Δικαιοσύνη, εντιμότητα, αξιοκρατία, καμία ανοχή και συγκάλυψη σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών, είναι η κατεύθυνση που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους νέους διοικητές των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη σημερινή συνάντηση με τους διοικητές, τόνισε ότι «τα νοσοκομεία ήταν για δεκαετίες χώρος αναξιοκρατίας και παρεμβάσεων από κομματικούς παράγοντες. Εμείς δεν θα στήσουμε κομματικό μηχανισμό. Αυτό έχει τελειώσει».

Μίλησε για την εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο δημόσιο σύστημα υγείας, επισημαίνοντας ότι «το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να παρέμβουμε στις διαχρονικές στρεβλώσεις, διασφαλίζοντας την ευστάθεια και την αυξανόμενη κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι έχουμε δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και η ενίσχυση με πόρους και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι ακόμα αισθητή η βελτίωση της καθημερινότητας του συστήματος υγείας. Είναι, όμως, η πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης από την αρχή της μνημονιακής περιόδου».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, ότι η εικόνα που έχει η πολιτική ηγεσία είναι «πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει μερίδα των ΜΜΕ. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι, ζορισμένοι αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες».

«Περιμένουν όμως και από εμάς να τους στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους του ΕΣΥ οι οποίοι είναι στα όρια των αντοχών τους. Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα τους και να αντιμετωπίσουμε με διάθεση θεσμικής συνεργασίας τους εκπροσώπους τους. Οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες να κάνουμε μετρήσιμες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι σύντομα, θα υπάρξει νέο σύστημα προμηθειών που κι αυτό θα είναι «μια μεγάλη τομή, η οποία θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος». Όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα διαφθοράς στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις και όπως είπε μία έχει ήδη νομοθετηθεί. «Είναι η λίστα χειρουργείου. Τα χειρουργεία θα προγραμματίζονται με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή και όχι με βάση τη σχέση ασθενή-γιατρού».

Πρώτη φορά που έγινε χωρίς κομματικά κριτήρια η επιλογή διοικητών

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των διοικητών, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε χωρίς κομματικά κριτήρια. «Πάμε να αλλάξουμε τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν πάμε να στήσουμε κομματικούς στρατούς, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Ειδικά στο ζήτημα της μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού (μετατάξεις, αποσπάσεις κ.λπ.), επισήμανε τα εξής: «Έχουμε αποκεντρώσει την αρμοδιότητα στις ΥΠΕ και με τη δική σας συνδρομή, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά οικογενειακά κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων, παράλληλα με τις ανάγκες των νοσοκομείων και χωρίς τη λογική των πελατειακών σχέσεων και της ρουσφετοκρατίας».

Χρηματοδότηση Νοσοκομείων

Ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είπε ότι είναι σαφής η επιλογή της κυβέρνησης για αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας μετά από 6 χρόνια περικοπών.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν οι νέοι διοικητές, ο κ αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τόνισε ότι η πρώτη είναι μέχρι τον Αύγουστο να έχουν δοθεί 605 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων. «Αυτά τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να ‘πέσουν’ στην αγορά» τόνισε και συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν δοθεί 1.121.000.000 ευρώ.

Ζήτησε, επίσης, από τους νέους διοικητές να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια για την πάταξη της σπατάλης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Υπογράμμισε, επίσης, την υποχρέωση όλων για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κυνηγήσετε τη γραφειοκρατία. Και όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των εφημεριών, αλλά και στις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Έχετε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά δεν πρέπει να λιμνάζουν. Πρέπει να τα δώσετε για να πάρετε νέα επιχορήγηση».

Ο Παύλος Πολάκης κατέληξε με το θέμα των εργολάβων των συνεργείων καθαριότητας, προτρέποντας τους νέους διοικητές «να διώξουν τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας», καθώς όπως είπε αυτό θα φέρει εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας και σημαντική βελτίωση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης που υπήρχε μέχρι τώρα.

Τέλος, ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Κοματάς, έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνουν στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας