Βούτσης: Τις επόμενες βδομάδες θα εγκριθεί το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις σε όλα τα επίπεδα
Η Βουλή των Ελλήνων θα εγκαινιάσει στο Άουσβιτς μόνιμο μνημειακό χώρο προς τιμήν των ελλήνων εβραίων  που έχασαν τη ζωή τους στις φρικιαστικές μηχανές του ναζισμού στις 2 Μαΐου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εγκαινιάζοντας την έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου», το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις «σε όλα τα επίπεδα θα εγκριθεί σε λίγες βδομάδες.

«Είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον όλων μας, αυτή η διεκδίκηση να βρει τις ράγες της με τον πιο επίσημο, διαφανή και διεθνή δρόμο τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Βουλης ανέφερε πως στις 2 Μαΐου, στο Άουσβιτς Μπιλκενάου, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί στην πορεία που γίνεται κάθε χρόνο στον χώρο, και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. «Θα συμμετέχουν 15 χιλιάδες άνθρωποι από 57 διαφορετικές χώρες προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόθεση αυτού του εγκλήματος για όλη την ανθρωπότητα. Και θα εγκαινιάσουμε την πρώτη φορά το μνημείο που θα υπάρχει εκεί, ένα ολόκληρο μπλοκ, δύο αίθουσες του Μουσείου για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς. Περάσανε 70 χρόνια για να κάνουμε αυτό που έχουνε κάνει όλες οι άλλες χώρες που είχανε και λιγότερα θύματα» τόνισε.

Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε πως η Βουλή έχει επιλέξει να είναι παρούσα «όπου υπάρχουν οι ελάχιστες καταγεγραμμένες ευαισθησίες για να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις». Η συμβολή της σ’ αυτές δεν είναι επετειακή, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά «εγγράφεται στις σημερινές ανάγκες, στις σημερινές αντιπαραθέσεις όπου γης, όπου αναφύονται ξανά, δυστυχώς, και βλαστάνουν, εστίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φιλοφασιστικές, εστίες βίας, καταδυνάστευσης, αναθεωρητικές της ίδιας της ιστορίας».

Αναφερόμενος δε, στα έργα της έκθεσης, τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα μοιραστούμε, να πούμε σε όλους ότι αυτά που γίνονται σε χώρες ολόκληρες, που συνιστούν μια αναδίπλωση σε τέτοιες ιδέες και στη βία που αυτές προκαλούν, δεν πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα, είναι πάντα παρών, και είναι στο χέρι μας να μην σφραγίσει εξελίξεις, να μην μπορεί να μπει στα μυαλά τω παιδιών, να μην μπορεί να οπλίσει χέρια για να ασκηθεί βία».

Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τον δήμο Ζωγράφου και αφορά τη συλλογή του Ζωγραφιώτη Χρήστου Μοσχανδρέου με σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια, που αποτυπώνουν την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη και ο συλλέκτης Χρήστος Μοσχανδρέου. Παραβρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, ο γ.γ. της Βουλής, Κωνσταντίνος Αθανασίου και αρκετοί δημότες του δήμου Ζωγράφου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook