«Η κυβέρνηση εργάζεται για να τεθεί τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου και αν είναι δυνατόν να επιλυθεί εντός του καλοκαιριού», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ήδη «έχει ετοιμαστεί η υποδομή» ώστε το Κοινοβούλιο να «περάσει» στην ηλεκτρονική υπογραφή και το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα να λειτουργήσει και στις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται ακριβής και πλήρης καταγραφή της περιουσίας της Βουλής με στόχο να στεγάζεται σε δικά της κτίρια αφού αυτά ανακαινιστούν. Επίσης, ενημέρωσε ότι εντός του 2016 θα γίνει ανάρτηση δύο οικονομικών ετών των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

«Παραλάβαμε μια κατάσταση όπου -χωρίς να προσωποποιώ καθόλου ευθύνες τα προηγούμενα χρόνια- δεν είχε γίνει παρά μία ανάρτηση την τελευταία τετραετία. Τώρα ήδη μέσα στο 2016 θα γίνει ανάρτηση δύο οικονομικών ετών κι έχουν ληφθεί τα μέτρα μέσα σε έναν χρόνο από τώρα να έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνονται, ακριβώς, άμα τη εκκαθαρίσει του τρέχοντος, δηλαδή του προηγούμενου οικονομικού, έτους» ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να επιτευχθεί αυτό, διότι εύλογα ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι σωστό μόνο να αναφερόμαστε σε στοιχεία ενδεικτικά προ διετίας ή προ τριετίας, αλλά μπορούμε να πάμε γρηγορότερα.

Ευρεία συναίνεση

Κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε ότι το εκλογικό σύστημα, θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και «ανεξάρτητα από το αν η Βουλή θα αποτελεί όπως και θα το ήθελε μέρος της αναθεωρητέας ύλης του Συντάγματος», θα γίνει οπωσδήποτε προσπάθεια να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος -που θα αποφασιστεί από την Βουλή- να έχει τη συνταγματική βάση προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες.

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των θεσμικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το θέμα του εκλογικού νόμου, θα προχωρήσει τώρα, δεν θα γίνει σε μήνες» και προσέθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει ουσιαστικά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μετά 3 με 4 μήνες, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.

Η απλή αναλογική

Ως προς το ζήτημα της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι η συζήτηση εξελίσσεται και είναι γνωστή η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική και το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. «Η συζήτηση εξελίσσεται και δεν θέλω εγώ να την φορτίσω περισσότερο, είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων μέσα στη Βουλή για την απλή αναλογική, για το μπόνους των εδρών και το όριο εισόδου στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης.

Ειδικά για το όριο εισόδου στη Βουλή υπογράμμισε ότι δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση, όπου για δεκαετίες υπήρχαν στη Βουλή τρία ή τέσσερα κόμματα. «Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε μια οκτακομματική Βουλή και με δύο κόμματα στα πρόθυρα της εισόδου τους», είπε και προσέθεσε ότι η εμπειρία που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφορικά με την πορεία κυβερνήσεων συνεργασίας, θα αξιοποιηθεί όχι μόνο αξιακά και ιδεολογικά, αλλά και με βάση την πραγματικότητα της χώρας. Για το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο στη Βουλή, είπε ακόμη ότι «συνηγορεί στο ότι έχει ήδη αποκατασταθεί, και μπορεί να αποκατασταθεί κι άλλο, ο πολιτικός πλουραλισμός και η παρουσία πολλών φωνών στο Κοινοβούλιο».

Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή προσωποπαγή κόμματα και να διαμορφωθεί ένα «μπουκέτο» μερικών δεκάδων κομμάτων μέσα στη Βουλή, είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο και για την νομοθετική εργασία. «Αυτά είναι στοιχεία ενός διαλόγου που θα εξελιχθεί πάνω και σε αυτό το θέμα τον προσεχή μήνα», ανέφερε ωστόσο ο κ. Βούτσης.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο κ. Βούτσης, ενημέρωσε επίσης ότι η Επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων έχει φτάσει στη φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων προσθέτοντας πως «αύριο θα είμαστε στο Δίστομο και θα ληφθούν πια αποφάσεις για μια εξωστρεφή λειτουργία με παρουσίες και ταξίδια σε όλη την Ευρώπη και στα κέντρα όπου αυτό το ζήτημα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει στοιχείο πάλης και διεκδίκησης άμεσα». Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι θα ιδρυθεί μια επιτροπή για την TTIP όπως και για την CETA, δύο μεγάλες διατλαντικές συμφωνίες πάρα πολύ κρίσιμες συνολικά για το εύρος των δικαιωμάτων, όχι μόνο των εμπορικών συμφωνιών, των στάνταρ που υπάρχουν, των προτύπων κ.λπ. αλλά αφορούν και καίρια θέματα Δημοκρατίας. «Οι προβλέψεις που υπάρχουν είναι -για να σας το πω αδρά- οι πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ενάγουν στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις, αν θεωρούν ότι με την εθνική πολιτική αυτών των κυβερνήσεων έχουν διαφυγόντα κέρδη. Δηλαδή, αντιστρέφεται πλήρως οποιοσδήποτε κανόνας λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και άλλα πολλά» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι τώρα οι απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο βρίσκονται στο 56% των απαντήσεων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και εκτίμησε πως με τον επαναπροσδιορισμό που ήδη γίνεται για ερωτήσεις, θα φτάσει στο επίπεδο του 70%-75%, έγκαιρων απαντήσεων στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων.

Για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι έχει γίνει η συγκρότηση του ΑΣΕΠ και της ΑΔΑΕ, ότι τις επόμενες μέρες «θα πάμε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής» όσον αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη και μέσα στον Ιούνιο θα έχει «κλείσει» και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Θα μείνει ως αγκάθι το ΕΣΡ, αλλά θα γίνει προσπάθεια και γι’ αυτή την αρχή και με τον διαγωνισμό για τις άδειες να εκκρεμεί για να βρεθεί η χρυσή τομή», προσέθεσε.

«Στημένα επεισόδια»

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, επέκρινε βουλευτές, αλλά και αρχηγούς κομμάτων, οι οποίοι – όπως είπε – «στήνουν επεισόδια» για να ώστε να φιλοξενούνται στα δελτία ειδήσεων και τις ιστοσελίδες. «Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μία καθολική πορεία στο δημόσιο διάλογο στο όνομα της ατάκας και στο επίπεδο του στημένου επεισοδίου για να μεταδοθεί από κανάλια, ραδιόφωνα και στις ιστοσελίδες. Αφορά πολλούς αυτό, όχι μόνο τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «ακόμα και ηγετικά στελέχη αναζητούν την ατάκα για τις 8 το βράδυ και τις 12 μαζί με τους βρικόλακες».

«Δημιουργούν εντυπώσεις ή σκηνικά ώστε να είναι συμβατά με την τηλοψία» είπε επίσης και ενημέρωσε ότι έχει ο ίδιος προβεί και σε προσωπικές συζητήσεις με τους βουλευτές αρκετών κομμάτων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι παρασύρθηκαν.

Ειδικώς για τα επεισόδια με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως «είναι επιλογή μας που δεν είμαστε τόσο αυστηροί» αλλά προσέθεσε «θα γίνουμε όμως». «Είναι επιλογή να μην παίξουμε αυτό το παιχνίδι με βίαιες προσαγωγές όσο και αν το περιμένουν κάποιοι εγχώριοι ή κύκλοι του εξωτερικού. Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην υπάρχουν εικόνες με βίαιες προσαγωγές όπως και να επεμβαίνει ο φρούραρχος της Βουλής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αλλαγές

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια στο ζήτημα του Κανονισμού, ώστε να πάψει το καθεστώς λειτουργίας Ειδικών Κανονισμών κατά υπηρεσία σε πολλές υπηρεσίες της Βουλής. «Δεν υπάρχει κανένα πεδίο, κανένας χώρος, καμία σκιά στο πώς θα διαμορφώνονται και πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, τα οργανογράμματα και οι Κανονισμοί λειτουργίας των Υπηρεσιών της Βουλής», τόνισε και ανακοίνωσε ότι την άλλη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και έπεται η Ολομέλεια για την έγκριση του Τμήματος Β΄ του Κανονισμού. Επίσης, επειδή εκκρεμεί η συζήτηση και για το Μέρος Α΄ του Κανονισμού, σε αυτή την ψήφιση, τώρα, του Κανονισμού θα τεθεί και το θέμα της εκλογής ενός αντιπροέδρου (από το Ποτάμι) στο Προεδρείο της Βουλής, το θέμα της σύντμησης προθεσμιών ανάμεσα σε κάποιες συνεδριάσεις και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου στη Διάσκεψη των Προέδρων με προϋποθέσεις.

Ως μια άλλη σημαντική τομή ο κ. Βούτσης ανέφερε το ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και όπως ανακοίνωσε έχει προετοιμαστεί όλη η υποδομή να περάσει η Βουλή και στο καθεστώς της ψηφιακής υπογραφής, «που θα ξεμπλοκάρει όλη την άλλη λειτουργία, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα της Βουλής». Όπως είπε, θα φτάσει μέχρι και στην κεντρική Αίθουσα της Βουλής στη διεξαγωγή των συζητήσεων, των ψηφοφοριών, της καταγραφής απόψεων κ.λπ. με ένα υπερσύγχρονο σύστημα, το οποίο θα αλλάξει όλα τα δεδομένα επί τα βελτίω για τη λειτουργία της νομοθετικής εργασίας.

Στην εξοικονόμηση πόρων και τον εκσυγχρονισμού υλικού και παρεχόμενων υπηρεσιών αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος, μέσω της αλλαγής συμβάσεων που υπήρχαν και που αφορούσαν τα τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα ενοίκια, μια σειρά από λειτουργίες και άλλες μεγάλες ή μικρότερες εκκρεμότητες.

Ο κ. Βούτσης εξάλλου, μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια να γίνει μια ακριβής και νόμιμη καταγραφή της περιουσίας της Βουλής, «ανακάλυψη» αυτής της περιουσίας και κλείσιμο διαφόρων φακέλων που αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία του παρελθόντος τα οποία έχουν μείνει σε εκκρεμότητα.

Μία άλλη τομή η οποία επίσης θα αποτελούσε κοινοτοπία για άλλα κοινοβούλια, όπως είπε ο κ. Βούτσης είναι ότι η Βουλή είναι προσπελάσιμη πλέον σε ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι από την είσοδο της Βουλής και την παρακολούθηση σε οποιονδήποτε όροφο μέχρι και την εξυπηρέτησή τους σε ειδικούς χώρους υγιεινής.

Δημοψηφίσματα

Επίσης αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα για να υπογραμμίσει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος. Προσέθεσε όμως ότι το ζήτημα των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια διαδικασία Ελβετίας. Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση», είπε ο κ. Βούτσης και επέμεινε ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τον δημόσιο διάλογο, αφού δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν νοούνται, όπως επίσης είναι αμφιλεγόμενα και δημοψηφίσματα για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα (προϋπολογισμού κλπ). Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους» και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.

«Η διαδικασία ψήφισης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, θα γίνει κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Βούτσης προσθέτοντας ωστόσο ότι εάν προκύψει ανάγκη να αποφανθεί γνωμοδοτικά ο λαός για επιμέρους ζητήματα, τα οποία θα έχουν μπει σε δημόσιο διάλογο, αυτό είναι μια άλλη διαδικασία και δεν θα αφορά την καθαυτή ψήφιση της αναθεωρητέας ύλης και του αναθεωρημένου Συντάγματος και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις. «Το λέω αυτό γιατί δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση γύρω από αυτό το θέμα τις προηγούμενες μέρες», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Φίλη αναφορικά με την επικείμενη κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις συναδέλφων βουλευτών ή υπουργών. «Στον δημόσιο χώρο όλοι παίρνουμε την ευθύνη και λέμε την άποψή μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης. «Δεν θέλω να κάνω ατομική κριτική», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων στελεχών του για κινητοποιήσεις λαϊκής αποδοχής, είναι κάτι αυτονόητο».

Ο κ. Βούτσης επιφύλασσε ένα ακόμη σχόλιο για το αίτημα της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας. «Μου προκαλεί εντύπωση ότι στον δημόσιο διάλογο έρχεται και επανέρχεται η επωδός του “παραιτηθείτε”, είτε εν συνόλω προς την κυβέρνηση είτε προς στελέχη της. Δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός σ’ αυτή την κυβέρνηση από το πρώτο εξάμηνο αν υπήρχε ανταπόκριση σ’ αυτό. Είναι μία υπερβολική στάση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πως θα τεθεί στην έγκριση της Ολομέλειας η συμφωνία για το Ελληνικό μετά την υπογραφή της, δηλαδή το Νοέμβριο του 2016.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας