Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον ΕΜΣ». Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 229 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Αν.Ελ., την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Όχι ψήφισαν 64 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (οι 32 από τους οποίους ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ) ενώ 6 βουλευτές ψήφισαν παρών (από τον ΣΥΡΙΖΑ). και μία απούσα (επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Όχι ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος ‘Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κωστής Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

Παρών δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα.

Απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Τα σημαντικότερα σημεία των παρεμβάσεων

Να δείξει μεγαλείο ψυχής και να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πορεία για την αναδιάρθρωση του χρέους κάλεσε την αντιπολίτευση απόψε ο πρωθυπουργός. «Στην απόφαση του eurogroup του 2012, υπήρχε απλά μια υπόσχεση. Ότι όταν η χώρα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα δούμε, θα συζητήσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή την απόφαση όμως υπάρχει σαφής δέσμευση ότι αμέσως μετά την πρώτη επόμενη αξιολόγηση, θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδόμηση του χρέους και επιπλέον γίνεται αναφορά σε δύο όρους. Περίοδος χάριτος και επιμήκυνση. Αυτοί οι δύο όροι δεν υπήρχαν στην προηγούμενη απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε εθνικό στόχο το ζήτημα αυτό για το οποίο όμως και οι εταίροι οφείλουν να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους. Για να υλοποιηθεί αυτός ο εθνικός στόχος οφείλουμε όχι μόνο εμείς να είμαστε εντάξεις, πρέπει και οι εταίροι να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους. Διότι εδώ υπάρχει μια σύγκρουση που υπερβαίνει την ελληνική πλευρά και τους εταίρους. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Οι τρεις θεσμοί δεν έχουν ίδια άποψη για αυτό. Από τη μια πλευρά το ΔΝΤ με επιλογή για σκληρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τώρα θέτει ως προϋπόθεση, για την οποιαδήποτε συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την ουσιαστική απομείωση, αναδιάρθρωση, μέχρι και για κούρεμα μιλήσανε του χρέους. Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαίοι εταίροι μας, με πρωτοστάτες Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν ούτε καν να συζητάνε για τη δυνατότητα κουρέματος, μέχρι πρότινος δεν θέλανε να συζητάνε ούτε για την αναδιάρθρωση, θέλανε όμως σώνει και καλά την παρουσία του ΔΝΤ. Πλέον τώρα δεσμεύονται και αναγκάζονται και συζητάνε και με δηλώσεις τους για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη της κοινωνίας και δεν θα τη χάσει και μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αλ. Τσίπρας (δευτερολογία): Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια δύσκολη συμφωνία με προοπτική. Η δυνατότητα να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις των μέτρων 8 δις ευρώ την επόμενη διετία, εξαρτάται από το κλίμα στις αγορές, στους επενδυτές. Εάν υπάρχει μία προοπτική η οικονομία να βγει από την κρίση, είναι να υπάρξει η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. «Τα 85 δισ. ευρώ καλύπτουν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας». Φέρνουμε σκληρά διαρθρωτικά μέτρα, όμως τα χρήματα καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Όταν μια χώρα έχει χρέος 180% του ΑΕΠ και προσεγγίζει το 200% σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν είναι μια χώρα που μπορεί να βγει στις αγορές. Το τέχνασμα ότι βγαίναμε από το μνημόνιο ήταν αντίστοιχο του success story.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Ψηφίζουμε ναι στην πορεία της Ευρώπης αλλά μη το παρεξηγήσετε. Το mail Χαρδούβελη κόστιζε-δεν-κόστιζε ένα δις. Μας είπατε ότι βρεθήκατε στη μέγγενη και τώρα μάθατε. Για να μάθετε θα πληρώσουμε. H συμφωνία φέρει την υπογραφή σας, είναι δική σας ιδιοκτησία &πρέπει να την πραγματοποιήσετε. Συνεννόηση δεν θα υπάρχει μόνο για τα οικονομικά – Θα υπάρχει και για άλλα θέματα, όπως η παιδεία και η υγεία. Ο λαός σας ψήφισε για κάτι καινούριο σύμφωνα με τις ψεύτικες υποσχέσεις που δώσατε στον Ελληνικό λαό. Παρακολουθεί σήμερα όλη η Ευρώπη. Το Γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε και εσείς έρχεστε εδώ και τι μήνυμα τους στέλνετε; Τι ζητάτε από την αντιπολίτευση; Τι παραπάνω ζητάτε από την αντιπολίτευση; Η συνεννόηση και η συναίνεση σας αποσυσπείρωσε. Θα είστε αύριο στα κυβερνητικά έδρανα;

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι ο τελευταίος που θα διευκολύνει το σχέδιο απομάκρυνσης τούτης εδώ της κυβέρνησης που έδωσε τη μάχη τόσους μήνες. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Η τρίτη επιλογή ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Αν την θέλουμε μπορούμε ακόμα να τη ζητήσουμε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρινά πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπει μία τάξη στη χώρα – Αυτή η κυβέρνηση θα προνοήσει να μετριάσουν οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων. Ο μεγάλος αντίπαλος, με όρους ταξικούς, βρίσκεται εντός των τειχών. «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη με τις δυνάμεις των καρτέλ και τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν από τα μνημόνια». Η δέσμευσή μας είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ότι είναι δυνατόν με το ίδιο πάθος που πάλεψε έξι μήνες ως τώρα. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα αποκαταστήσουν την σημερινή πληγωμένη περηφάνια. Δεν θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους αντιπάλους μας μέσα και έξω από τη χώρα να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στο χρόνο. Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκιο του εργαζόμενου λαού. Δεν θα δεχθούμε το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων ούτε θα ξεπουλήσουμε τις τράπεζες σε μία νύχτα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος. Δύσκολη η συμφωνία, στενά τα δημοσιονομικά πλαίσια, σας διαβεβαιώνω ότι αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα δεχθούμε πράξεις του παρελθόντος. Είναι μια μορφή αλληλεγγύης τα δανεικά, όμως η ύψιστη στιγμή αλληλεγγύης στην Ευρώπη ήταν η διαγραφή χρέους, και της περιόδου χάριτος στην μεταπολεμική Γερμανία. Ένα κομμάτι σοσιαλδημοκρατίας υποστήριξε την Ελλάδα, η λαϊκή δεξιά κατακεραύνωσε τον ελληνικό λαό. Θέλω να πω ότι αυτή η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση έχει και χαρακτηριστικά μάχης πολιτικής ανάμεσα στις πολιτικές οικογένειες. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς, η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη. Μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και τις δυνάμεις που αγωνίζονται για να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. «Από τη μία μεριά ήταν το δίκιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς». Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αφήσαμε παρακαταθήκη δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλο το δημοκρατικό κόσμο. Δώσαμε για 5 μήνες έναν σκληρό αγώνα με λάθη και παραλείψεις, αισθάνομαι περήφανος γι αυτόν τον αγώνα, δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού μας. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν έχουμε δικαίωμα το όχι του λαού να το κάνουμε ναι με την ψήφο μας. Ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποκρούσει τον εκβιασμό. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πολιτική του αυτοκαταστροφή. Το κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει τα σχέδια αριστερής παρένθεσης – Θέλουν να μας βάλουν να λέμε τα αντίθετα από αυτά για τα οποία έχουμε αγωνιστεί.Μαύρη η σημερινή ημέρα – Σήμερα καλούμαστε να απαντήσουμε στον εκβιασμό – Το χρέος είναι μη βιώσιμο, επαχθές και παράνομη – Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ. Οι νέες γενιές δεν ευθύνονται για τα 40 χρόνια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ευχαριστώ όλα τα κινήματα και τους οικονομολόγους που δεν εκμαυλίστηκαν, όρθωσαν ανάστημα και είπαν ότι είναι ανεπίτρεπτη η εκδίκηση στον λαό και την αριστερή κυβέρνηση. Μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία, το ελληνικό κοινοβούλιο. Ευχαριστώ τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ που ζητεί την προστασία του ελληνικού πληθυσμού.

Ευ. Χριστοφιλοπούλου: Βρεθήκαμε δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως αυτό που συνετελέσθη τους τελευταίους πέντε μήνες δεν έχει προηγούμενο. Γιατί ο Πρωθυπουργός σήμερα επέλεξε να μην απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, παρά τον αγώνα που έδωσε στις Βρυξέλλες – Έπρεπε να μας πει εάν πιστεύει ή εάν τιμά την υπογραφή.

Ε. Βενιζέλος: Ιστορική η σημερινή ημέρα γιατί καταρρέει η μυθολογία της αντιμνημονιακής αντίληψης.

Πάνος Καμμένος: Υπάρχουν λαοί που συνθηκολογούν αλλά δεν παραδίδονται. Αν σήμερα αυτή η κυβέρνηση πέσει δεν θα υπάρχει ελπίδα ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Θέλουν να φτάσουν στο σημείο να κατασχεθούν οι περιουσίες των Ελλήνων. Η συμφωνία αυτή είναι προϊόν συμβιβασμού και πραξικοπήματος.

Ν. Φίλης: Xωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών θα είναι σκληρό – Φέραμε το μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν πρέπει απόψε να ολοκληρώσουμε άθελά μας το πραξικόπημα που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες και στόχευε στην πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς. O ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτότυπο πείραμα απέναντι στην ακροδεξιά που καιροφυλακτεί. Είναι σαφές ότι όλοι μας βρεθήκαμε από την ηθική της ευθύνης και την ηθική του φρονήματος – Θα πάρουμε στα χέρια μας τα προβλήματά μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι τα συμφέροντα και το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών. Το πραξικόπημα που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, θα ολοκληρωθεί, άθελά μας εδώ, σήμερα. To “πραξικόπημα” είχε έναν στόχο, να ρίξει την κυβέρνηση. Το ρήγμα δεν έκλεισε – Αυτή η Ευρώπη δεν πρόκειται να προχωρήσει, θα διαλυθεί, εάν δεν θεμελιωθεί στις αξίες της δημοκρατίας. Πολύ σκληρός και επώδυνος ο συμβιβασμός. Το ευρωπαϊκό όμως μήνυμα παραμένει ενεργό. Η μικρή πατρίδα, η Ελλάδα, βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Ο ελληνικός λαός αντιμέτωπος με μια ιδιοτροπία της ιστορίας

Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι): Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με νεοσσό που θέλησε να πάει ψηλά – Με τη Σύνοδο Κορυφής έφτασε στο τέλος, στο πιο ψηλό σημείο
Το μόνο που του έμενε ήταν να πηδήξει, εδώ μας έφτασε το αδιέξοδο.

Γ. Σταθάκης: Αναδιάρθρωση χρέους από το 2015 έως το 2022, η μείωση των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος – Και τα τρία επιτεύχθηκαν – Στο σύνολό της η συμφωνία είναι αρνητική – Δύσκολο το πρόγραμμα – Δεν θα δημιουργήσει ανάπτυξη. Είναι στιγμές ευθύνης και όχι στείρας αντιπαράθεσης. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν προέκυψε από τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης ή κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Η κυβέρνηση παρέλαβε το ημιτέλες 2ο πρόγραμμα και μπροστά της είχε ένα μη βιώσιμο σύστημα οικονομικής επιβίωσης της χώρας για τη τριετία 2015-2018

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, το κόστος αυξήθηκε κατά 25 δισ. ευρώ – Η αυταπάτη του Πρωθυπουργού στοίχισε στη χώρα. Η ελληνική μεσαία τάξη πληρώνει πολύ ακριβά το κόστος πολιτικής ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν συγκρούεται ο φαντασιακός σας κόσμος με την πραγματικότητα, κερδίζει η πραγματικότητα.

Στ. Θεοδωράκης: Αφού σωθούμε θα δώσουμε τη μάχη για να βελτιώσουμε τη συμφωνία. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη πρόταση για αλλαγές.
Θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση, δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. To Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια αυτά που έφερε ο Τσίπρας στην ελληνική Βουλή. Είχαμε βέβαια την ευκαιρία για καλύτερη συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας καθυστερούσε τη συμφωνία γιατί φοβόταν το κόμμα του. Δεν σέβομαι αυτούς που, όταν δεν μετρούν τις καταθέσεις τους, μας κάνουν μαθήματα επανάστασης. Σέβομαι τους βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμφωνούν και θα φύγουν. Δεν νοείται κ. Πρωθυπουργέ να κρατάτε στην κυβέρνησή σας όσους σας καταψηφίζουν. Έχει αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής, που δεν μας είπαν ποτέ ανοιχτά ότι ήθελαν τη δραχμή. Έπρεπε σήμερα να είναι όλοι εδώ. Είναι σημαντική στιγμή για το κοινοβούλιο

Δ. Μάρδας:
Ουδείς είναι ευχαριστημένος με τη συμφωνία, εκφράζει μία ήττα. Απέναντι στην ήττα, θα μπορούσαμε να έχουμε μία μεγάλη καταστροφή.

Eυ. Τσακαλώτος: Πολλά προϊόντα πήγαν στον ανώτατο συντελεστή, θα υπάρξει σύντομα επιστροφή φόρου στον ΦΠΑ για τους αγρότες.

Χρ. Σταϊκούρας: ​ Η χώρα παίρνει μία ανάσα. Ξένα κοινοβούλια ξεκίνησαν να εγκρίνουν τη συμφωνία. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Κυβερνητικές αμφισημίες δεν χωρούν. Εσφαλμένη επιλογή το δημοψήφισμα. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιβαρυνόταν. Η χώρα βρέθηκε με διευρυμένο δημοσιονομικό κενό και επιστρέφει σε ύφεση και ελλείμματα. Η κυβέρνηση στηρίχθηκε σε εσφαλμένες θεμελιώδεις υποθέσεις, τις οποίες απέρριψε η πραγματικότητα. Δείγμα ερασιτεχνισμού οι νομοτεχνικές βελτιώσεις – Η ΝΔ στηρίζει τη συμφωνία αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή

Φ. Γεννηματά: Χάσατε το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. και τώρα χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια για τις τράπεζες. Ο Τσίπρας υπογράφει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο – Χτίστε πάνω στις προσπάθειες των προηγούμενων ετών – Παραλάβατε μία κοινωνία που αναπτυσσόταν. Δεν είναι για εμάς δικαίωση ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Αποφεύχθηκε το Grexit – Αναγκαίος ο συμβιβασμός – Ο πρωθυπουργός έχει καθήκον να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας. Οι δραχμολάγνοι σύμβουλοι του Τσίπρα, χέρι-χέρι με τον κ. Σόιμπλε, να δώσει τέλος στο κυνήγι μαγισσών. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να είναι στην αίθουσα – Θεσμικό ατόπημα ο πρωθυπουργός να μην ενημερώνει το ελληνικό κοινοβούλιο

Δ. Κουτσούμπας: Μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματιών, εάν δεν αυξηθεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων; «Ο λαός πληρώνει ένα χρέος, το οποίο δεν διόγκωσε ο ίδιος – Tα στηρίγματά σας κύριε Τσίπρα, είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ». Δεν αποτελεί λύση για το λαό η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής. Ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει – Έχει μεγάλες ευθύνες η πλευρά Λαπαβίτσα, Λαφαζάνη. Κάλπικη διέξοδος η επιλογή της δραχμής». Αισθάνεστε περήφανοι για το πάγωμα μισθών, συντάξεων, για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την εξαθλίωση των αγροτών, για το ξεπούλημα της χώρας; Δηλώνετε έκπληκτοι για τη σκληρή στάση ΕΕ και ΕΚΤ, αποτελεί θράσος να μιλάτε για τη σκληρή περήφανη μάχη που δώσατε. «Γι αυτό η ΕΔΑ αποκαλούσε την Ευρώπη λάκκο των λεόντων» – Μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα βρεθήκατε αγκαλιά με τους ηγέτες του ναι». Αντιλαϊκά σχέδια έχει και η Μέρκελ αλλά και οι φίλοι σας, ο Ολάντ και ο Ομπάμα. Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα, τελείωσε το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε τι είναι η ΕΕ και ότι δεν αλλάζει με δημοψηφίσματα. Φτάσαμε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο Μνημόνιο 3, ήρθε η ώρα της αλήθειας κ. Τσίπρα. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά ως τραγωδία.

Δ. Βίτσας: Η συμφωνία αποτρέπει την εξαέρωση των καταθέσεων – Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει μάχης και να αποκρούει τις απόπειρες οικονομικών πραξικοπημάτων. Επιδιώκουμε χώρο και χρόνο τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε δεν είναι «ψωροκώσταινα». Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε υπέρ μας την παγκόσμια κοινή γνώμη, βάλαμε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους που έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Η πορεία είναι μπροστά, πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Η δύσκολη απόφαση με την οποία συμβιβαστήκαμε απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Συνειδητά επιλέχθηκε τόσα χρόνια ο δρόμος της λιτότητας που έκανε την Ελλάδα πειραματόζωο και χρεωμένη χώρα. Δεν ήταν ίδια η κατάσταση το 2010 και το 2011. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ούτε παρένθεση, ούτε μια παραξενιά της περιόδου. Νιώθουμε πως η Αριστερά δεν μπορεί να γυρνά την πλάτη στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Γίνεται προσπάθεια έσωθεν και έξωθεν ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποτελέσει παρένθεση. Δεν υπερασπίζομαι το νομοσχέδιο αλλά την ανάγκη ψήφισής του. Δεν απολογούμαι επειδή σε έναν πόλεμο κάνουμε υποχωρήσεις και ελιγμούς. Δεν θέλω να παρουσιάσω το νομοσχέδιο. Είναι προϊόν μιας συμφωνίας δύσκολης κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος». «Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε τη κατάσταση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ένα πράγμα ξέρω για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας