Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με τη Siemens. Τη Δευτέρα αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας θα πρέπει να επανελεγχθούν οι όροι του συμβιβασμού και το ύψος των αποζημιώσεων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση, όπως δηλώνει στο altsantiri.gr ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, νομικός παραστάτης της Ένωσης Φορολογουμένων, -η οποία και κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης εναντίον του συμβιβασμού-, θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς κρίθηκε ως «μείζονος σημασίας» από το Δ΄ τμήμα. Στην Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου θα ελεγχθεί κατά πόσο ήταν συνταγματικός και νόμιμος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε η κυβέρνηση με τη Siemens στις 23 Αυγούστου 2012 με την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο δικηγόρος και οικονομολόγος Γιάννης Κυριακόπουλος
Ο δικηγόρος και οικονομολόγος Γιάννης Κυριακόπουλος

Όπως τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος, ενώ οι ζημίες που προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο η γερμανική εταιρεία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες αποτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τον οποίο επικύρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προβλέπει ωφελήματα μόνο της τάξεως των 170 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 90 εκ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση θυγατρικής εταιρείας της Siemens στην Ελλάδα…

«Λυπηρή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση»

Το υπόμνημα κατά της Siemens, που άνοιξε το δρόμο για την επανεξέταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατήρτισε η Μαρία Σκιαδιώτη. Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, πως όταν συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης στο Δ΄ τμήμα του ΣτΕ, στις 24 Μαρτίου 2015, απέναντι από τον κ. Κυριακόπουλο, ως αντίδικοι, δεν βρέθηκαν μόνο νομικοί εκπρόσωποι της Siemens, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι συντάσσονταν με τα συμφέροντα της γερμανικής εταιρείας.

«Ήταν λυπηρό, μία μέρα πριν από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, να βλέπεις μαζί το Δημόσιο με τη Siemens…», λέει χαρακτηριστικά στο altsantiri.gr, o δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Φορολογουμένων, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι προσπάθειές του δεν έχουν καμία απολύτως πολιτική προέκταση ή σκοπιμότητα, τονίζει ότι η σύμπραξη Δημοσίου – Siemens στις αίθουσες του ΣτΕ τελούσε υπό την έγκριση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Μία πρώτη πολιτική ερμηνεία για την κοινή κάθοδο των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας είναι ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε τότε να συνδέσει την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με την προβολή νέων απαιτήσεων. Όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οφείλει να επανεξετάσει τη στάση που θα τηρήσει στο εξής το υπουργείο Οικονομικών, ιδίως εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ καταρρίψει τον υφιστάμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πάντως, πέρα από την ουσία της υπόθεσης, η συμφωνία αυτή πάσχει εξαρχής από έλλειψη εγκυρότητας, όπως σημειώνει ο νομικός παραστάτης της Ένωσης Φορολογουμένων. Ενώ αρχικά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens προέβλεπε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να κυρωθεί με νόμο εντός 45 ημερών, η επικύρωση στο Κοινοβούλιο επήλθε μετά από πέντε μήνες.

Το πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ για την υπόθεση παραμένει άγνωστο. Το σίγουρο είναι, όπως λέει ο κ. Κυριακόπουλος, ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ο Γιάννης Σιάτρας, με συνοδοιπόρους τον ίδιο και την κ. Σκιαδιώτη, θα συνεχισθεί…

Οι σημαντικότερες συμβάσεις μεταξύ Siemens και ελληνικού δημοσίου*

  • Ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ (μαζί με την Intracom) από το 1990 ως το 1997
  • Σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
  • Τρίτο τμήμα του Προαστιακού (μαζί με τις Τέρνα και Άκτωρ)
  • Ντιζελάμαξες και τροχαίο υλικό ΟΣΕ και ΗΣΑΠ
  • Πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών “Ερμής” του Ελληνικού Στρατού (μαζί με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), από το 1999, για 300 εκ. ευρώ, με χρόνο παράδοσης το 2006
  • Προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων

(*τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από το ελληνικό τμήμα του Wikipedia)

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας