Στην δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από τη Λέσβο όπου και βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Με έντονη τη συναισθηματική φόρτιση, καθώς Τσίπρας και Σούλτς έγιναν μάρτυρες της άφιξης μιας βάρκας με πρόσφυγες που αναζητούσαν βοήθεια για να μπορέσουν να βγουν στη στεριά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να σταματήσουν οι θάνατοι, ρίχνοντας τα «βέλη» του προς την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον φράχτη στον Έβρο, ο ίδιος επισήμανε πως στα σύνορα με τις άλλες χώρες στην περιοχή του Έβρο υπάρχουν νάρκες, και πως αυτό συνιστά θανάσιμο κίνδυνο για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε πως μπορεί το γκρέμισμα του φράχτη να μοιάζει καλή ιδέα για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα, αλλά αυτό θα σήμαινε πως οι πρόσφυγες θα κινδύνευαν από τις νάρκες. Για μας, τόνισε, το ζήτημα είναι να σταματήσουν οι θάνατοι, είτε από πνιγμούς, είτε από νάρκες.

TSIPRAS-SOYLTS MYTILHNH (1)«Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες.

Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές», τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις ερωτήσεις για τα σύνορα και για τον φράχτη: «Το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη. Και Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια».

TSIPRAS-SOYLTS MYTILHNH 3«Ήρθαμε σήμερα σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Και βεβαίως ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την σημασία του ταξιδιού τους στη Μυτιλήνη: «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».

TSIPRAS-SOYLTS MYTILHNH 5Περιγράφοντας το περιστατικό, στο οποίο ο ίδιος και ο Μάρτιν Σούλτς έγιναν μάρτυρες, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να σωθούν από πνιγμό, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Ρωτάτε πώς θα σταματήσει. Κατ αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών. Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο. Και βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σουλτς, συνεχάρη τον δήμαρχο και στο πρόσωπο του τον λαό της Λέσβου για τα αισθήματα αλληλεγγύης που επιδεικνύει προς τους μετανάστες, ενώ σημείωσε και την ανάγκη χρηματοδότησης της αυτοδιοικητικής αρχής για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αυτή κρίση στο νησί.

Όπως είπε ο κ. Σουλτς, ο κόσμος της Λέσβου, παιδιά και εγγόνια προσφύγων της Καταστροφής του 1922, κάνει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια για όλη την Ευρώπη, υποδεχόμενος με τον καλύτερο τρόπο αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή την προσπάθεια, τόνισε, πρέπει να την στηρίξουμε έμπρακτα και κυρίως οικονομικά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λύσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη Λέσβο να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μόνη της.

Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε εκτενώς σε πρόταση του κ. Γαληνού για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, την οποία είχε λάβει μερικούς μήνες πριν, και παρέλαβε νέα πρόταση από τον δήμαρχο Λέσβου την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας