Τσίπρας: Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και η ΝΔ θα τις χάσει (video)

Με ολομέτωπη επίθεση κατά της ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς της ανεξήγητη στάση απέναντι στην αξιολόγηση, «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει να μετρά τις αντιφάσεις της γραμμής της όλο αυτό το διάστημα» είπε,  τονίζοντας πως από την μια ζητούσε να μην κλείσει η αξιολόγηση ενώ στη συνέχεια έλεγε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί.

«Κατανοώ το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η αντιπολίτευση και γι αυτό θα είμαι πιο επιεικής με τον κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προτάσεις για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη είναι σαν του τζογαδόρου που πάει στο καζίνο και χάνει συνεχώς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία της Μάλτας και τόνισε πως πήραμε μια συμφωνία συνολική και ξεκαθάρισαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε να μετρά τις αντιφάσεις της.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μόνη σταθερή θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά το αίτημα για εκλογές, ενώ σχολίασε σκωπτικά πως πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία αφού ζητούν και θα ζητούν εκλογές επί 4 συναπτά έτη, προσθέτοντας πως κινδυνεύουν να γίνουν γραφικοί.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις χάσετε κιόλας γιατί κουράζετε με την τακτική σας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ ρώτησε «εκτός από το να επιδεικνύετε το πάθος σας για να επιστρέψετε στην εξουσία τι άλλο προτείνετε;».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε απευθυνόμενος στη ΝΔ πως «δεν υπήρχε περίπτωση να φέρνατε εσείς συμφωνία με αντίμετρα», ρωτώντας «γιατί καταψηφίζετε τα θετικά μέτρα όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις; Γιατί καταψηφίζετε το επίδομα ενοικίου, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων;
Θα καταψηφίσετε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί;
Καταντήσατε μια παράταξη της κεντροδεξιάς μια παράταξη ακραία. Το να λέτε όχι σε όλα είναι αδιέξοδο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι η πιο ανίκανη:
«Ναι, πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο», επισήμανε.

«Εσείς αρχίσατε να απολογείστε ήδη πριν ακόμα ξεκινήσει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι έδειξε πως βρίσκεται σε “πανικό” και “εκνευρισμό” και σχολίασε: «Εσείς θέλετε να σας δώσουμε και τιμητικές πλακέτες!»

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ελληνικός λαός θα κρίνει ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που την πήραν κατεστραμμένη και την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια, είπε.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι στα δυο χρόνια που απομένουν μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεσκεπάσει τα πεπραγμένα των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας πως δεν αφορά την κυβέρνησή του το αν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ποινικές ευθύνες, καθώς η δική της υποχρέωση είναι να ρίξει φως και αυτό θα κάνει, ανταποκρινόμενη και στο αίτημα του ελληνικού λαού που την ψήφισε.

«Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα η κυβέρνηση έχει κάνει τα τελευταία δυο χρόνια ότι είναι δυνατό για να στηρίξει τη δημόσια υγεία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στα ζητήματα της διαφάνειας πέραν του ηθικού πλεονεκτήματος, πέραν του ηθικού αιτήματος, του ηθικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να μάθει τι ακριβώς συνέβη, γιατί πλήρωσε πολύ ακριβά το μάρμαρο, είναι ένα και από τα βασικά ελατήρια, κίνητρα που ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές σε αυτή την κυβέρνηση και ψήφο καταδικαστική δύο φορές στα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο για πάρα πολλά χρόνια και τον χρεοκόπησαν και τον λεηλάτησαν. Θέλω να καταστήσω σαφές: Δεν μας αφορά το αν, όπως λέτε, με βάση το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι προφανείς ή δεν είναι προφανείς οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί ή όχι. Αυτό που μας αφορά και είναι η δική μας υποχρέωση είναι να ρίξουμε φως. Να ρίξουμε φως σε όλα όσα αποτελούν βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Και σε όλα όσα αποτελούν και βασικές αιτίες, ίσως και βασικότερη για την οποία εσείς διακαώς και καταφανώς μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού ζητάτε να μην κλείσει η αξιολόγηση, να χρεοκοπήσει η χώρα, να γίνει ότι είναι να γίνει αρκεί να φύγουμε εμείς από εδώ. Γιατί φοβάστε ένα πράγμα: Ότι όσο μένουμε, τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να ξεσκεπάζουμε τα πεπραγμένα σας. Και ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Δύο χρόνια που είναι μπροστά μας είναι αρκετά και θα καταφέρουμε να τα ξεσκεπάσουμε. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει στο τέλος της τετραετίας ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που την πήραν κατεστραμμένη και την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει οποιοδήποτε μέτρο της συμφωνίας με τους θεσμούς και παρατήρησε: “Λέτε η συμφωνία είναι δική σας, της κυβέρνησης, εσείς τη φέρατε κι εμείς δεν την ψηφίζουμε. Προφανώς και εμείς τη φέραμε διότι δεν υπήρχε ποτέ των ποτών περίπτωση να φέρετε εσείς συμφωνία με αντίμετρα ισοδύναμα, να φέρετε συμφωνία για το χρέος, που λέγατε ότι είναι βιώσιμο, και να φέρετε συμφωνία επαναφοράς της εργασιακής κανονικότητας στον τόπο, που εσείς αυτή την εργασιακή κανονικότητα την ξηλώνατε πόντο πόντο από το 2010 και μετά. Δική μας είναι αυτή η συμφωνία καμία αντίρρηση”.

“Να καταλάβω να πει η αξιωματική αντιπολίτευση εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα δημοσιονομικής επιβάρυνσης, γιατί, γιατί είμαι τζάμπα μάγκας, όπως δεν το λέω εγώ, το λένε κάποια στελέχη σας στους δημοσιογράφους. Λένε ότι είναι τζάμπα μαγκιά εκ του ασφαλούς να λέτε δεν ψηφίζουμε. Αλλά να το δεχτώ ακόμα κι αυτό. Τα θετικά μέτρα γιατί τα καταψηφίζετε;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Δηλαδή, θα καταψηφίσετε τη μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις κατά 3 μονάδες, εσείς που κόπτεστε δεξιά και αριστερά ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων; θα καταψηφίσετε τη μείωση 2% του φόρου εισοδήματος στη χαμηλότερη βαθμίδα, θα καταψηφίσετε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα καταψηφίσετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα καταψηφίσετε το επίδομα (600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) ενοικίου, θα καταψηφίσετε την κατάργηση της συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Βεβαίως, δεν σας αφορά αυτό, γιατί θα το ψηφίσετε άλλωστε; Θα καταψηφίσετε τα μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας! Τι σας νοιάζει εσάς γι αυτό! Εσείς δημιουργήσατε τις συνθήκες αυτές, άρα, δεν πειράζει θα το καταψηφίσετε! Θα καταψηφίσετε το οικογενειακό επίδομα στο πρώτο και στο δεύτερο τέκνο, όλα θα τα καταψηφίσετε. Εσείς θα καταψηφίσετε τα μέτρα όχι για τα αρνητικά αλλά για τα θετικά. Γιατί έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε θετικό συμβαίνει σε αυτό τον τόπο και το φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχετε πάθει βέρτιγκο και γιατί κυρίως έχετε καταντήσει μια παράταξη της κεντροδεξιάς να είναι μια παράταξη ακραία, ένα κόμμα διαμαρτυρίας”.

Πρόσθεσε πως είναι “αδιέξοδο” και “καταστροφικό” για ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα να λέει “όχι σε όλα”.

«Μετριοπαθής ο όρος ‘πάρτι’ για την Υγεία»

Ερχόμενος στο θέμα της συζήτησης, έκανε λόγο για «πάρτι στη Δημόσια Υγεία -και η λέξη ‘πάρτι’ είναι πολύ μετριοπαθής για αυτό που γινόταν στη Δημόσια Υγεία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έγινε συνειδητή προσπάθεια λεηλάτησης του δημοσίου συμφέροντος», υποστήριξε δε. Μια πολιτική, συμπλήρωσε με νόημα, που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια ή ανικανότητα κυβερνώντων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν θα ερχόταν σήμερα η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στα θέματα της Υγείας. Αλλά τα θέματα δεν ήταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, χάρη στην προστασία από ισχυρά ΜΜΕ, πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, το «μαζί τα φάγαμε», που ήταν το «πόρισμα» των αντιπάλων. Ότι δηλαδή έφταιγαν οι πολίτες που ζητούσαν αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη, αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κουβέντα όμως για τα λεφτά κάτω από το τραπέζι, για τις βαλίτσες της Siemens προς τα κομματικά ταμεία, για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, αντέτεινε.

Κατά τον πρωθυπουργό, το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν ότι ενώ κόβονταν οι συντάξεις, συνεχιζόταν το «πάρτι» στη Δημόσια Υγεία μετά το 2010, αναλύοντας μία -μία τις περιπτώσεις που, κατά την άποψη της συμπολίτευσης, επιβάλλεται η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.


Τέσσερις φάκελοι για την εξεταστική

«Ζητάτε και τιμητικές πλακέτες για το ‘Ερρίκος Ντυνάν’», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης -και αυτός ήταν ο πρώτος «φάκελος» που άνοιξε ο πρωθυπουργός. Το εν λόγω νοσοκομείο, θύμισε, πέρασε σε μια νύχτα στα χέρια ιδιωτών, με τα χρέη σβησμένα. Με τον πρωθυπουργό να αναρωτιέται σε ποια χώρα της Ευρώπης θα γινόταν αυτό και δεν θα ξεσηκώνονταν οι πέτρες. Και απευθυνόμενος στους «φιλοευρωπαϊστές και τους ‘Μένουμε Ευρώπη’» τους είπε ότι τους ξέρουν καλά ακόμη και οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Για το ίδιο θέμα είπε πως είναι δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του στελέχους της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, αλλά δεν είναι πειστικό το επιχείρημά του ότι η απόφαση για το «Ερρίκος Ντυνάν» ελήφθη από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή η εξεταστική θα τα διερευνήσει όλα, θα τα διαλευκάνει όλα.

Αλλά πίσω από την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται η αντίληψη της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος, αφού το «Ερρίκος Ντυνάν» έδειξε να είναι η απαρχή ενός ευρύτερου σχεδίου.

Δεύτερη υπόθεση, το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο επί μία 20ετία, χωρίς όμως τον έλεγχο του Δημοσίου στις προσλήψεις ή λογιστικά. Γίνονταν επικοινωνιακές εκστρατείες με τεράστια ποσά ακόμη και για καμπάνιες που δεν ήταν αναγκαίες ή που ήταν εκτός του αντικειμένου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα πολιτικά ερωτήματα είναι «σοβαρά», αλλά «δεν μπορείτε να αποφύγετε τη συζήτηση».

Τρίτο θέμα, η φαρμακευτική δαπάνη. Με τα νοσοκομεία να προμηθεύονται υλικά σε 3πλάσια και 4πλάσια τιμή από εκείνην της αγοράς. «Τρελό πάρτι, σαν να μην υπάρχει αύριο», ήταν το συμπέρασμά του.

Τέταρτο ζήτημα, αυτό της Novartisκαι αυτό το σκάνδαλο έρχεται απέξω, όπως και της Siemens», παρατήρησε. Και πώς οι τιμές εδώ, επηρέαζαν όλο το ευρωπαϊκό σύστημα. Και, αναδεικνύοντας το «σκεπτικό» της πρότασης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι οι πολίτες θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.