Στη σημασία μίας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό, κάτι το οποίο θα σημαίνει και αυτοδυναμία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στη δημοσιογράφο, Σοφία Παπαϊωάννου.

O πρωθυπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αφήνοντας να εννοηθεί την προτίμησή του στους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως η μέχρι τώρα συνεργασία τους ήταν, αν μη τι άλλο, έντιμη.

Διαβάστε αποσπάσματα από τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

TSIPRAS_ALPHA2

Εσωκομματικά: Λυπάμαι που ένα μέρος της Αριστεράς, όχι το ΚΚΕ, ταυτίζεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αν έπρεπε να γίνουν εκλογές ή όχι. Ας με κρίνει ο λαός. Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ας τεθεί σε δημοψήφισμα το ευρώ.

Τράπεζες: Δεν πίστευα ότι θα είχαμε capital controls. Η διαβεβαίωση που είχα ήταν ότι θα πάμε σε δημοψήφισμα με ανοιχτές τράπεζες. Θα μας κρίνει η ιστορία και κάποια στιγμή θα βγουν και οι αποδείξεις, δεν είναι της ώρας.

-Πανικός δεν με έπιασε, αλλά αγωνία και άγχος. Έλεγες ναι ή όχι. 50% πιθανότητα που λέει και ο Γιάνης. Ξέρω ότι όλα είναι εφήμερα, σήμερα σε επευφημούν, αύριο όχι.

-Να παραδεχθώ ότι είχα την αυταπάτη ότι η Ευρώπη θα ήταν πιο ελαστική. Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν να πω υπάρχει εναλλακτική; Θέλει δουλειά, επιμονή. Γίνονται όλα σε έξι μήνες;

Αντέχετε το βάρος της ιστορίας; Δεν έχω το δικαίωμα να αρνηθώ. Θα το αντέξω στο βαθμό της κρίσης του ελληνικού λαού. Προσπάθεια φυγής θα ήταν να πω, σηκώνομαι και φεύγω, δεν την επέλεξα. Δεν θα παριστάνω τον πρωθυπουργό αποκομμένος από την κοινωνία.

Συστράτευση: Πως θέλετε να χρεώσετε σε μένα ότι είμαστε όλοι το ίδιο; Πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να καλέσει πανστρατιά, τους ικανούς έλληνες που ζουν σε όλο τον κόσμο. Δεν θα είναι αξιόπιστο αν έχουμε για στυλοβάτες αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση.

Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκης: Κρίνομαι για όλα. Και για τις καλές επιλογές και για τις κακές. Ο Βαρουφάκης έδωσε μια δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά στις 25 Ιούνη έχασε την αξιοπιστία του απέναντι στους συνομιλητές του. Είχαν κάνει switch off (δεν τον άκουγαν). Εγώ δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα κορώνα – γράμματα. Ο Γιάνης πίστευε ότι αν λέγαμε φεύγουμε, 50% θα μας έλεγαν γυρίστε πίσω. Το άλλο 50% θα διαλυόταν η χώρα.

Διάσπαση: Στενάχωρη εξέλιξη. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι με κατηγορούν με τα ίδια μέσα που κατηγορούσαν τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Υπήρχε κάποια μέθοδος που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα; Όταν φέραμε τη συμφωνία δεν αποχώρησε κανένας. Έφυγαν από το κόμμα πριν τις εκλογές. Σας λέει κάτι αυτό;

Αν θέλουν να φτιάξουν εθνική Ελλάδος ας φτιάξουν, αλλά αυτή θα είναι η εθνική της διαπλοκής. Το όλοι ίδιοι είναι αφήστε το. Θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. 

Συμμαχίες: Ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία. Αν έχουμε 151 βουλευτές μόνοι μας θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Ήταν έντιμη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να μας απορρίψει, ας φέρει αυτούς που κυβερνούσαν 40 χρόνια. Δεν πρόκειται να γίνω πρωθυπουργός συνεργασίας. Εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα ΝΔ, Ποτάμι. ΠΑΣΟΚ.

Αεροδρόμια: Θα ήταν σε άλλη λογική η αξιοποίησή τους εάν εναπόκειτο στη δική μας κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε γερμανική εταιρεία.

Ανάπτυξη: Επικράτησε μοντέλο επιχειρηματικής φούσκας τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα μείναμε χωρίς παραγωγική βάση. Αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι μας θα προχωρούσαμε σε κοινοπραξίες μεταξύ ιδιωτών όχι funds και Δημοσίου.

Θέλω να με κρίνει ο ελληνικός λαός με βάση αυτά που οραματίζομαι. Δεν θέλω να χαθεί και άλλη γενιά.

Διαπλοκή: Οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κλήθηκαν να πληρώσουν. Υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην αναρχία. Οι λίστες Λαγκάρντ ελέγχονται για πρώτη φορά. Τα στραβά μάτια στα μεγάλα ψάρια πρέπει να αλλάξει. Εγώ είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω και να κριθώ; Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Τι μου λέτε; Ότι δεν μπόρεσες να κάνεις σε 7 μήνες, αυτά που δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια;

Θα βγούμε από την κρίση; Εξαρτάται αν ο ελληνικός λαός επιλέξει μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε τομές και αλλαγές και αν θα πάμε σε επούλωση των πληγών. Συνεχίζω να θεωρώ ότι είναι λάθος συνταγή τα Μνημόνια.

Τι υπόσχεστε; Την πραγματικότητα υποσχόμαστε. Για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος. Σήμερα είναι συμπέρασμα ότι η εναλλακτική αυτής της συμφωνίας είναι η καταστροφή.

Mail Χαρδούβελη: Ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης όχι των δανειστών.

Μνημόνια: Πρώτη αξιολόγηση τέλος του χρόνου, δεύτερη Φεβρουάριο – Μάρτιο 2016, τρίτη και τελευταία αξιολόγηση το επόμενο καλοκαίρι. Δεν θα υπερασπιστώ το Μνημόνιο. Θα το εφαρμόσουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, ψάχνοντας όμως τρόπους απεγκλωβισμού.

Μεταστροφή: Δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερη εισπραξιμότητα η αύξηση του ΦΠΑ. Δεν πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται και άλλη λιτότητα. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αναγκάσθηκε να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Είναι τυχαίο ότι μου ζητούν να οικειοποιηθώ προσωπικώς τη συμφωνία;

Ευρώπη: Θα τους κάναμε το μεγαλύτερο χατήρι αν οδηγούμασταν αυτοβούλως στην αυτοκτονία. Υπήρξε βαθύτερο σχέδιο αναδιάταξης της Ευρώπης. Η μάχη θα είναι διαρκής. Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα.

Δραχμή: Οφείλω να ομολογήσω ότι υποτιμήσαμε το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης. Η μεγάλη διάψευση για μένα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα Σόϊμπλε για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Ποτέ επιλογή να φύγουμε από την Ευρώπη. Επιλογή είναι να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν είναι επαναστατική επιλογή να πάμε στη δραχμή. Το εθνικό νόμισμα θα ήταν το αντίβαρο μιας εσωτερικής υποτίμησης.

Διαπραγμάτευση: Είχα το δίλημμα αν θα σηκωθώ να φύγω ως ήρωας, αλλά την επόμενη μέρα θα είχαμε την κατάρρευση των τραπεζών. Δύσκολη η επιλογή για την οποία αισθάνομαι πικρία, αλλά δικαιωμένος, γιατί ήταν επιλογή ευθύνης. Οι εταίροι ήθελαν να εκδικηθούν την Ελλάδα.

Συμφωνία:  Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε εκτροπία. Πήραμε μια συμφωνία που ομολογώ ότι δεν μας ικανοποιεί. Ούτε εγώ ήθελα μνημόνιο.

Δημοψήφισμα: Παραμονές του δημοψηφίσματος ζήτησα ισχυρότερη εντολή όχι για έξοδο από το ευρώ. Η απόφαση της εξόδου θα ήταν μια ανείπωτη καταστροφή. Το ΌΧΙ άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή στην Ευρώπη.

Εκλογές: Είχα την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση των πολιτών. Εξάντλησα τα όρια της εντολής του Ιανουαρίου. Αυτή είναι η αξία της Δημοκρατίας. Να αποφασίζει ο λαός. Έχω την συνείδησή μου ήσυχη.

——————-

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την προβολή της συνέντευξης έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και στους τεχνικούς του Alpha.

ΦΩΤΟ: left.gr/Sophia Papaioannou

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας