Επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για καλλιέργεια μύθων στην οικονομία και το προσφυγικό και τώρα πρόσθεσε και έναν τρίτο μύθο, στο θέμα της ασφάλειας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην ταυτίζεται με ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση ασφάλειας και σταθερότητας, η Ελλάδα είναι μια όαση ασφάλειας, είπε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε ποιοι είναι στόχοι της ΝΔ, καθώς προκάλεσε την σημερινή συζήτηση στη βουλή, τη στιγμή που αρχίζει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση.

Απορρίπτοντας κατηγορητικά οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ προσφυγικού προβλήματος και τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ισχυρισμός που συνδέει τα δύο αυτά θέματα, είναι το αφήγημα των πιο αντιδραστικών και μισαλλόδοξων δυνάμεων και κομμάτων στην Ευρώπη, είναι το επιχείρημα αυτών που κλείνουν τα σύνορα. Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, δυστυχώς, όχι μόνο δείχνει να υιοθετεί αυτή την αφήγηση και προσπαθεί να την μεταφέρει στην πλάτη της χώρας, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου που εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά και να θέτει θέμα ασφάλειας, τη στιγμή που κανείς στην ΕΕ δεν υπονοεί καν ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Η ΝΔ επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας και προσπαθεί να συσπειρώσει την ακροδεξιά της πτέρυγα, εκεί πουν όπως είπε, δημιουργούνται νέα πολιτικά σχήματα. Η στάση αυτή, σημείωσε ο πρωθυπουργός προκαλεί προβλήματα στην ίδια τη ΝΔ, γιατί όσες φορές, η ΝΔ – όπως επί κ. Σαμαρά, όπως είπε χαρακτηριστικά – σήκωσε ακροδεξιά μπαντιέρα, το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για την οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση, κάτι που, όπως επισήμανε, το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, φτιάξατε έναν μύθο ότι η διαπραγμάτευση κατέστρεψε την οικονομία. Αν η έκθεση της ΕΕ όμως αποδείξει ότι εμείς κρατήσαμε την οικονομία σε υψηλή απόδοση τι θα κάνετε; διερωτήθηκε. Θα ζητήσετε συγνώμη ή θα επιμείνετε να ζητάτε και εξεταστική επιτροπή; Θα συνεχίσετε τον μύθο ή θα παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά;.

Αναφερόμενος στον δεύτερο μύθο για τον οποίον κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ίδιο γίνεται για την προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, διεκδίκησε μια ευρωπαϊκή λύση και σήμερα οι ροές στα νησιά είναι 50-60 άνθρωποι την ημέρα. Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν ούτε τον δεύτερο μύθο, ότι θα γινόταν η Ελλάδα απέραντο χοτ σποτ.

Δεν έφθαναν οι δύο μύθοι θέλατε και τρίτο, ότι η χώρα έχει πρόβλημα ασφάλειας, στάση επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία και τη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η ‘Αγκυρα με τις προκλήσεις της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εξωτερική πολιτική ενισχύει τη θέση της χώρας, ενώ στο προσφυγικό έρχονται σημάδια διεθνούς αναγνώρισης. Γινόμαστε δέκτες ενός πρωτοφανούς κλίματος αλληλεγγύης, από τον Ομπάμα μέχρι τον Πάπα, ενώ η χώρα μας , στη συνείδηση των πολιτών του κόσμου, είναι η χώρα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Ποια θα ήταν η εικόνα της χώρας, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός αν ήταν η κυβέρνηση όπως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όταν χάναμε το μέτρημα από τις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε την ΕΛ.ΑΣ και στις προσπάθειες ανασυγκρότησής της, ενώ δήλωσε ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση απαιτεί από την αστυνομία, καταπολέμηση του εγκλήματος και διασφάλιση τάξης με αποφυγή αυθαιρεσίας και διαφύλαξη δικαιωμάτων. Ορισμένες διαφορές μας με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας, μεταξύ προοδευτικής αντίληψης για τον ρόλο του κράτους και τη συντηρητική αντίληψη, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι, η κυβέρνηση με σχέδιο αγωνίζεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά ρίχνει το βάρος στην πρόληψη του εγκλήματος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έως τώρα αποτελέσματα και για την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι προσκολημένη στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας που θυμίζει παλαιότερες εποχές, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

«Η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες», σημείωσε ο Α. Τσίπρας στη δευτερολογία του

«Μνημείο κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «ψαρέψει» στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Απαντώντας επίσης σε θέσεις του κ. Μητσοτάκη ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες, γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια σημαίνει μια κατάσταση ζούγκλας και ασφάλεια χωρίς ελευθερία, είναι ολοκληρωτισμός.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ασφαλής χώρα και αυτό, προσέθεσε, είναι το μήνυμα της συνεδρίασης που πρέπει να πάρουν όλοι οι πολίτες του κόσμου που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τις σχέσεις Αριστεράς-τρομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ τονίζοντας ότι η Αριστερά έχει ιστορία αγώνων, διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας, οι αριστεροί ήταν διωκόμενοι και όχι διώκτες μιας βίας που οργάνωνε το κράτος, αλλά και το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Οι αριστεροί, και όχι μόνο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, έδωσαν τη ζωή τους για τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης της δημοκρατίας.

Επίσης προσέθεσε οι αριστεροί δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με αντιεξουσιαστές και άλλους που δεν σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη: «Δεν σας επιτρέπω να το επαναλαμβάνετε, γιατί είναι διχαστικό να μιλάτε για ιδεολογία αριστερής τρομοκρατίας».

 

Για ακροδεξιά ατζέντα κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη στην τριτολογία  του ο Αλ. Τσίπρας

Η χώρα βρίσκεται σε κατεύθυνση της εξόδου από την οικονομική κρίση και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, και η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει θέματα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από μία αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του στην συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ακροδεξιά ατζέντα και τον κατηγόρησε ότι υιοθετεί και τις θέσεις ακραίων κύκλων στην Ευρώπη για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αφού ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει και τόση σημασία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ανέφερε δε, στο σημείο αυτό , ότι αυτή η άποψη ίσως είναι και η μόνη με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διαφοροποιείται από το “success story” των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν ήρθαν ποτέ τελικά.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι και η διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς πιστεύουμε στην εσωτερική Δημοκρατία και εσείς διαγράψατε τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και όλη την οργάνωση της Νεολαίας επειδή τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από αυτά που θέλατε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι αυτά οφείλονται στην αύξηση του Τουρισμού, στο ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ψηφίσει τις 100 δόσεις -μέτρο που αν και χαρακτηρίστηκε από την ΝΔ «μονομερής ενέργεια»- έδωσε ανάσα στην χειμαζόμενη αγορά και στα δημόσια Ταμεία. Ως τρίτο παράγοντα ανέφερε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 98%, με συνέπεια να «πέσουν» 5 δισ. ευρώ στην αγορά.

Αλλά και στον τομέα της ύφεσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι και εκεί έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις, και η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαταλέγεται σε αυτές που συρρίκνωσαν τον εθνικό πλούτο.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κι αυτό που έχει αξία είναι ότι η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ κι όχι μόνο από τα Αριστερά, αλλά και από τα Δεξιά και καλό θα ήταν να ταυτιστείτε με αυτούς, εφόσον αυτές οι συμμαχίες βρίσκονται στη ευρύτερη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς κι όχι με κάποιους άλλους ακραίους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την πεποίθηση ότι «θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. Θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα περάσουμε έναν κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους» εξέφρασε ο κ. Τσίπρας καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως τη ΝΔ, να προσέλθει στο τραπέζι της ανταλλαγής απόψεων, «γιατί όταν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση δεν θα έχει πια νόημα να συνεχίζεται μία λογική την οποία πρώτος εισήγαγε ο κ. Σαμαράς περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές, το μήνυμα από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής, μια χώρα με βαθιά κουλτούρα πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών, και προσέθεσε πως αυτό το ανέδειξε ο ελληνικός λαός στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, δείχνοντας πως μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της στο διαφορετικό και πρωτοστατεί για τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

«Και έχοντας αυτό το πλεόνασμα αξιών ως πυξίδα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος η Ελλάδα, θα σπάσει κάθε ρεκόρ ξένων επισκεπτών και μετά από έξι χρόνια η Ελλάδα θα ξεκινήσει την μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη και θα υπάρξει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας