Την ανάγκη ομοψυχίας και λήψης γενναίων αποφάσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, ότι «η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή ή εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους από όσους της αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη των 28».

Στο δικό του μήνυμα, ο κ. Τουσκ απηύθυνε έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες να μην έρχονται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και να μην εμπιστεύονται τους διακινητές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι μία χώρα transit. Επιπλέον, εξέφρασε την πίστη του στη συνθήκη Σένγκεν και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι διχόνοιες διότι διαλύουν την εμπιστοσύνη, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφευχθεί και η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εύκολη λύση έξω από τους κανόνες της Σένγκεν. Υπογράμμισε, δε, ότι «η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της».

Οι θέσεις της Ελλάδας στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, δυστυχώς, τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Τουσκ, η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και πως αυτό σημαίνει ότι δείχνει μία αδυναμία στο να διαχειριστεί τα κοινά προβλήματα και το κοινό μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε έντονα τις μονομερείς ενέργειες, χωρίς πρότερο συντονισμό, που έχουν γίνει από κράτη-μέλη και που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και έχουν οδηγήσει στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα. «Οι ενέργειες αυτές ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική και προκλητική, πολλές φορές, άρνηση πολλών κρατών-μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, δηλαδή της νόμιμης οδού, για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές προς χώρες της ΕΕ» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζήτησαν με τον κ. Τουσκ «την ανάγκη να υπάρχει, τουλάχιστον, σεβασμός από όλους στην πιο βασική μας αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της χώρας, ενόψει του έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου της Δευτέρας:

Α) Σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει, ήδη, αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, αλλά κυρίως το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και τον πολιτισμό μας που επιβάλλει όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους αδύναμους και κυνηγημένους να τους προστατεύουμε και όχι να ασκούμε βία εις βάρος τους. Ο πολιτισμός κάποιων άλλων εταίρων στην Ένωση, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι είναι διαφορετικός. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μη μένει αβοήθητος κανείς άνθρωπος που έχει ανάγκη.

Β) Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. Βασική ιδρυτική αρχή της Ένωσης, που ορίζεται ρητά στη συνθήκη της Λισαβόνας, είναι της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κατών-μελών, που σημαίνει δίκαιη καταονομή βαρών και ευθυνών. Η Ελλάδα θα απαιτήσει να γίνει σεβαστή απολύτως η ευρωπαϊκή συνθήκη και να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εφόσον με ευθύνη άλλων στα σύνορα της Ειδομένης οι ροές έχουν περιοριστεί δραστικά, πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες, και πως προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η δίκαιη κατανομή θα απαιτήσουμε να υπάρξει άμεσα η επιτάχυνση της διαδικασίας, τόσο μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, όσο και απευθείας από την Τουρκία προσφύγων που δικαιούνται άσυλο προς τις χώρες της ΕΕ. «Παράλληλα», σημείωσε, «θεωρούμε απαιραίτητη την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής απο πλευράς ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους». Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα θα δημιουργήσει εγκατάστασεις αξιοπρεπούς προσωρινής όμως διαμονής» και σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα και καμία άλλη χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή ή εγκατάσταση, ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους από όσους της αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη των 28».

Γ) Προκειμένου, όπως ανέφερε, να καταφέρει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στην τεράστια πρόκληση, χρειάζεται, τόσο χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και την πρόσληψη των απαραίτητων στελεχών, όσο και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που δημιουργούνται από τις ροές, επί τη βάση αξιολόγησης αναγκών που θα ορίζεται, καταρχήν, από τις ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δ) Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζητάμε, σαφώς, να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά οι μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη και οι λογικές αποκλεισμού κρατών-μελών από συζητήσεις που τα αφορούν. Μόνο σεβόμενοι ο ένας τον άλλον μπορούμε να συνεχίσουμε. Τέτοιες ενέργειες που έγιναν τούτες τις μέρες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν από όλους.

Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει, απολύτως, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της: «Ολοκληρώσαμε τα hotspots στα νησιά. Ταυτοποιούμε κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη, πραγματοποιούμε εκατοντάδες επανεισδοχές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία ή εθελεοντικές επιστροφές στις χώρες προέλευσης τους και με ταχύτατους ρυθμούς κατασκευάζουμε κέντρα με θέσεις μετεγκατάστασης και προσωρινής διαμονής που υπερβαίνουν ακόμη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει σε συνόδους κορυφής. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εφαρμόζουμε τη συνθήκη Σέγκεν, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Ευρώπης. Σε αντίθεση με άλλους, προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης. Εμείς δεν πραγματοποιούμε, ούτε πρόκειται να πραγματοποιήσουμε, επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, διακινδυνεύοντας τις ζωές ανθρώπων και μικρών παιδιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι προσβλέπει στην μετεξέλιξη του Frontex σε πραγματική συνοριακή ακτοφυλακή, ενώ σημείωσε τη θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη να υπάρξει απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Όπως υποστήριξε, «διερχόμαστε μία δύσκολη κρίση και επεσήμανε την ανάγκη ομοψυχίας και λήψης γενναίων αποφάσεων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Απαιτούνται συγκροτημένες προσπάθειες», είπε ο κ. Τσίπρας, από την ΕΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, την εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι υπό αυτό το πρίσμα προσβλέπει σε θετικές αποφάσεις στην επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στις 7 Μαρτίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη και ανακοίνωσε ότι πέραν των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν, η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στην προώθηση μίας συμφωνίας για την ταχεία επανεισδοχή μεταναστών στη γειτονική χώρα.

«Πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους για συνεργασία» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος, εμμέσως, στις χώρες της περιοχής και της Ομάδας Βίζεγκραντ, τονίζοντας ότι η κρίση θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ, ενώ σημείωσε την ανάγκη τήρησης των κανόνων, αλλά και την ανάγκη να υπάρχουν συνέπειες σε όσους δεν τους τηρούν.

Η διπλή έκκληση Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απηύθυνε διπλή έκκληση, μία προς τους παράτυπους μετανάστες να μην έρχονται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα transit και μία προς την ΕΕ, τονίζοντας ότι η διχόνοια διαλύει την εμπιστοσύνη και οι ενέργειες χωρίς συντονισμό δεν είναι η σωστή λύση.

Ο κ. Τουσκ διακήρυξε την πίστη του στη συνθήκη Σένγκεν και την πλήρη αντίθεσή του σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την ψευδαίσθηση πως υπάρχει εύκολη και βολική λύση έξω από τους κανόνες Σένγκεν».

«Από την Αθήνα απευθύνω έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες να μην έρχονται προς την Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα δεν είναι χώρα transit και να μην εμπιστεύονται τους διακινητές» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξέφρασε την πλήρη κατανόηση και συμπαράστασή του στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει πληγεί περισσότερο, δηλώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα την εγκαταλείψει και χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση που επικρατεί και στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Τουσκ, ο οποίος, αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία, σημείωσε ότι το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει προτεραιότητα που πρέπει να έχει επιτυχία, ενώ τόνισε την ανάγκη «να πέσουν τα νούμερα» των ροών και να γίνουν επιστροφές των παράτυπων μεταναστών.

Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί και έγινε στο πλαίσιο σειράς επαφών που έχει ο Ντόναλντ Τουσκ για το Προσφυγικό στις πρωτεύουσες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» από την 1η έως και τις 3η Μαρτίου. 

Η περιοδεία του Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ξεκίνησε από τη Βιέννη, την Τρίτη και στη συνέχεια μετέβη στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια.

Στη συνέχεια, ο Τούσκ, θα μεταβεί στην  Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Αλέξης Τσίπρας: Η λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με τo προσφυγικό, ενόψει της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο twitter .

“H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή. Όπως εξήγησα στο Γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση. Και την συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντ. Τούσκ. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην Ε.Ε., ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση, αναφέρεται στις πέντε αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας