Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Βουλή υπογράμμισε ότι η παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση αποτελεί οχυρό μάχης για τα λαϊκά συμφέροντα, για την υπεράσπιση των αδικημένων και για την σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα εντός της χώρας και τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτό το οχυρό οικειοθελώς.

«Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αυτά σημείωσε απαντώντας τόσο σε παρομοιώσεις της παρουσίας της αριστεράς στην κυβέρνηση ως αγωνία για καρέκλες και αξιώματα, όσο και στις απόψεις που υποστηρίζουν ότι στο σημερινό πλαίσιο της πολύ δύσκολης προσαρμογής δεν έχει σημασία αν στην κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. ή τα κόμματα που κυβέρνησαν προηγουμένως.

Είπε ότι θλίβεται, αλλά δεν μπορεί να μην σχολιάσει πως «σε ότι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη αξιώματος, αλλά οχυρό μάχης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την 12η Ιουλίου, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλείται σήμερα να νομοθετήσει.

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο διαπραγμάτευσης, ενώ ταυτόχρονα στις διαπραγματεύσεις αυτές αναδείχθηκαν τα όρια της σημερινής Ευρώπης απέναντι στην δημοκρατία, κάνοντας στην συνέχεια λόγο για συντηρητικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης για να την κρατήσουν στο δόγμα της σκληρής λιτότητας.

Παραδεχόμενος τα λάθη που διαπράχθηκαν, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε αυτήν την μάχη, υπογραμμίζοντας ότι «σηκώσαμε το ανάστημα διεκδίκησης, δεν μετανιώνω».

Τόνισε ότι λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν και επισήμανε ότι οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς.

Πρόσθεσε ότι χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται και επισήμανε ότι ένας αγώνας που φθάνει ως τα άκρα, αφήνει καρπό που βγάζει βλαστάρια.

Επικαλούμενος σχολιαστή εφημερίδας που τον παρομοίαζε με έναν ξεροκέφαλο που χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο, ματώνοντάς το τελικά, αλλά και με τον τοίχο παραδόξως να έχει υποστεί ρωγμές, ο πρωθυπουργός τόνισε, στην συνέχεια, ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον ίδια.

Είπε ότι μπορεί να κυριαρχούν οι ίδιες δυνάμεις που επιμένουν για την εκδίωξη της Ελλάδας, αλλά ο διάλογος έχει ανοίξει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις Ολάντ και Ρέντσι, αλλά και στις επερχόμενες εκλογές στον ευρωπαϊκό Νότο, αρχής γενομένης από την Πορτογαλία, λέγοντας ότι γεννιούνται προσδοκίες και δυνατότητες.

Υπογραμμίζοντας το διαρκές της σύγκρουσης προόδου-συντήρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει ποια θα είναι η έκβαση αυτής της μάχης που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης.

Έκανε λόγο για πύρρειο νίκη των συντηρητικών δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης παρότι επέλεξε τον συμβιβασμό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, προσθέτοντας ότι «θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε, θα το εφαρμόσουμε γιατί οι επιλογές είναι σκληρές».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δύσκολες επιλογές ευθύνης που ανέλαβε η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά και είπε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι δυνατότητες παρέμβασης στα νέα δεδομένα.

Αναφερόμενος στην 12η Ιουλίου, είπε ότι οι εναλλακτικές ήταν ή το σχέδιο Σόιμπλε, με συμβιβαστική έξοδο, με δεδομένη την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και με τον δανειστή σε θέση κυριαρχίας, ή άτακτη χρεοκοπία η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος δεν συνιστά ούτε περήφανη, ούτε πατριωτική επιλογή και στρέφεται εις βάρος των λαϊκών αποταμιεύσεων.

«Επιλέξαμε τον δύσκολο συμβιβασμό για να αποτρέψουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ, καθώς η χώρα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί ξανά και τούτου δοθέντος πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στην συμφωνία προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σφάλλουν ή παραπλανούν όσοι μιλούν για έλευση χειρότερης συμφωνίας μετά το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι στις 25 Ιουνίου δινόταν στην χώρα μια μόλις πεντάμηνη παράταση του τότε ισχύοντος προγράμματος, ενώ τώρα υπάρχει ένα τριετές πρόγραμμα που πέραν της χρηματοδότησης δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ακυρωθεί η φιλολογία περί grexit και να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Επικαλούμενος και τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ Γερμανίας-ΗΠΑ, πρόσθεσε, ταυτόχρονα, «ότι συμφωνία και αν συνάψει κανείς, αν κάποιος συνεχώς επαναφέρει το φάντασμα, αυτό δεν θα φύγει ποτέ».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σαφή δέσμευση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στην διαπραγμάτευση, υπενθύμισε την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για αλλαγές στην χώρα, τερματισμό του πελατειακού κράτους και θέσπιση διαφάνειας, αξιοκρατίας και κράτους δικαίου με ταυτόχρονη καταπολέμηση της διαφθοράς μια της διαπλοκής και στην συνέχεια έκανε λόγο για τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης «από αύριο» και πιο συγκεκριμένα:

Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εδώ στο σημερινό νομοσχέδιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, καθώς ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν επί 25ετία χωρίς άδεια, ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δίνει ταυτόχρονα την δυνατότητα στην ΕΡΤ να είναι πάροχος ψηφιακού σήματος, απέναντι στο μονοπώλιο της Digea.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά ότι θα κινδυνεύσει η προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία η κυβέρνηση αποτελεί διαρκή εγγύηση.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας