«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά», ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Εν αναμονή των κρίσιμων σημερινών κρίσιμων για την ελληνική οικονομία συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Τζακ Λιού και την Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας αυτές τις ανισότητες με ένα παράδειγμα, σημείωσε ότι «μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή».

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκαν παρουσία των πρωθυπουργών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αλλά και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στους στόχους της σημερινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να υπάρξουν πολιτικές που θα οικοδομούν ξανά το κοινωνικό κράτος που επλήγη τα τελευταία χρόνια από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, αυτή η προσαρμογή ήταν δυστυχώς μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά, ταυτόχρονα, να απολέσουμε περίπου 25%του ΑΕΠ, είχαμε μία τρομακτική αποανάπτυξη και ταυτόχρονα μία τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, όπου από το 7% το 2008 που είχαμε περίπου ίδια ανεργία με τη Γερμανία, τώρα έχουμε πάει στο 25%, ενώ η Γερμανία έχει πάει στο 4,5%».

«Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα, όμως, και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος».

Εξάλλου, μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg, τονίζοντας με νόημα ότι “το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα”.

“Μεγάλη ντροπή αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίου για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό”

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την ανθρωπιστική και πολιτική διάσταση του θέματος. “Είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο”, τόνισε χαρακτηριστικά, επιμένοντας στην πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι η προσφυγική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεργασία όλων των μελών της.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δούνε ανενόχλητοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αδιανόητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και έχουν τεράστια συστήματα πολεμικά για να μπορεί να ελέγχει ο ένας τον άλλον -για να κάνουνε παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο- να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα» είπε.

«Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όχι με τις υποδείξεις, εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Τη λογική τού “ο καθένας ας λύσει τη πρόβλημά του μόνος του;”. Τη λογική “όταν το πρόβλημα δεν είναι στη αυλή μου δεν με νοιάζει. Ας το λύσει αυτός που έχει το πρόβλημα;” Ή ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση πανευρωπαϊκή; Σε ένα διεθνές πρόβλημα, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο; Σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας αφορά όλους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια ένωση αλά κάρτ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «και κάποιοι να μοιραζόμαστε όλα τα ωφελήματα, αλλά τις υποχρεώσεις να τις έχουνε μόνο αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Επισήμανε ότι «πράγματι τώρα το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι χώρες διέλευσης και οι χώρες προορισμού, με την Ελλάδα στο επίκεντρο του προβλήματος, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τις βόρειες χώρες στο επίκεντρο του προβλήματος, όμως αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια χώρα αλληλεγγύης και διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα μοιραστούμε το βάρος».

«Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία και από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι και αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο και να πειστούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι με έναν νόμιμο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να περάσουν για να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στους διακινητές. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και προς την Τουρκία, αλλά και ταυτόχρονα ένας αξιόπιστος μηχανισμός relocation από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας