Την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία. 

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο πρόεδρο, με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα στην Ειδομένη και την παραπληροφόρηση των προσφύγων και μεταναστών, ο πρωθυπουργός μίλησε για απαράδεκτο γεγονός και εξέφρασε την προσωπική εκτίμησή του, αλλά και της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν. Στο ίδιο πλαίσιο, τους απηύθυνε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι’ αυτους σε ανθρώπινες συνθήκες «κι απο κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστσης».

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε ΜΚΟ «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ότι η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς στην Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, γιατί, όπως ανέφερε, «εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, συμφωνημένο ευρωπαϊκά, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έως την προηγούμενη Σύνοδο και πως εν τω μεταξύ με μονομερείς ενέργειες «απαράδεκτες και καταδικαστέες» κάποιων κρατών, έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά, όχι μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμευσεις της, αλλά στο ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων.

«Και επιτελούμε αυτό το καθήκον με αυταπάρνηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία καθημερινά νέων θέσεων για φιλοξενία προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες και ότι έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό αριθμό που ξεπερνά καθε χώρα, τόσο του βαλκανικού διαδρόμου όσο και γειτονικές χώρες υποδοχής.

Εντούτοις, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα κλειστά βόρεια σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ ώστε να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας.

Ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισορροπημένη, όπως είπε, θέση της Ελλάδας στη διένεξη Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο -Καραμπάχ, ενώ τονίστηκε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε άλλα διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό και την κρίση στην Ουκρανία. Ο Αρμένιος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του έχει ήδη φιλοξενήσει 17.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν αρμένικη καταγωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, προϋπόθεση είναι η ειρήνευση στη Συρία.

Ο κ. Σαρκισιάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουκρανία. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν οτι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας. 

Προηγουμένως, υποδεχόμενος τον Αρμένιο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τις στενές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς αλλά και τους κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση του δίκιου.

Είπε ότι «αν και γεωγραφικά η απόσταση που μας χωρίζει είναι πολύ μεγάλη, συναισθηματικά η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν δεν υπάρχει», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Οι σχέσεις μας μέσα στους αιώνες έμειναν πολύ στενές και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο λαών μας, για να ανταποκριθούμε από κοινού στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν και η δυνατότητα που θα έχουν να δουν διμερή θέματα μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα νέο ξεκίνημα στις παραδοσιακά στενές θερμές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι λαοί μας ξέρουν από προσφυγιά και έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, και γι’ αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα τηρηθεί η ανακωχή στη Συρία ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των ανθρώπων» που, όπως επισήμανε, διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις εστίες τους ψάχνουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή.

«Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες μας και οι λαοί μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, υπερασπιζόμενοι αξίες και σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω οι χώρες μας θα είναι σύμμαχοι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι για μια ακόμη φορά στη φίλη Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο Αρμένιος πρόεδρος. «Οι σχέσεις μας ακολουθούν μια ανοδική πορεία και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, διότι επί χιλιετίες οι δυο λαοί μας προχώρησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου, ακολούθησαν μια κοινή πορεία που εκδηλώθηκε στην πάροδο των ετών με ποικίλους τρόπους» επισήμανε και πρόσθεσε: «Πράγματι έχουμε περάσει από πολλές δοκιμασίες και σκοπός και στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε στο μέγιστο δυνατό τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Σαρκισιάν, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι «υπήρξε ένα πλήγμα τόσο στην οικονομία της Ελλάδας όσο και την οικονομία της Αρμενίας». Ωστόσο, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνησή σας, υπό την ηγεσία σας, θα βρει τρόπους να επιλύσει το οικονομικό ζήτημα όσο και το προσφυγικό ζήτημα», διότι, όπως σημείωσε, «η κυβέρνησή σας χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, μια εμπιστοσύνη επιβεβαιώθηκε δυο φορές δια εκλογών κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Και από τα θετικά αποτελέσματα βεβαίως θα επωφεληθούμε όλοι».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας