Σαφές μήνυμα προς τις αιτιάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εν όψει των διαπραγματεύσεων του Φθινοπώρου στον τομέα των εργασιακών, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι  η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας και στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας ότι την άποψη αυτή στηρίζει και ο κ.Γιούνκερ.

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε, η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα και μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. 

Δήλωσε ότι η Ευρώπη εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία βρίσκεται σε πραγματική κρίση.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη και πρέπει όλοι να δουλέψουμε γιαυτό και η Ελλάδα παλεύει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εκμηδένιση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας και  στην ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η Ευρώπη και το ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα επισήμανε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Η Ελλάδα έχει περάσει ένα δύσκολο κάβο και έχει μπει στο σωστό δρόμο εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας”, σημείωσε.

Έκανε επίσης λόγο για ευρεία συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαίων εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων το Φθινόπωρο και τόνισε ότι δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων.

Θερμή υποδοχή στον Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου

Τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχτηκε νωρίτερα στο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να περάσει στην ανάπτυξη, καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταλλάξουμε σκέψεις για την σταθεροποίηση της ειλικρινούς σχέσης με την Κομισιόν και με την ίδια σοφία θα κινηθούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Την πρώτη φορά οι συνθήκες που συναντηθήκαμε ήταν πιο δύσκολες από ότι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και η Ευρώπη όπως και η χώρα σας είχε κάνει λάθη, σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Τόνισε ότι “η χώρα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο και τα αποτελέσματα ακόμη και στην ανεργία είναι ενθαρρυντικά καθώς σημειώνει πτώση και κανείς δε θα πρέπει να προσβάλλει τους Έλληνες ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα”.

Ο κ.Γιούνκερ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό για το κουράγιο και την αποφασιστικότητά του και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Γνωστοποίησε τέλος ότι το μεγάλο θέμα της σημερινής συνάντησης έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην Ελλάδα. Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας. Επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, αυτή τη φορά όχι τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είναι κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.

Ελπίζω, αλλά είμαι και βέβαιος, ταυτόχρονα, ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας επιλογές, σε παρόμοια δύσκολες στιγμές πέρυσι, με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και από εδώ και στο εξής, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας.

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Φυσικά, κύριε Πρωθυπουργέ, την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα. Και στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολύ συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουμε τις γωνίες και να ρυθμίσουμε τα πράγματα.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι βεβαίως ικανοποιητική. Και θα ήθελα να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις, απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι΄ αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου.

Όπως έλεγα και προ ολίγου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, δεν είναι τίμημα το οποίο καλείται να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και με τον όρο «Βρυξέλλες», μέσα σε αυτό τον όρο, εμπερικλείονται διάφορες έννοιες. Εγώ μπορώ να σας πω ότι οργίζομαι όταν βάζουμε στο ίδιο καλάθι τον όρο «Βρυξέλλες» με τον όρο «Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Εγώ θα ήθελα, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Και φυσικά εργαζόμαστε για τους Έλληνες που είναι εδώ παρόντες.

Όμως, εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, και εγώ προσωπικά, εργαζόμαστε για τους νέους, γι αυτούς που αποτελούν την ελπίδα, τη μελλοντική γενιά για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό, διότι, εξ ορισμού, και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο, μεγάλο έθνος.

Και θα πρέπει, επομένως, η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα ελληνικό κράτος πιο ισχυρό, πιο καλά οργανωμένο. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ξέρω, όμως, ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Και στη συνέχεια, θα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της μετανάστευσης. Είναι η πρώτη φορά, που δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, γιατί όλα έχουν ρυθμιστεί. Όλα έχουν διευθετηθεί, αλλά δεν έχουν όλα γίνει ακόμα. Και συνεπώς, το μεγάλο αυτό θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις μου σήμερα με τον Αλέξη είναι όλο αυτό το πλαίσιο που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.

Και δράττομαι της ευκαιρίας, ενώπιον του Αλέξη, να εκφράσω τον βαθύτατο θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, διότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Και κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με το πιο ευαίσθητο τμήμα, το πιο ευπαθές στρώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να φανταστεί ή μάλλον δύσκολα φαντάζεται και αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει ο Έλληνας. Και δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλει τους Έλληνες, ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους και τη βούλησή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα.

Για μια ακόμη φορά ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Άλλωστε, αλλάξαμε τα πράγματα, διότι συζητήσαμε για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων και υπευθύνων. Και έχω πάρα πολλές αναμνήσεις. Κακές και πάρα πολύ καλές επίσης!

Νωρίτερα, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας