Κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απέπνεαν οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με ανάπτυξη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι που θα δώσει το έναυσμα για να συζητηθεί η μείωση του χρέους. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οφείλονται στη σκληρή εργασία της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Τσίπρας έδωσε στις δηλώσεις του ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική προστασίας των αδύναμων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η συνάντηση Τσίπρα-Γκουρία διήρκεσε δύο ώρες, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να υπάρξει μικρή ανάπτυξη, ενώ ο κ. Γκουρία τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί το κόστος των προσφυγικών βαρών, προκειμένου -όπως είπε- να μην ανατραπεί η θετική πορεία της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή τόνισε ότι η θετική πορεία και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016 και η συζήτηση για το χρέος θα επιφέρουν στη συνέχεια άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και κυρίως θα οδηγήσουν στην ταχύτατη άρση της αβεβαιότητας και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας, και η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, είπε ο πρωθυπουργός, ήδη συζητάμε για το πώς θα μοιράσουμε τους καρπούς της ανάπτυξης, πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα. Κύριος στόχος μας, προσέθεσε, είναι πώς θα συνδυάσουμε την ανάπτυξη με την ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και με την κοινωνική δικαιοσύνη, πώς θα μειώσουμε το χρέος ώστε η Ελλάδα να μην ξανακυλήσει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα ζητήματα αυτά εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, τη στιγμή δηλαδή που γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκονται στο προσκήνιο, ενώ το προσφυγικό και γενικότερα η οικονομική κρίση μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη και τα κέρδη της προσαρμογής.

Θετικά ήταν τα σχόλια του πρωθυπουργού για αρκετά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ισχύς των ολιγοπωλίων, να υπάρξουν νέοι θεσμοί στην αγορά εργασίας, να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός καθώς σήμερα κάτω από τα στάνταρ του ΟΟΣΑ, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις .

Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, ωστόσο υπογράμμισε ότι στο τέλος του 2016 θα υπάρξει μικρή ανάπτυξη, η οποία όμως το 2017 μπορεί να φθάσει και το 2%. Ο γραμματέας του ΟΟΣΑ συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη, θα συζητηθεί το χρέος και η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.

Συνέστησε στην κυβέρνηση να αρχίσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι προς όφελος όλων. Αναφέρθηκε, επίσης, με θετικά λόγια στη συνεργασία της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, την ανακούφιση των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κ.ά.

Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, «η Ελλάδα είναι ανθεκτική», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί το κόστος. Τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν επιδεινώθηκε το χρέος, ούτε το έλλειμμα, ωστόσο είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση υπάρχει ένα όριο για όλες τις χώρες που μπορούν να αντέξουν και θα υπάρξουν συνέπειες. Για τους λόγους αυτούς δήλωσε ότι είναι ανάγκη να βοηθηθεί η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕ.

 

Νωρίτερα, στις δηλώσεις που έγιναν κατά την άφιξη του κ. Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη συνεργασία που έχουν οι δυο πλευρές τον τελευταίο χρόνο.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γκουρία σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι΄ αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισθεί να συναντηθεί στις 13:00 μ.μ. με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Maros Sefcovic ενώ θα ακολουθήσει στις 8 το βράδυ, η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο.

20160310110540_img_84441457604039 (1) 20160310110540_img_84441457604039 (2) 20160310110540_img_84441457604039 (3) 20160310110540_img_84441457604039

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας