Τσακαλώτος: Η ΝΔ πάσχει από μια νόσο που μπερδεύει τον εαυτό της με τη θεραπεία (videο)

  • «Σφοδρή» αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή
  • Ο Τσακαλώτος έκανε λόγο για ανακρίβειες του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη
  • Πώς απαντάει η ΝΔ

Τα «αίματα» άναψαν σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτόξευσε «πυρά» εναντίον της αντιπολίτευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά :«Είστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με την θεραπεία».

Ο Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για ανακρίβειες του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Αφού σημείωσε πως δεν του αρέσει να λέει στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι λένε ψέματα, «πόσω μάλλον ότι είναι ψεύτες», είπε πως θα συγκρατηθεί θα μιλήσει για τις ανακρίβειες που, όπως ανέφερε, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ανακρίβεια η αναφορά στην αγορά εργασίας»

Ανακρίβεια χαρακτήρισε ο κ. Τσακαλώτος την αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. στην αγορά εργασίας. «Δεν ξέρω ποια στοιχεία έχει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά εγώ ξέρω από την ΕΡΓΑΝΗ για το Μάρτιο, ότι είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων 38.000, και ότι ο Μάρτιος ήταν μήνας ρεκόρ από το 2001. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε μια αύξηση στις θέσεις εργασίας που είναι μόνιμες και μια μείωση σε αυτές τις θέσεις που ήταν έκτακτες ή μη μόνιμου χαρακτήρα και ότι τους τελευταίους 15-17 μήνες έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Μου έκανε εντύπωση που στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα και για το εργασιακό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Ότι εμείς έχουμε διαπραγματευτεί να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μην επιστρέψει, να μην υπάρχει στο νόμο lock out. Όλο αυτό που εσείς το λέτε αριστερή ιδεοληψία».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η Ν.Δ. είναι η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με την θεραπεία, σημειώνοντας ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι το πεδίο πάνω στο οποίο εργάζονται οι ακραίες λαϊκές δεξιές δυνάμεις, ένα πεδίο που θέλει τους εργαζόμενους τα θύματα της κρίσης, που τους θέλει να μην συμμετάσχουν στην ανάπτυξη. «Αυτές οι ακραίες δεξιές δυνάμεις είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εσείς έχετε υποστηρίξει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για 30 χρόνια» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ανακρίβειες ότι τα αντίμετρα θα εισαχθούν μόνο αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου του 3,5%

Ανακρίβειες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών και ότι τα αντίμετρα θα εισαχθούν μόνο αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου του 3,5%. «Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι αν είναι 3,5% η πρόβλεψη για το 2019, θα πάρουμε 1% υφεσιακά μέτρα και άρα ο στόχος θα είναι 4,5%. Είναι δυνατόν αυτό να υπάρξει; Δεν το καταλάβατε; Το έχει εξηγήσει ο Ντάϊσελμπλουμ, το έχει εξηγήσει ο Μοσκοβισί, το έχουν εξηγήσει όλοι. Ότι αν είμαστε εντός των στόχων και προβλέψουμε το 2018 ότι το 2019 θα είμαστε στο 3,5%, θα υπάρξουν 1% θετικά μέτρα και 1% αρνητικά. Άρα εσείς λέτε ανακρίβειες σοβαρές, όταν λέτε ότι τα αντίμετρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει υπέρβαση. Σας παρακαλώ μην το ξαναπείτε» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τα θετικά μέτρα και αναφέρθηκε σε μέτρα για την παιδική φτώχεια.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκθεση της UNICEF την διαβάσατε καθόλου; Διαβάσατε καθόλου τι λέει για την παιδική φτώχεια; Είναι τελείως αμελητέο για εσάς, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πακέτου, του 1,8 δισ. από την μεριά των δαπανών, θα είναι για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας;» είπε και ζήτησε από τη Ν.Δ. να διαβάσει τις συγκριτικές ευρωπαϊκές μελέτες, πόσο ξοδεύουμε για τη στέγαση και δείχνουν ότι «είμαστε στον πάτο και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό».

Αλλά και για το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών επίσης κατηγόρησε για ανακρίβειες τον πρόεδρο της ΝΔ. «Μα ποτέ δεν ακούτε κανέναν Ευρωπαίο ή του ΔΝΤ; Δεν έχει ακούσει κανείς από εσάς που λένε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να συμφωνηθούν; Δεν την ακούσατε αυτή την έκφραση;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, μετά τη Μάλτα, ότι τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για το χρέος, στις νέες συναντήσεις με το ΔΝΤ, «και όλα θα συμφωνηθούν σε ένα τελευταίο Eurogroup; Δεν ξέρω αν θα είναι στις 22 Μαϊου ή θα υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup».

«Aλλά, γιατί βιάζεστε να πείτε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Πού το ξέρετε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Από πού προκύπτει; Άλλη μια φορά, αντί να έρθετε εδώ και να συζητήσετε τι πρέπει να διεκδικήσουμε για το χρέος, τι είναι τα αντίμετρα, το μόνο που κάνετε είναι πως θα βοηθήσετε να πάει χειρότερα η οικονομία.

Και να ρίχνετε σε εμάς την ευθύνη ότι έχουμε καθυστερήσει την διαπραγμάτευση, όταν όλοι οι Ευρωπαίοι, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βγαίνουν βουλευτές του και λένε ότι ο τσακωμός της Γερμανίας και του ΔΝΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο αυτή την αξιολόγηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Είναι κρίμα που θεωρείτε ότι δεν είστε λαϊκιστές. Νομίζω ότι μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές. Εγώ βλέπω συνεχώς έναν τόνο, έναν τρόπο συζήτησης, έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράδοσής σας και οι χειρότερες αυτές εποχές ήταν αρκετά κακές».

Ο Δένδιας για την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Τσακαλώτο

Να σημειωθεί εδώ ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία, θυμήθηκε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου πως θα ήθελε να πάει για κοκτέιλ με την πανέμορφη ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον, λέγοντάς του πως μάλλον θα ήταν καλύτερα με την αείμνηστη «άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου, Γεωργία Βασιλειάδου.

Τι αναφέρει η ΝΔ

Η απάντηση του κ. Τσακαλώτου δείχνει ότι τελεί σε πανικό και λέει ψέματα για το χρέος, ανέφεραν πηγές από την ΝΔ, μετά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη.

«Όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα για το χρέος. Πήγαν τα έδωσαν όλα για ένα τέταρτο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να πάρουν κάτι για το χρέος» τόνιζαν επίσης.

Για το θέμα της Εξεταστικής για την Υγεία, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τον προβληματισμό γιατί δεν επιθυμεί η κυβέρνηση την διερεύνηση της τελευταίας διετίας, όταν η ΝΔ αποδέχεται εξ ολοκλήρου την έρευνα και ψηφίζουμε να διερευνήσει η Επιτροπή όλα και όλους. «Γιατί εμείς θέλουμε να είναι όλα στο φως», καταλήγουν, πηγές της ΝΔ.