Το βίντεο Φρουζή που «καίει» Σαμαρά και Στουρνάρα για Novartis – Τι απαντά ο Διοικητής της ΤτΕ
Ενα βίντεο το οποίο έχει καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2012 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων της Novartis στην εθνική οδό και αποτελεί μέρος του υλικού που έχει συγκεντρώσει το FBI από μάρτυρες στην υπόθεση, αποκαλύπτει τις σχέσεις του αντιπροέδρου της πολυεθνικής φαρμακευτικής Κωνσταντίνου Φρουζή με την τότε κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο βίντεο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενημερώνει τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας για την πολιτική του φαρμάκου που θεωρεί ότι θα επιλεγεί. Εξοπλισμένος με ασύρματο μικρόφωνο ο κ. Φρουζής αφού κάνει μια σύντομη ενημέρωση δέχεται ερωτήσεις από το κοινό. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στέλεχος της Novartis τού ζητά να περιγράψει το κλίμα της συνάντησης κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Πρόκειται για τη σύντομη επίσκεψή της στις 9 Οκτωβρίου του 2012 κατά την οποία συναντήθηκε στο Hilton με επιχειρηματίες και στελέχη που δραστηριοποιούνται σε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα. Την εποχή εκείνη είχε κρατηθεί μυστικό ποιοι ήταν οι δώδεκα συνδαιτυμόνες της γερμανίδας καγκελάριου τους οποίους τα MME αποκαλούσαν «το club των εκλεκτών».

Ο Φρουζής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαντά στην ερώτηση αποκαλύπτοντας πως με εξαίρεση τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, η Novartis ήταν η μοναδική μη γερμανική εταιρεία που συμμετείχε στη συνάντηση.

Η αποκάλυψη συνεχίζεται με τον Φρουζή να διαβεβαιώνει ότι η Novartis κλήθηκε με πρόσκληση από τον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή ουσιαστικά παρακάμφθηκαν οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής και ο Φρουζής συμμετείχε στο club των εκλεκτών με διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού. 

Στο βίντεο ο Φρουζής ακούγεται να λέει συγκεκριμένα: «Πιο πολύ μας ενδιέφερε εμάς τουλάχιστον εμένα ότι ο Σαμαράς ήταν εκεί παρά η Μέρκελ. Η Μέρκελ έρχεται και φεύγει ποιος την ξαναβλέπει δενμε ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Σημαντικό επίσης είναι ότι η υγεία είναι έναςβασικός πυλώνας γι αυτό ήμασταν εκεί Ηταν πολλοί
άλλοι κλάδοι που δεν ήταν εκεί γιατί ήταν τέσσερις πέντε το σύνολο Που
σημαίνει έχουμεsaying λόγο ισχυρό. Εμείς δεν πήγαμε μόνοι μας μας καλέσανε μας κάλεσε και η κυβέρνηση το γραφείο του κ. Σαμαρά σε συνεννόηση βέβαια με τη κ. Μέρκελ».

Η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα

Απάντηση στο δημοσίευμα δίνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.  Αναφέρει ότι το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί επανάληψη παλαιοτέρων ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων στην ίδια εφημερίδα, καθώς και καταθέσεων ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων, που περιέχονται στη δικογραφία της λεγόμενης «υπόθεσης Novartis».

Τα διαλαμβανόμενα στα δημοσιεύματα αυτά, αλλά και στη σχετική δικογραφία, όπως τονίζει, έχουν απαντηθεί λεπτομερώς στη Βουλή από τον ίδιο, καθώς και στην έγκληση που έχει καταθέσει στις 3/4/2018 ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά των ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων της εν λόγω υπόθεσης.

Όμως, προσθέτει, χάριν πληρέστερης και επίκαιρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης και παντός ενδιαφερομένου θέλει να τονίσει τα παρακάτω: 

«Ουδέποτε του ζητήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να εισάγει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο συμψηφίζονται χρέη της Novartis ή άλλων φαρμακευτικών εταιριών, ή άλλων εταιριών εν γένει, προς το Δημόσιο, με οφειλές του Δημοσίου απέναντί τους. 
Ουδέποτε εισήχθη προς ψήφιση παρόμοιος νόμος κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Η σχετική αναφορά είναι απολύτως ψευδής, κατασκευασμένη και συκοφαντική. Είναι fake news.

Η μοναδική νομοθετική ρύθμιση που αφορά συμψηφισμούς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών, σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με συμψηφισμούς οφειλών από ΦΠΑ,έχει δηλαδή πεδίο εφαρμογής περιορισμένο και στοχευμένο. Ψηφίστηκε δε τον Μάιο του 2014, δηλαδή 18 μήνες μετά την περίοδο που αναφέρει το δημοσίευμα, και ίσχυσε για συναλλαγές από 1/10/2014 και μετά».

Ο νόμος αυτός (άρθρο 185, ν.4261/2014, με το οποίο προστέθηκε το άρθρο 39β στον Κώδικα ΦΠΑ), όπως εξηγεί, ψηφίστηκε για να διευκολύνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο όχι μεγαλύτερο των 500 χιλ. ευρώ, όριο το οποίο διευρύνθηκε με νέα νομοθετική ρύθμιση το 2016 σε 2.000 χιλ. ευρώ. «Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρία δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων» τονίζει. 

Σημειώνει επίσης πως η καταξιωμένη επιστημονική, επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, στο χώρο της Υγείας, η οποία παρεμπιπτόντως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν ο ίδιος γίνει υπουργός Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2012, και συνεχίζεται μετά τη λήξη της υπουργικής θητείας του, τον Ιούνιο του 2014, είναι απολύτως διαφανής, νόμιμη, ηθική και ελέγχεται (υπέρ το δέον μάλιστα) σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαιτέρως μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, από πλείστες όσες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς ουδέν μεμπτό να έχει βρεθεί.

Το να επιχειρηματολογεί κάποιος, όπως γίνεται στο σημερινό δημοσίευμα, ότι η κυρία Νικολοπούλου έλαβε κάποιου είδους αμοιβή από εταιρία για νόμο προς όφελός της, που, όμως, ουδέποτε εισήγαγε ο σύζυγός της, τότε Υπουργός Οικονομικών, είναι εξοργιστικό και εξόχως συκοφαντικό, αν δεν είναι εξόφθαλμα γελοίο.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα, καθώς και οι παντός είδους αήθεις επιθέσεις στον ίδιο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη σύζυγό του, από όποιο σημείο κι αν εκπορεύονται, είναι τοις πάσι γνωστό ότι δεν κάμπτουν το φρόνημά του, και ότι θα συνεχίσει απτόητος τόσο τις προσπάθειες εξυγίανσης και βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών όσο και την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Documento

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook