Τις προτεραιότητες του υπουργείου οικονομίας στο τομέα της βιομηχανίας εξέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός, Θεοδώρα Τζάκρη, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό θα προωθηθεί η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε τέσσερις νέους κλάδους δραστηριότητας και η προετοιμασία του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Αναφορικά με το πρώτο, στόχος είναι να επιτευχθεί με την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας που θα προχωρήσει, όπως είπε η κ. Τζάκρη, άμεσα με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της διοίκησης της ΔΕΗ με την οποία επίσης συναντήθηκε χθες η υφυπουργός. Το μέτρο προβλέπει τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τη βιομηχανία με αντάλλαγμα τον περιορισμό της τροφοδοσίας σε περιόδους αιχμής.

Σε ό,τι αφορά την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ως βάση της παρέμβασης θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος του 2014 και θα προχωρήσει το συντομότερο η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας (υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα) που εκκρεμούν. Οι κλάδοι που έχουν επιλεγεί με κριτήριο τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ είναι ορυκτά, τρόφιμα, εστίαση και τουρισμός. Τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης θα είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αναφορικά εξάλλου με τον επενδυτικό νόμο, η κα Τζάκρη ανέφερε ότι στα κριτήρια ένταξης θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο εξαγωγικός προσανατολισμός, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η σύνδεση με την έρευνα και καινοτομία. Στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται εκτός από τις άμεσες ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, δάνεια, χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης και για προβληματικές επιχειρήσεις προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση με το ΣΕΒ συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής η κα Τζάκρη ανέφερε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με όρους, κανόνες και με τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαιρέτισε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία τονίζοντας ότι είναι το πρώτο βήμα για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής. Σε ερώτηση δε για τη διαδικασία διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Φέσσας είπε ότι οποιασδήποτε από πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη, είναι σύμμαχός μας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας