Δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση». Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 25- 26 του μηνός για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως μεγαλώνει η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον υπουργό, πιέζει και την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους (για μεγαλύτερη μείωση στο χρέος).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει». Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».

Γιώργος Σταθάκης: Υπάρχουν αποστάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά προσεγγίζουμε κοινό τόπο

Την θέση ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 22 Απριλίου 2016 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχει plan Β για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία υπογράμμισε ότι “θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν αξίζει περισσότερη συζήτηση για το ενδεχόμενου ενός plan B“.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είπε ο υπουργός είναι ένα από τα θέματα που υπήρχαν αποστάσεις, “αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι σύνθετο, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος της προστασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο συντονισμός των χρεών προς δημόσιο, τράπεζες κ.λπ. “εν τούτοις, πρόσθεσε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος”.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η “αγορά” της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα “και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο “νόμο Δένδια”, ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.

Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές

«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και των κυβερνητικών προτάσεων και, σε αρκετές περιπτώσεις, σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι, αν υπήρχε χρόνος και δεν επίκειτο η εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι διασφαλίστηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδή» τη σημερινή είδηση, ότι η προσωπική διαφορά προστατεύεται μέχρι το τέλος 2017: «Η προστασία των κύριων συντάξεων είναι πλήρης», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι, όχι απλώς δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά και μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, θα μπορούν και να αυξάνονται όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, εξασφαλίστηκε επίσης εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης, «που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και, ταυτόχρονα, δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί, ενώ τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ, είναι «απολύτως αναληθή». Διευκρίνισε δε, ότι οι μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων, ενώ παράλληλα, έκανε λόγο και για «δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών» και χρήση των αποθεματικών των Ταμείων.

«Εξίσου ανακριβείς», πρόσθεσε, «είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, για να κλείσει η συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το 2019, αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (μνημονίου), ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς, για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων, η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ «για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, ο κ. Κατρούγκαλος δεν έδωσε λεπτομέρειες, καθώς, όπως υπογράμμισε, η διαπραγμάτευση δεν είναι δημόσια. Για τη φοροδιαφυγή που ενδεχομένως να προκύψει, ο ίδιος απάντησε ότι έχει προβλεφθεί κοινός εισπρακτικός μηχανισμός φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στον κοινωνικό προϋπολογισμό, στον οποίο προβλέπεται ότι οι συσσωρευμένες εξοικονομήσεις φτάνουν το 1,5% έως το 2018.

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά, θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας λογικής κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει όλη την πολιτική της κυβέρνησης και αντανακλάται και στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο: Προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή του 80% του πληθυσμού, αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους πιο φτωχούς και αδύναμους.

Κεντρικό θεσμικό εργαλείο, προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί ο θεσμός της εθνικής σύνταξης, που θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν ασφαλιστικό δικαίωμα, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και η οποία παρέχει πλήρη προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και για τους μακροχρόνια ανέργους ή αυτούς που εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με ενδεικτικά παραδείγματα νέων και παλαιών συντάξεων.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας