Σαφές μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους για τήρηση των υποσχέσεών τους σχετικά με το χρέος, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Το θέμα του χρέους βρέθηκε στη κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σήμερα Παρασκευή, κατά τη διάρκεια κρίσιμων επαφών στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές αφού όπως υπογράμμισε η επενδυτική κοινότητα έχει ανάγκη να λάβει ένα ισχυρά θετικό σήμα από την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει η χώρα να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν, όπως συμπλήρωσε, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017. 

«Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο…». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Προσέθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις… «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», τόνισε και είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι δεδομένο και αφορά επί της ουσίας την επιτυχία του προγράμματος ενώ επεσήμανε ότι αυτό τίθεται από κοινού και όχι μόνο από τους συνομιλητές της ελληνικής πλευράς.

«Το πρόγραμμα είναι για να προετοιμάσει την έξοδό μας στις αγορές. Δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης. Είναι θέμα εθνικό αλλά όχι μόνο θέμα της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε: «Αν η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε αγορές, οι Ευρωπαίοι θα είναι αναγκασμένοι να την έχουν σε προγράμματα».

Για το χρέος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από όλες τις πλευρές για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσία των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Υποστήριξη από Γαλλία

Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Με επίκεντρο το προσφυγικό η συνάντηση με Μέρκελ

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας σε εμπειρογνώμονες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Κυρώσεις στη Ρωσία

Τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

«Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό».

Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

Συνέντευξη στο France24: «Eίναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος»

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24 ο πρωθυπουργός, “είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές».

Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας