Τι αναφέρουν τα έγγραφα του FBI για το ζεύγος Στουρνάρα σχετικά με τη Novartis (εικόνες)

Τα ονόματα τόσο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, αναφέρονται στα έγγραφα του FBI, το οποίο άλλωστε ξεκίνησε την έρευνα για σκάνδαλο της Novartis.

Δείτε επίσης: Τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Novartis – Η απόπειρα αυτοκτονίας στο Hilton

Συγκεκριμένα, τα ονόματα του ζεύγους Στουρνάρα εμφανίζονται ανάμεσα σε αυτά που απέστειλε το FBI προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όπως προκύπτει από τη δικογραφία και την ελληνική μετάφραση:

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Η κατάθεση – «φωτιά» για Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο (εικόνες)

-Κωνσταντίνος (Κώστας) Φρουζής
-Εμμανουήλ Βουλκίδης
-Θεόδωρος Βουλκίδης
-Νίκος Μανιαδάκης
-Νίκος Μανιάς
-Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου
-Γιάννης Στουρνάρας

Δείτε επίσης: «Χιονοστιβάδα» οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis – Τα πρόσωπα όπου κατέληγαν οι μίζες

Στα σχετικά έγγραφα περιγράφεται η σχέση που είχε το ζεύγος Στουρνάρα με τη Novartis, ενώ προκύπτει ότι:

Δείτε επίσης: Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ολομέλεια για τη Novartis – Στα 50 εκατ. ευρώ οι μίζες

«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) (…) Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα (…). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων. Η MINDORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρίες για την Novartis ενώ χρησιμοποιήθηκε και για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα μία εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης. Η MINDWORK ήταν οργανωτής και αποζημιώθηκε για τη συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών».

Δείτε επίσης: Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί στις μίζες Novartis – Δείτε τα ονόματα

Δείτε επίσης: «Στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες», αποκαλύπτει ο Πολάκης (video)

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία, η μάρτυρας «Κελέση» φέρεται να κατέθεσε ότι «η σχέση του αντιπροέδρου της Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ ήταν στον ΙΟΒΕ. Από τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της Novartis με τη Mindwork εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων που ανήκει στην σύζυγο Στουρνάρα. Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο Γ. Στουρνάρας έγινε υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2014 η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Novartis.

Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα, για απόρρητες πληροφορίες αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειες του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως την Novartis».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση 65 εκατ. ευρώ στη Novartis. Για το ίδιο ποσό αναφέρει η μάρτυρας δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορών να προσδιορίσω. Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιον ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».

Η απάντηση της Λίνας Νικολοπούλου – Στουρνάρα

Η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων τα χρόνια της συνεργασίας μου με τη Novartis». Παράλληλα, τόνισε ότι «η εμπλοκή μου επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγό μου, επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να απειλήσει να καταστρέψει την οικογένειά μου, την τιμή μου και την υπόληψη μου».

Δείτε επίσης: «Ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων», τονίζει η σύζυγος Στουρνάρα για τη Novartis