Στην ανάγκη διεύρυνσης των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μη κρατικοποίησης του κόμματος, αναφέρεται η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο, αλλά και να εφαρμοστεί ένα παράλληλο πρόγραμμα.

Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων που θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.

Επίσης, η εισήγηση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που αφορά την ένταξη στελεχών στον κρατικό μηχανισμό. Για το ζήτημα, η εισήγηση τονίζει ότι η κρατικοποίηση του κόμματος που τους έξι αυτούς μήνες υπήρχε ως ερώτημα και φόβος, είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός. Αυτό , προσθέτει, μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της στελέχωσης του κράτους – που είναι αναγκαία – αυτή γίνει χωρίς προγραμματισμό, αξιολόγηση και ιεράρχηση με αποτέλεσμα το κράτος να απορροφήσει με ευθύνη της ηγεσίας, αλλά και των μελών του, όλο το κόμμα.

Το κόμμα, επισημαίνεται, θα αρχίσει τότε να λειτουργεί ως μηχανισμός στελέχωσης του κράτους ή ως προσωρινή λύση για τα κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούν από τις θέσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα, «το κόμμα και η κυβέρνηση, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης, θα χάσουν την προνομιακή σχέση με την κοινωνία», σημειώνει η Π.Γ.

Εν όψει του συνεδρίου, η εισήγηση της Π.Γ. σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του και καλεί την Κ.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ως τέτοιες προτείνονται:

-Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ

-Προτεραιότητα στην ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο

-Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο

-Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.

-Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Βασική ιδεολογική θέση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο» και σημειώνει ότι «στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Για την επόμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί ψηλά στην ιεράρχησή του «μια σειρά από κρισιμότατες μάχες που υπερβαίνουν το εθνικό πεδίο και απαιτούν πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, όπως αυτή για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ή αυτή για την απόρριψη της Διατλαντικής Συνθήκης Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP)».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας