Θετικός ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στα ελληνικά αιτήματα: Είμαστε ανοικτοί για αφορολόγητο και μη μείωση συντάξεων
Ο αντιπρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κομισιόν και αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του χώρου δηλαδή που ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε την Τετάρτη 17 Απριλίου πως η  Κομισιόν «είναι ανοιχτή να συζητήσει για το αφορολόγητο, όπως συνέβη και με τη μη περικοπή των συντάξεων». Θετική ήταν και η στάση του στο ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

Ο ίδιος τόνισε πως η γενικότερη στάση της Κομισιόν απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση είναι υποστηρικτική. Συγκεκριμένα δήλωσε πως  «η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων», υπενθυμίζει και συνεχίζει: «Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε».

Ο Επίτροπος έσπευσε να προσφέρει βοήθεια και στις συνομιλίες με το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή, τονίζοντας η επιτροπή είναι «ανοικτή για αυτή τη λύση. Κατά μία έννοια, είναι σχετικά συνηθισμένη πρακτική στις χώρες που είχαν πρόγραμμα (…) Η Ελλάδα διαθέτει επί του παρόντος αρκετό απόθεμα σε κονδύλια για να αποπληρώσει τα δάνεια και έτσι να μειώσει τα επιτόκια. Η Επιτροπή υποστηρίζει αυτό το βήμα (…) Οι ελληνικές αρχές θα αποφασίσουν μαζί με το ΔΝΤ ποια είναι η καλύτερη πορεία», διευκρινίζει επιπλέον. Ενώ για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων επαναλαμβάνει τη θέση της Κομισιόν για τήρηση των συμφωνιών.

Σε ένα γενικότερο σχόλιό του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Β. Ντομπρόβσκις σημειώνει εξάλλου, «η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στη μετά πρόγραμμα εποχή και υπερβαίνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια φιλόδοξη ατζέντα και πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθειά της». Ενώ αναφέρεται και στις «ανησυχίες» που έχει η Επιτροπή σε κάποια θέματα, φέρνοντας το παράδειγμα του νέου νόμου Κατσέλη και πώς αυτός δεν πρέπει να οδηγήσει «σε περαιτέρω χαλάρωση της πειθαρχίας αποπληρωμής των δανείων».

Παράλληλα βέβαια τόνισε και την ανάγκη η Ελλάδα να κοιτάξει το μέλλον, το καλοκαίρι και μετά το πακέτο ανάπτυξης του 2020, λέγοντας: «Η Ελλάδα επιστρέφει στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το επόμενο σημείο θα είναι οι αρχές Ιουνίου, με το ανοιξιάτικο πακέτο. Μέχρι τότε, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας και το επόμενο βήμα είναι η δέσμη του φθινοπώρου, όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει το δημοσιονομικό σχέδιο για το 2020» πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από euro2day.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook