Θέσπιση κατώτατου μισθού ανά κράτος – μέλος, ζητά ο Παπαδημούλης από Γιούνκερ

  • Ζητά ενημέρωση αναφορικά με την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας
  • Να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος-μέλος
  • Ανάγκη ενίσχυσης του Κοινωνικού Πυλώνα της Ε.Ε.

Τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ευρώπης, αλλά και η θέσπιση κατώτατου μισθού, περιλαμβάνονται στην ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ζητά, επίσης, ενημέρωση αναφορικά με την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Συγκεκριμένα, ο Παπαδημούλης εκτιμά ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι περιορισμένα και ζητεί από τον κ. Γιούνκερ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα. Παράλληλα, ζητά να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος-μέλος.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, σημειώνει ότι παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ανεργίας σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την ανάγκη για την ενίσχυση του Κοινωνικού Πυλώνα της Ε.Ε., αναφέρεται στο δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, επικαλούμενος έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η θέσπιση κατώτατου μισθού «θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί για τα μέτρα που σχεδιάζει, ώστε να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες, που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη των σχεδιασμών για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, με αφορμή όσα είχε παρουσιάσει εκ μέρους της Κομισίον ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ιούλιο του 2014.