Θέμα από το πουθενά με τα αναδρομικά βουλευτών – Πώς δημιουργήθηκε η είδηση
  • Fake news τα περί αναδρομικών σε νυν και πρώην βουλευτές
  • Το όλο θέμα ξεκίνησε από τον Αλέξη Μητρόπουλο
  • Η συνέχεια δόθηκε σε ΜΜΕ και social media
  • «Πρόκειται για επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες» ξεκαθαρίζει ο Βούτσης
  • «Συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση για δημιουργία εντυπώσεων», πρόσθεσε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορεί να δημιουργηθεί, να κυκλοφορήσει και τελικά να γιγαντωθεί μία ψευδής είδηση, αποτέλεσε το ζήτημα της υποτιθέμενης καταβολής αναδρομικών σε βουλευτές και πρώην βουλευτές.

Το πρωί της Κυριακής ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως εργατολόγου υποστήριξε ότι «διαβάζοντας την τροπολογία, το άρθρο 4, όπως ψηφίστηκε, που αναφέρεται στα αναδρομικά των δικαστών, διαπίστωσα ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα πάρουν οι βουλευτές. Στην ουσία θα πάρουν 24.442 ευρώ, 1.111 ευρώ επί 22 μήνες».

Κάτι τέτοιο προκάλεσε ένα «γαϊτανάκι» αναπαραγωγής του ισχυρισμού αυτού (τόσο στα MME όσο και στα social media), ισχυρισμός που έφτασε και στο επίπεδο των επίσημων ανακοινώσεων, αφού Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι βουλευτές τους δεν θα κάνουν χρήση της τροπολογίας αυτής.

Βούτσης: Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια

Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που θέλησε να προβάλει ο Αλέξης Μητρόπουλος, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. «Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές», δήλωσε διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα και έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2019 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία θα θέσει αυτό το θέμα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη, από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

«Οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, από το νόμο 3691/2008 και εφεξής, έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης. Και μάλιστα στις 18 Νοεμβρίου 2015, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10% με έναρξη ισχύος την 1/1/2016», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Εξάλλου, τα αναδρομικά για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ με το νόμο 4270/2014 και κατά το υπόλοιπο ήμισυ θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018, αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται, ως εκ τούτου, αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ειδικά και ρητά ο νόμος, εν προκειμένω τους δικαστικούς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Γι’ αυτό το λόγο, ούτε η κατά το ήμισυ αναδρομική καταβολή που έλαβαν οι δικαστικοί με το άρθρο 181 του νόμου 4270/2014 για το διάστημα από 1/8/2012 έως 30/6/2014 επεκτάθηκε στους βουλευτές. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται στους βουλευτές η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ήμισυ των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014», πρόσθεσε.

«Η Βουλή δεν λειτουργεί με μικρόφωνα ή tweets»

Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν».
«Η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ή τα tweet. Είναι πάντως συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το θέμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ανοησίες, ανοησίες. Για να βγει ότι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ας κάνουμε κάτι πιο σοβαρό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook