Τις ήδη δρομολογημένες πολιτικές που υπήρχαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το μεταναστευτικό, συνεχίζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε μέσω συνέντευξής της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου.

«Επιπλέον, πέραν της βελτίωσης των μέτρων αυτών προσπαθούμε να αποφασίσουμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και ορισμένα επιπλέον μέτρα για να μπορέσουμε κατά το δυνατό να δώσουμε ανακούφιση στην επίλυση του μεγάλου αυτού και κατεπείγοντος προβλήματος» σημειώνει ίδια, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία (που  είχε αναπτυχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις) τόσο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις οποίες «βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα τα οποία υποβάλουμε για αρωγή προς  επίλυση του προβλήματος αυτού».

Η  υπηρεσιακή πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «κύρια αρμοδιότητά της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο άψογο και αδιάβλητο». Επαναλαμβάνει ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας».

Ερωτηθείσα για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και το κυρίαρχο  πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει, η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου τονίζει: «Αυτό θα το υποδείξει ο ελληνικός λαός με την επιλογή την οποία θα κάνει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Στα στελέχη της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό, θεωρώ ότι δεν αρμόζει να δώσει μία απάντηση η οποία ενδεχομένως θα παρερμηνευθεί ή θα θεωρηθεί ως πολιτική απάντηση. Πιστεύω λοιπόν ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει το κόμμα εκείνο, ανάλογα με το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει, που θεωρεί ότι θα επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν» εκτιμά η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Η κ. Θάνου σημειώνει με έμφαση ότι «ως ενήμερος πολίτης και ως επικεφαλής τους ανωτάτου δικαστηρίου πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ήμουν συνεχώς ενήμερη για τα προβλήματα είχα ήδη διαμορφωμένη γνώμη επομένως απλώς τώρα επιπλέον εκλήθην να αναλάβω την διαχείριση και την ευθύνη των προβλημάτων αυτών. Σας διαβεβαιώ όμως ότι η τεσσαρακονταετής πορεία μου στο δικαστικό σώμα με έχει θωρακίσει με την αναγκαία εμπειρία για την λήψη αποφάσεων επί των προβλημάτων όπως επίσης και με την αναγκαία εμπειρία που απαιτείται για τον συντονισμό της λειτουργίας της συγκεκριμένης αυτής υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία όπως γνωρίζεται βεβαίως είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένων αρμοδιοτήτων».

Η συνέντευξη της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κυρία Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αποκομίσατε στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα για τα προβλήματα της χώρας και για τον τρόπο πιθανής αντιμετώπισής τους;

-Η χαρά είναι δική μου που επικοινωνούμε. Καταλαβαίνετε βέβαια, ως ενήμερη πολίτης και ως επικεφαλής του Aνωτάτου Δικαστηρίου Πολιτικής και Ποινικής δικαιοσύνης, είχα γνώση των προβλημάτων όπως είχα και ήδη διαμορφωμένη γνώμη. Επομένως τώρα απλώς εκλήθην επιπλέον να αναλάβω τη διαχείριση και την ευθύνη των προβλημάτων αυτών. Σας διαβεβαιώ όμως ότι η τεσσαρακονταετής πορεία μου στο δικαστικό σώμα με έχει θωρακίσει με την αναγκαία εμπειρία για την λήψη αποφάσεων επί των προβλημάτων, όπως επίσης και με την εμπειρία που απαιτείται για τον συντονισμό της λειτουργίας της συγκεκριμένης αυτής Υπηρεσιακής Κυβέρνησης η οποία, όπως γνωρίζετε βεβαίως, είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένων αρμοδιοτήτων.

-Κυρία Πρωθυπουργέ είμαστε λιγότερο από δύο εβδομάδες από τις εκλογές. Κατά τη γνώμη σας, ποιο πρέπει να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει ή που θα λύσει αυτή η αναμέτρηση;

-Θεωρώ ότι αυτό θα το υποδείξει ο ελληνικός λαός με την επιλογή την οποία θα κάνει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Στα στελέχη της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό, θεωρώ ότι δεν αρμόζει να δώσει μία απάντηση η οποία ενδεχομένως θα παρερμηνευθεί ή θα θεωρηθεί ως πολιτική απάντηση. Πιστεύω λοιπόν ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει το κόμμα εκείνο, ανάλογα με το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει, που θεωρεί ότι θα επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν.

-Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, στην επιστολή που στείλατε στον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίσατε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της και σεβόμενη τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για συνέχιση του έργου σταθεροποίησης της οικονομίας. Πιστεύετε ότι η συμφωνία που υπέγραψε η απερχόμενη κυβέρνηση μια συμφωνία που θα έλεγα χαρακτηρίστηκε επώδυνη απ΄ όλες τις πλευρές ακόμη και από τον κ. Τσίπρα, μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

-Θα ήθελα καταρχήν να διευκρινίσω ότι η επιστολή την οποία έστειλα στον πρόεδρο Γιούνκερ ήταν απαντητική στην δική του επιστολή, η οποία είχε σταλεί προς εμέ -συγχαρητήρια επιστολή- στην οποία, όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, προσέφερε και την στήριξή του στην Υπηρεσιακή Κυβέρνησή μας. Θεώρησα λοιπόν αυτονόητο ότι έπρεπε να διαβεβαιώσω τον πρόεδρο Γιούνκερ ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας. Όσον αφορά το τελευταίο ερώτημά σας δηλαδή το αν η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές μπορεί να βγάλει ή όχι τη χώρα από την κρίση, θα επαναλάβω και πάλι αυτό που προανέφερα: πως θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει την καταλληλότερη επιλογή της κυβέρνησης εκείνης η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

-Κυρία πρωθυπουργέ μία τελευταία ερώτηση, μην στερώ τον πολύτιμο χρόνο σας. Στην επιστολή σας προς τον κ. Γιούνκερ, την ευχαριστήρια επιστολή σας, επισημάνετε επίσης ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι οι διεθνείς οργανισμοί και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έπραξαν τα δέοντα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίσιμη θα έλεγα κατάσταση;

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, όπως επίσης σας είπα προηγουμένως έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και βασική –η κύρια- αρμοδιότητά της είναι η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο άψογο και αδιάβλητο. Πέραν αυτού όμως, είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται τα ζητήματα εκείνα τα οποία έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα. Μεταξύ λοιπόν των προβλημάτων αυτών δώσαμε προτεραιότητα στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο διογκώθηκε στην χρονική συγκυρία μετά την ανάληψη της θητείας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Η κυβέρνησή μας λοιπόν, αφενός μεν συνέχισε την δρομολόγηση των μέτρων τα οποία ήδη είχαν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επιπλέον βεβαίως, πέραν της βελτίωσης των μέτρων αυτών προσπαθούμε να αποφασίσουμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και ορισμένα επιπλέον μέτρα για να μπορέσουμε κατά το δυνατό να δώσουμε ανακούφιση στην επίλυση του μεγάλου αυτού και κατεπείγοντος προβλήματος. Όσον αφορά την ερώτησή σας για τη συνεργασία μας με τους θεσμούς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας συνεχίζει τη στενή συνεργασία την οποία είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα τα οποία υποβάλουμε για αρωγή προς επίλυση του προβλήματος αυτού.

Πηγή φώτο: sooc

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας