Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων των αγροτών, όπου «όλα είναι μαχητά», σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Αποστόλου αναλύει την πρόταση που θα καταθέσει στις διαπραγματεύσεις, αισιοδοξώντας για την ευτυχή κατάληξή τους, αλλά και το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου από μηδενική βάση, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη θέσπιση της «κάρτας του αγρότη», για τη χρηματοδότηση εργασιών σε ετήσια βάση.

«Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον», δηλώνει ο ίδιος αναφερόμενος σε κίνητρα στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο.

Κύριε υπουργέ, μετά τα «μέτρα-ταφόπλακα», όπως είχατε χαρακτηρίσει εσείς ο ίδιος τις προτάσεις των δανειστών και τις οποίες βλέπουμε να εφαρμόζονται με το Μνημόνιο, οι φόβοι των αγροτών αποτυπώνονται στο σύνθημα που τους θέλει να γίνονται «κολίγες στην ίδια τους τη γη». Εχετε αλλάξει γνώμη για τα μέτρα; Είναι λογικό να φορολογείται ο αγρότης, όπως και ο ελεύθερος επαγγελματίας; Πώς θα επιτευχθεί μια δίκαιη φορολογική μεταχείριση;

Ο ελληνικός λαός και ειδικά οι αγρότες, των οποίων το ήμισυ του εισοδήματος προέρχεται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, γνωρίζουν τι θα σήμαινε η περιπέτεια της εξόδου από την ευρωζώνη, και συνεπώς το γιατί φέραμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια λύση, για να μην καταστραφεί η χώρα. Είναι γεγονός ότι το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός τομέας με τη νέα συμφωνία είναι πράγματι δυσανάλογο και δυσβάσταχτο, ειδικά στα φορολογικά. Ωστόσο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις δεν έχουν νομοθετηθεί. Ολα είναι ανοιχτά και όλα είναι μαχητά.

Εν όψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών. Σας λέω ορισμένα σημεία της πρότασης αυτής: Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς επίσης οι νέοι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, όσοι καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ.

Μου λέτε, αν είναι λογικό να φορολογείται ο αγρότης, όπως και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Όχι, δεν είναι και γι’ αυτό διεκδικούμε να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων. Δεν ισχυρίζομαι ότι το θέμα έληξε. Θα έχουμε και πάλι σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη.

Τα ισοδύναμα που αναζητάτε, απλώς θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των μέτρων στον αγροτικό κόσμο; Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής;

Μην υποτιμάτε την ανάγκη ελάφρυνσης και δίκαιης κατανομής των βαρών που συνεπάγεται η συμφωνία. Μερικές φορές είναι θέμα επιβίωσης για τους πραγματικούς αγρότες και συνεπώς αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας. Αλλά θα προσέξατε ότι στην ομιλία μου για τις προγραμματικές δηλώσεις κατέθεσα μερικά βασικά σημεία των παρεμβάσεών μας, που συγκροτούν ένα σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα. Αν δεν δούμε από μηδενική βάση τη συγκρότηση του αγροτικού χώρου και δεν κάνουμε τις αναγκαίες δομικές αλλαγές, θα το χάσουμε το παιχνίδι. Στο επόμενο διάστημα το σχέδιό μας θα πάρει μια ολοκληρωμένη μορφή.

Πείτε μας μερικές βασικές πλευρές αυτού του σχεδίου.

Πρώτα απ’ όλα θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Θα δημιουργήσουμε την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.

Επίσης, θα ανασυγκροτήσουμε τον μηχανισμό διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Θα μειωθούν έτσι εντυπωσιακά και τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα ενισχύσουμε μέσω κινήτρων συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσουμε δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.

Συντάσσουμε επιχειρησιακό σχέδιο προώθησης των εξαγωγών σε χώρες-στόχους και αναζητούμε νέες αγορές, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Φέρνουμε τον γεωπόνο και πάλι στο χωράφι. Με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας