Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα και με αναφορές στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, την οικονομία της χώρας και την ανάγκη για την υιοθέτηση των δεσμεύσεων από την πλευρά των εταίρων καθώς και στην συνεργασία των δύο χωρών για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματταρέλλα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρώμης Κυρηνάλιο, η οποία διήρκησε μία περίπου ώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε εκτενώς στα βασικά θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, υπογραμμίζοντας την ταύτιση απόψεων, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε την πρόσκλησή του στον κ. Ματταρέλλα στην Αθήνα ώστε να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος.

«Η συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον κ. Ματταρέλλα, έγινε σε ένα πολύ εγκάρδιο κλίμα που δείχνει και το πόσο καλές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών.
Αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα και θέλω να μείνω σε τρία από αυτά, τα οποία θεωρώ ότι έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και για τις δύο χώρες. Το πρώτο, όπως είναι αυτονόητο, είναι το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Διευκρινίστηκε από την πλευρά μου και υπήρξε σημαντική κατανόηση από την πλευρά του Ιταλού Προέδρου ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα πράττει ό,τι επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, όπως και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εκείνη φυλάσσει τα σύνορά της, εκείνη καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής της. Απαιτεί και ζητεί τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων, ιδίως της frontex, και βεβαίως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού.
Επιπλέον, στον τομέα αυτό διευκρίνισα στον Ιταλό Πρόεδρο το πια είναι η θέση μας έναντι της Τουρκίας: Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα, εμείς απευθυνόμαστε στην Τουρκία, τείνουμε χείρα βοηθείας, χείρα ειρήνης, και λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε υπό όρους διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού δικαίου. Βεβαίως, τονίζοντας πάντα αυτό το οποίο λέμε: ότι η Τουρκία βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δίχως αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, και -το τονίζω αυτό- δεν είναι αντιπαλότητα προς την Τουρκία, είναι σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις σχέσεις μας με την Ιταλία αναφορικά στον οικονομικό τομέα. Ευχαρίστησα τον Ιταλό Πρόεδρο για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση ως προς την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Ξέρετε όλοι ότι η συμπαράσταση της Ιταλίας ήταν αμέριστη. Πέρα, όμως, από τις ευχαριστίες, τόνισα ότι η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο αυτά που της αναλογούν. Αναμένει από τους εταίρους της διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν κυρίως στη συζήτηση που αφορά το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άρα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων μας, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, επειδή εμείς έχουμε εκπληρώσει τις δικές μας υποχρεώσεις.

Τονίσαμε, επίσης, με τον κ. Ματταρέλλα ότι αυτή η πολιτική λιτότητας δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την ευρωζώνη. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στον τομέα αυτό, ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική, με κύριους άξονες από την μία πλευρά τις επενδύσεις και από την άλλη πλευρά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι το κοινωνικό κράτος, χωρίς κοινωνική συνοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η ίδια τεράστια προβλήματα.

Μιλήσαμε τέλος για τις πολιτιστικές μας σχέσεις. Εδώ υπάρχει μία ταύτιση απόψεων για ένα άλλο θέμα το οποίο σχετίζεται με το τι εκπροσωπούμε, η Ιταλία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ιταλία. Εκπροσωπούμε τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η Ρώμη, ο χριστιανισμός, είναι τα τρία βασικά στοιχεία, οι τρεις πυλώνες όπως συνηθίζω να λέω όπου στηρίζεται το αέτωμα της Ευρώπης.

Ο κ. Ματταρέλα συμφώνησε απολύτως ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το ότι εμείς οι δύο λαοί είμαστε υπερασπιστές των αρχών και των αξιών που απορρέουν από όλο αυτόν τον πολιτισμό. Από το κράτος δικαίου και τους κανόνες δικαίου, δηλαδή, που είχε ως έμβλημα η Ρώμη, από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που σημαίνει την ελευθερία και τη δημοκρατία, που είναι ελληνική κληρονομιά, και βεβαίως από τη χριστιανική διδασκαλία που είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη, μια βασική παράμετρος του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ένα τελευταίο ζήτημα επιθυμώ να θέσω, πόσο καλές είναι οι σχέσεις οι οποίες αφορούν και τα ζητήματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των καθορισμό της ΑΟΖ. Έχει γίνει πολλή και σοβαρή δουλειά και από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα, στον τομέα αυτό. Τα θέματα θα τα αναπτύξει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναδείξει το τι πρόκειται να γίνει, πάντως είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ σε ό,τι αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται, επίσης, να συναντηθεί με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας