Την οδύνη τους και τα συλλυπητήρια τους για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, στέλνουν στον γαλλικό λαό οι Έλληνες πολιτικοί.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, την 02:00 πρωινή σήμερα, με τον εδώ Γάλλο Πρέσβη κ. Christophe Chantepy και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γάλλο ομόλογό του κ. Francois Hollande, τις οικογένειες των θυμάτων και τον Γαλλικό Λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό συμβάν στη Νίκαια, την ημέρα μάλιστα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Με σχετική ανάρτηση και στο twitter δήλωσε:

 

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, την ημέρα του εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, συνιστά ευθεία επίθεση στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης, του Διαφωτισμού και της νεωτερικότητας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Τούτες τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες για τη Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αναγκαίο να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές επίπεδο. Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και να απομονώσουν τις δυνάμεις που ποντάρουν στο μίσος και επιδιώκουν την εθνική περιχαράκωση».

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τα δικά του μηνύματα μέσω του προσωπικού του λογαριασμό στο twitter

Φ. Γεννηματά: Θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε τον φανατισμό και τη βία

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει τη συμπαράστασή της στον γαλλικό λαό: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Γαλλικού λαού. Η σκέψη μας είναι στη Νίκαια, στους συγγενείς των θυμάτων, στους δεκάδες τραυματίες που δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Οι τρομοκράτες επέλεξαν τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης στη Νίκαια, για να δολοφονήσουν εν ψυχρώ δεκάδες αθώους ανθρώπους. Είναι ένα στοχευμένο xτύπημα εναντίον της ίδιας της ανοικτής κοινωνίας, της ανεκτικότητας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Δηλαδή των αξιών που καθορίζουν την ουσία του δυτικού πολιτισμού. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε τον φανατισμό και τη βία.  Με περισσότερη Δημοκρατία».

ΚΚΕ: Τέτοια χτυπήματα χρησιμοποιούνται για την τρομοκράτηση των λαών

Τo KKE, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη νέα δολοφονική επίθεση, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στη Νίκαια της Γαλλίας και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό.

«Κι αυτό το χτύπημα πραγματοποιείται στο έδαφος της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων. Οι δε πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, για ενίσχυση των στρατιωτικών επεμβάσεων, με επίκεντρο τη Λιβύη, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με αναβαθμισμένη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η πείρα που έχει συσσωρευτεί, τονίζει ότι τέτοια χτυπήματα χρησιμοποιούνται για την τρομοκράτηση των λαών, την ενίσχυση της καταστολής και της ξενοφοβίας, την επιδίωξη χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενταθεί η αγωνιστική ετοιμότητα και η επαγρύπνηση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τα επικίνδυνα σχέδια και τους πολυπλόκαμους εγκληματικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται σε βάρος των λαών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ: Απίστευτης βαρβαρότητας τρομοκρατικό χτύπημα στις αξίες και τις αρχές του Διαφωτισμού

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο δεκάδων ανυποψίαστων πολιτών, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών, στη Νίκαια της Γαλλίας, ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλικής Επανάστασης», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Πρόκειται για απίστευτης βαρβαρότητας τρομοκρατικό χτύπημα στις αξίες και τις αρχές του Διαφωτισμού και του δυτικού πολιτισμού, μία επίθεση κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου και καταλήγει: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον γαλλικό λαό».

Στ. Θεοδωράκης: Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να τους πολεμήσουμε χωρίς έλεος

«Η κοσμοπολίτικη Νίκαια δεν ήταν πάντα Γαλλία. Την ιδρύσανε Έλληνες, την κατέκτησαν Γότθοι, την κυβέρνησαν Ιταλοί μέχρι που την πήραν οι Γάλλοι το 1860. “Μεγαλώνοντας” πήρε όλες τις αξίες του ελεύθερου κόσμου. Τη χαρά, τη δημιουργία, την αγάπη, την ανεκτικότητα, την ανεξιθρησκεία, τη συνύπαρξη. Αυτές τις αξίες γιόρταζαν οι άνθρωποι χθες. Στην “Promenade des Anglais”, την Προκυμαία των Άγγλων – κοσμοπολίτικο όνομα και αυτό – γιόρταζαν τη μέρα που η Επανάσταση έκανε τους υπήκοους πολίτες.

Αλλά αυτές τις γιορτές δεν τις αντέχουν οι φανατικοί. Στο σκοτεινό τους κόσμο η χαρά είναι συνδυασμένη με τον θάνατο. Και άλλο δρόμο δεν έχουμε από το να τους πολεμήσουμε, χωρίς έλεος και χωρίς αστερίσκους»

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε από το βήμα της βουλής πως, «τέτοια χτυπήματα αντί να κάμπτουν το δημοκρατικό αίσθημα, το ενισχύουν».

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, «συλλυπούμαστε το γαλλικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία έσπειρε ξανά το θάνατο και το φόβο«Αυτού του είδους οι πράξεις, εκτός των άλλων, μπορεί να έχουν ως θύματα τους πρόσφυγες, γιατί δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι οι πρόσφυγες είναι δυνάμει τρομοκράτες. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών του ISIS και με αυτή την έννοια, o ISIS προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία, όχι μόνο γιατί ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις χώρες τους με τον πόλεμο, αλλά και γιατί δημιουργεί δυστυχώς ένα αρνητικό πλαίσιο ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

«Είμαστε κλονισμένοι από την επίθεση της Νίκαιας, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, από την Ρώμη, όπου συμμετείχε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη, σε συνάντηση των Ευρωπαίων, προοδευτικών υπουργών με θέμα το μέλλον της Ένωσης. «Πρέπει να υπερασπισθούμε τις αξίες μας έναντι του μίσους, τις αξίες της Δημοκρατίας, της ανοχής και ένταξης, που μετέτρεψαν την Ευρώπη στην καλύτερη περιοχή του πλανήτη», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας και τάχθηκε υπέρ πολιτικών πρωτοβουλιών για να καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη θα διατηρήσει αυτήν την μορφή της. Ο κύριος Παππάς, ο Νίκος Ξυδάκης, και έξι συνάδελφοί τους άλλων τόσων χωρών μελών της Ένωσης, υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων στη γαλλική πρεσβεία στην Ρώμη.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας