Την άποψη ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση;». «Εμείς έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να υπάρξει συμφωνία, αλλά αυτή η συμφωνία, προς το παρόν, δεν έχει υπογραφεί, στο πλαίσιο των όρων που τέθηκαν τον Αύγουστο του 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, για να επέλθει λύση στο φλέγον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, επιβάλλεται να επιτευχθεί συναίνεση σε δύο επίπεδα τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός της χώρας. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην Ευρώπη. «Αυτό που κάνουμε με τη σημερινή κυβέρνηση είναι διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι εταίροι, όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κοινούς σκοπούς και υποχρέωση να βρίσκουν λύσεις για την ισόρροπη, σύμμετρη ανάπτυξη όλων των χωρών. Όπως είπε, αρκετά νωρίς, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια που έδειχναν ότι δεν υπάρχει κοινός βηματισμός, που θα έπρεπε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και αντί να γίνει μία συμφωνημένη επιλογή μέτρων ανάπτυξης της Ελλάδας, για να εντοπίσει τα προβλήματά της, είχαμε, δυστυχώς, από κακή πολιτική επιλογή, τη δέσμευση με τα μνημόνια», όπως διευκρίνισε. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα μπήκε σε ένα «όχημα» εξαρχής τέτοιων δεσμεύσεων, που θα έπρεπε εμείς με την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας, να ανατρέψουμε. Και γι’ αυτό μιλάμε για σκληρή διαπραγμάτευση, μας μέμφονται, γιατί μιλάμε για σκληρή διαπραγμάτευση. Επομένως, η συναίνεση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρείται ως διαδικασία, κατά παράβαση των συνθηκών πάνω στις οποίες η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την ύπαρξή της».

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε, επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση και εντός της χώρας. Στους ισχυρισμούς που λένε ότι δεν χρειάζεται καμία μεταβολή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ότι ο νόμος 3863/2010 αρκεί, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς, σε αυτό το επίπεδο, εμείς δεν μπορούμε να βρούμε πεδίο συμφωνίας και να συναινέσουμε, όπως δεν συναινέσαμε τα προηγούμενα χρόνια στα διαδοχικά μέτρα που το μόνο το οποίο πέτυχαν ήταν να επιφέρουν μειώσεις, χωρίς να ασχολούνται με τις ίδιες δομές της κοινωνικής ασφάλισης, που χρειάζονται αντιστοίχιση με τις πραγματικές δυνατότητες της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «ο νόμος 3863 στηρίχθηκε σε δεδομένα του έτους 2010 με ένα ΑΕΠ κατά 25% μεγαλύτερο από αυτό που είχε διαμορφωθεί το 2014, με ανεργία πολλαπλασιασμένη υπερβολικά, με μία τεράστια υστέρηση εσόδων στους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, επειδή είχαν μειωθεί οι μισθοί, αλλά και επειδή οι επαγγελματίες είχαν διακόψει δραστηριότητες». Όπως υπογράμμισε, «μόνο στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η οφειλή των ασφαλισμένων προς το Ταμείο αυτό ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ η οφειλή στο ΙΚΑ είναι πάνω από 17 δισ. ευρώ».

«Λαμβάνοντας υπόψη», όπως είπε, «αυτό το τεράστιο έλλειμμα και συνεκτιμώντας και το ποσό μείωσης της κρατικής επιχορήγησης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που ήταν δραματική», ο κ. Πετρόπουλος διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διατήρησης του συστήματος, στο πλαίσιο του 3863, έχουν όχι απλώς αυτο-υπονομευθεί, «αλλά δεν υφίστανται πια αυτές οι προϋποθέσεις, που ίσχυαν τότε».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πετρόπουλος συμπέρανε ότι είναι αναντίρρητη η διαπίστωση ότι η χώρα βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση και «τα μέτρα αυτά, πέραν από μέτρα ανάγκης, που ήταν τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνουν μέτρα που συντείνουν στην αποτελεσματικότερη οικονομική προσπάθεια». Σκοπός, όπως επεσήμανε, είναι να έχουμε ένα σύστημα που θα εξυγιανθεί. «Με την ενοποίηση», πρόσθεσε, «πετυχαίνουμε οικονομίες κλίμακος, με μείωση των δαπανών, με καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών και της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να μπορούμε να πούμε, μετά από τρία χρόνια ότι μπορούμε να εξετάσουμε και μέτρα για μείωση της δαπάνης που αντιστοιχεί σε εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, να μειώσουμε, δηλαδή και τις ασφαλιστικές εισφορές». Ωστόσο, όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή, δεν γίνεται διαφορετικά από το να τεθούν πιο στέρεες βάσεις, πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. «Και αυτός ο τρόπος υποδεικνύεται μέσα από τις διατάξεις του σχεδίου, που έχουμε προτείνει και το οποίο πιστεύω ότι σύντομα θα έχει και τη μορφή νομοσχεδίου, για να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για κάποιες δυσχέρειες στη διαπραγμάτευση. «Οι δυσχέρειες αυτές υπάρχουν κάτω από μία στρεβλή αντιμετώπιση των δεδομένων που ισχύουν στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτών που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διευκρίνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι θεωρούν ότι είναι συνταξιοδοτική δαπάνη τα επιδόματα που καταβάλλονται στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία και σε άλλες χώρες τα προνοιακά επιδόματα δεν θεωρούνται συνταξιοδοτική δαπάνη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι ο κίνδυνος φτώχειας από 27%, το 2010, αυξήθηκε πάνω από 35%, το 2013.

«Το επίπεδο συμφωνίας έχει διαμορφωθεί» επανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συνέχισε ότι «καμία δικαιολογία δεν θα υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας, αν δεν υποστηρίξει αυτή την εξέλιξη, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα με κανόνες δικαιοσύνης και με πραγματικά καθολικό αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας Νίκος Φράγκος, μίλησε στην ενότητα, που είχε ως θέμα τους «αποτελεσματικούς τρόπους χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Αναφερόμενος στην εξέλιξη της περιουσίας φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Φράγκος δήλωσε ότι, αν προσθέσει κανείς την αξία της ακίνητης περιουσίας, της κινητής και του ΑΚΑΓΕ, φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας