Συνέντευξη Τσίπρα σε τουρκικό κανάλι: Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TGRT Haber παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία και η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε μόνο για τη σημασία της επίσκεψής του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία είπε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει, αλλά αναφέρθηκε και στον παππού του, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας για την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε πως η στιγμή αυτή ήταν «σημαντική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Θυμίζουμε πως παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κ. Τσίπρας παρέστη σε λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, όντας ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που κάνει κάτι τέτοιο μετά από επίσημη πρόσκληση στη χώρα.

Συγκεκριμένα είπε: «Νομίζω σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί το οποίο βρίσκεται η Σχολή. Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε. Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί».

Για τα κοινά σημεία των δύο λαών, είπε: «Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα. Υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον. Δεν έχει νόημα να υπάρχει εχθρική προσέγγιση. Αν πάτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, βλέπετε φιλική προσέγγιση».

Για το προσφυγικό, δήλωσε: «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες».

Κατέληξε δε ζητώντας στήριξη για το προσφυγικό σε επίπεδο ΕΕ, «τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook