Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με Σκουρλέτη και Τόσκα

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος και βουλευτής, Χρήστος Κατσώτης, παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο καταγράφεται μία σειρά από οξυμμένα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους πυροσβέστες και η ύπαρξη τους ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΚΚΕ, τέθηκε με έμφαση η διαφωνία για τη σύμβαση που έχει υπογραφτεί μεταξύ της ιδιωτικής εταιρίας Fraport και της ελληνικής κυβέρνησης για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και οι συνέπειες που έχει αυτή στα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών και γενικότερα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατσώτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε δεν έχει τεθεί υπόψη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ απαίτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε βάρος των οικογενειών των πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα:

-Να ανασταλούν όλες οι μεταθέσεις και οι μετακινήσεις προς τα αεροδρόμια, για τον λόγο ότι σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών οργάνων, υπάρχουν βασικές ελλείψεις στις υποδομές των χώρων που υποτίθεται ότι θα στεγαστούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Σε περίπτωση που τελικά μετακινηθούν οι υπάλληλοι, αλλά και για όποιες μελλοντικές μεταθέσεις γίνουν για ανάγκες τις υπηρεσίας, να καλυφθούν όλα τα έξοδα της στέγασης και της διατροφής τους, αφού το κόστος που καλούνται να υποστούν οι ίδιοι ξεπερνάει το εισόδημά τους, που για τους πενταετούς θητείας είναι τα 750 ευρώ.

-Με ευθύνη της κυβέρνησης, οι οδηγοί-πυροσβέστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που υπηρετούν σήμερα στα 14 αεροδρόμια που παραχωρούνται στη Fraport, να διατηρήσουν τις θέσεις τους, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα τους.

-Να καταργηθούν οι τροποποιήσεις του κανονισμού μεταθέσεων, που έγιναν για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών αντί των προσλήψεων που είναι απαραίτητες. Να μην υπάρξει καμία άλλη παρέμβαση στον κανονισμό μεταθέσεων σε αυτήν την κατεύθυνση.

-Να γίνει η πλήρης εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως προτείνει το ΚΚΕ με την τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή. -Να μην γίνουν καταστρατηγήσεις στο ωράριο των πυροσβεστών με επιβολή προληπτικών επιφυλακών, με περικοπή ρεπό και αδειών, προκειμένου να καλυφτούν ανέξοδα και σε βάρος των υπαλλήλων τα μεγάλα κενά του Π.Σ., ενώ, εκ μέρους του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι η λύση είναι μόνο μία: προσλήψεις για όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποστήριξε πως η τροπολογία που έχει καταθέσει, είναι η πλέον ρεαλιστική και αντικειμενική πρόταση προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά του Π.Σ, της Πολιτικής Προστασίας και της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τη φύλαξη, τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, την πρόληψη, την αντιπλημμυρική προστασία και τους εκχιονισμούς – και να αποκατασταθούν όλοι μετά από δύο δεκαετίες εργασιακής ομηρίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες να εξασφαλιστεί στέγαση και σίτιση για τους μετατιθέμενους πυροσβέστες, καθώς και να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων από τη Fraport. Επίσης, είπε πως αναζητούνται οικόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν ώστε η Fraport να εγκαταστήσει προκατασκευασμένα σπίτια για τους πυροσβέστες.

Ο κ. Κατσώτης τόνισε την αναγκαιότητα οργάνωσης του αγώνα από τους πυροσβέστες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα υλοποιηθούν άμεσα οι δηλώσεις της κυβέρνησης και για να απαιτήσουν πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ, τέλος, το ΚΚΕ δηλώνει πως θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πυροσβεστών.