Κανένα ζήτημα αντιπερισπασμού και αιφνιδιασμού δεν συνιστά η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αντιθέτως επιδιώκεται ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος όχι μόνο με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με την κοινωνία.

Το παραπάνω υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η Αξία», τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι αναδιάρθρωση βασισμένη στην παλιά “συνταγή” ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δηλαδή βασισμένη στη σκληρή νεοφιλελεύθερη λιτότητα, στις απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων, και με τη διαπλοκή ανέγγιχτη.

Αντιθέτως χρειάζεται ανάπτυξη -η οποία προωθείται μέσω του πρόσφατα ψηφισμένου εκλογικού νόμου- σε τομείς που η Ελλάδα ως χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Γιατί ανοίγει τώρα ο Πρωθυπουργός ζήτημα εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης. Η Κυβέρνηση τονίζει ότι είναι μακράς πνοής 4ετίας. Γιατί δεν ανοίγει το θέμα το 2018, ένα χρόνο πριν τις εκλογές;

Είναι παράδοξο να μας κατηγορούν για το γεγονός ότι ανοίγουμε έναν διάλογο με ευρύ χρονικό ορίζοντα, αλλά αυτό λέει πολλά για την άποψη που έχουν κάποιοι για την δημοκρατία και τον διάλογο. Κανένας αντιπερισπασμός και καμία μορφή αιφνιδιασμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Και φυσικά, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, υπάρχει η πάγια θέση της αριστεράς, εδώ και δεκαετίες, υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος με όλους και όλες, όχι μόνο με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με την κοινωνία, θεωρώντας ότι οι όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις .

– Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, η δόση εκταμιεύθηκε και η Κυβέρνηση αλλάζει ατζέντα και θέτει πλέον ως στόχο την ανάπτυξη. Ποια θεωρείτε ρεαλιστική προσέγγιση για τη μείωση της ανεργίας;

Η οικονομία της χώρας βασίστηκε, όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είχε στον πυρήνα του έναν σφικτό εναγκαλισμό μεταξύ ενός στενού κύκλου μεγαλοεπιχειρηματιών και των εκάστοτε κυβερνώντων. Είχαμε μεγάλα δημόσια έργα υπερκοστολογημένα, πολλές φορές παραπάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, καρτέλ σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ένα πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα υπέρ λίγων και «εκλεκτών». Αυτό που πραγματικά ήταν η «ισχυρή Ελλάδα» του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύφθηκε μόλις ξέσπασε η κρίση.

Όλα αυτά οφείλουν να αλλάξουν εκ βάθρων. Όχι φυσικά με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από το 2010, με σκληρή νεοφιλελεύθερη λιτότητα, απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων, και με τη διαπλοκή ανέγγιχτη. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό ανεργίας πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ευρώπης, μια ανεργία η οποία μόνο με μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να μειωθεί.

Το πρώτο βήμα αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης που έχουμε σχεδιάσει, είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες. Με εργαλεία όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, θα στηριχθεί μια ανάπτυξη εξωστρεφής, βασισμένη σε τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Το κυριότερο, όμως, αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου μας, είναι η έγνοια για μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, η μέριμνα για όσους κι όσες έπληξε περισσότερο η κρίση, για τους πιο αδύναμους. Οι εποχές των φαραωνικών έργων, της τεχνητής διόγκωσης, του πλουτισμού των «ημετέρων» με κρατικό χρήμα έχουν παρέλθει οριστικά.

– Υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός και δύσκολος κάβος για την Κυβέρνηση, τα εργασιακά, πόσο διατεθειμένο είναι το κόμμα να βοηθήσει στην περίπτωση που οι δανειστές εμφανιστούν εκ νέου άκαμπτοι σε ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και κατάργηση επιδομάτων και δώρων;

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές έχουν οδηγήσει, εδώ και χρόνια, στην αποδιάρθρωση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια θεσμική αναδιοργάνωση και προστασία της εργασίας, κι όχι μια περαιτέρω συρρίκνωση. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναγωνιστεί σε εργασιακή εξαθλίωση χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ή της Ασίας.

Η προστασία ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, η προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προστασία των αδυνάμων από τη φτώχεια, την ανέχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την κρίση. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά συνολικά την Ευρώπη, που απειλείται από τις πολιτικές λιτότητας, όπως μας δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις με το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική και αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να υπηρετήσουμε και ως ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, από ό,τι φαίνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης προκρίνουν, σε αγαστή συνεργασία με συμφέροντα και θεσμούς εγχώριους και διεθνείς, την πλήρη αποδόμηση οποιουδήποτε καθεστώτος προστασίας της εργασίας. Αν το σχέδιό τους είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, η συρρίκνωση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντι. Θα προστατεύσουμε και θα διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

– Το κόμμα οδεύει προς το Συνέδριο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Προέδρου και το στίγμα της διεύρυνσης. Σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η διεύρυνση και με ποια πρόσωπα θα σηματοδοτηθεί.

H διεύρυνση στην κοινωνία, η αντιστοίχηση των οργανωμένων δυνάμεων με την πολιτική και κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζητούμενο για τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τη διεύρυνση με όρους «προσωπικοτήτων» όταν αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει είναι η γείωση των κομματικών οργανώσεων στις κοινωνίες, η ενεργός συμμετοχή τους στις διεργασίες της.

Αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει στις πολύ δύσκολες συνθήκες της απογοήτευσης, της αποστράτευσης και της κρίσης του κομματικού φαινόμενου. Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα, την αυτοδιοίκηση, τα κοινωνικά κινήματα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας