Απαντήσεις σε όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής.

Μεταξύ άλλων μίλησε για τη στάση που κρατούν χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να αποδεχτεί μία Ευρώπη α λα καρτ όπου τα κράτη με μεγαλύτερη οικονομική ισχύ να γυρίζουν την πλάτη και να στρουθοκαμηλίζουν, για τις πιέσεις του ΔΝΤ προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τη διαδικασία διαλόγου που ακολούθησε η κυβέρνηση με επαγγελματικούς κλάδους σχετικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς και το μέλλον του κόμματός της και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από δω και πέρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Βλέπουμε χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. να έχουν κλείσει μερικώς τα σύνορα τους στους πρόσφυγες. Ποιο είναι το plan b της Ελλάδας;

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει το σύνολο των χωρών της ΕΕ είναι ότι δεν υπάρχει plan b για την ίδια την Ευρώπη αν δεν αντιμετωπίσει το προσφυγικό με όρους αλληλεγγύης και δημοκρατίας και επιμερισμού της ευθύνης. Το προσφυγικό είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό ζήτημα, ένα ζήτημα που δοκιμάζει τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού μας. Δυστυχώς, κυβερνήσεις υποκύπτουν σε ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές και ενεργούν με μια κοντόφθαλμη λογική.

Ειδικά τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να σεβαστούν τόσο τις Διεθνείς Συνθήκες προστασίας των προσφύγων, όσο και τις επανειλημμένες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής. Κάθε κράτος, ανάλογα με τις δυνατότητές του, πρέπει να παράσχει την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Είμαστε χώρα μεταναστών και προσφύγων, η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έδειξαν από την πρώτη στιγμή την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους απέναντι στους ξεριζωμένους. Δεν είναι δυνατόν, ούτε και δίκαιο, κράτη με πολύ μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από την δική μας να γυρίζουν την πλάτη και να στρουθοκαμηλίζουν, με τη λογική «έξω από την πόρτα μου κι όπου θέλουν ας πάνε». Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια Ευρώπη α λα καρτ, που λειτουργεί με παρασυνάξεις, αποδομώντας έτσι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

– Συμφωνείτε με τη θεώρηση ότι το ΔΝΤ ασκεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκβιασμό να περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα;

Η συμφωνία του καλοκαιριού είναι δεσμευτική για όλες τις πλευρές. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές. Το ΔΝΤ λέει ότι με τα συμφωνηθέντα δεν φτάνουμε στο 3,5% στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Κάτι τουλάχιστον παράξενο αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν το καλοκαίρι και με αυτήν την έννοια θα έπρεπε να ζητάνε και λιγότερα μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι, σε μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, διάφορα πράγματα λέγονται και για επικοινωνιακούς λόγους και εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς. Όμως, αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δεν πείθει ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδας ότι η συμφωνία δεν βγαίνει. Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές απέναντι σε όλους.

– Πιστεύετε ότι η ανεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα αγροτικά μπλόκα και η επιμονή του στον διάλογο αποδείχθηκε προς όφελος της χώρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται απέναντι σε δίκαια κοινωνικά αιτήματα και διεκδικήσεις, ούτε και σε δημοκρατικές, ειρηνικές κινητοποιήσεις. Παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε δίπλα στους μικρούς αγρότες, σε όσους επλήγησαν πραγματικά από την κρίση. Κάναμε συνεχείς εκκλήσεις για διάλογο και συζήτηση, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο λύνονται τα προβλήματα. Ούτε με ξεφούσκωμα λάστιχων, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη, ούτε με την καταστολή. Τέτοια πράγματα ήταν και είναι μακριά από την πολιτική κουλτούρα της αριστεράς. Όπως είναι έξω από την πολιτική μας στρατηγική η επιβάρυνση των φτωχών και των μεσαίων εισοδημάτων. Με τις βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών, σε συνδυασμό με το φορολογικό, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα έχει λιγότερα βάρη. Και αυτό είναι κάτι που το κατανοεί ο αγροτικός κόσμος που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τις καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

– Πώς αξιολογείτε τη στάση του Κ. Μητσοτάκη αλλά και της Κεντροαριστεράς όσον αφορά στη σύγκρουση της κυβέρνησης με το σύστημα διαπλοκής;

‘Όταν, από το βήμα της Βουλής, πρόεδροι κομμάτων γίνονται φανατικοί υπερασπιστές καναλαρχών, σε σημείο μάλιστα να τους δίνουν και νομικές συμβουλές, τα σχόλια είναι περιττά. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα ήταν αδιανόητο πολιτικοί αρχηγοί να στηρίζουν ένα καθεστώς ανομίας. Όχι όμως στη χώρα μας, όπου επί ένα τέταρτο του αιώνα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν ήθελαν να θεσπίσουν ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, για να μην κόψουν τον ομφάλιο λώρο που ενώνει κανάλια, τράπεζες και επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, όμως, ούτε το Ποτάμι που- στα λόγια- κηρύττει τον πόλεμο κατά της διαπλοκής στήριξε την προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και τα τρία κόμματα δεν άφησαν καμία αμφιβολία για το ποιες είναι οι εκλεκτές τους συγγένειες.

– Πώς κρίνετε τη στάση των συστημικών ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του νόμου για τις άδειες;

Είναι προφανές ότι κάποιοι ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, εκτός από την ιδιότυπη ασυλία που έχαιραν επί τόσα χρόνια, χάνουν σήμερα και την ψυχραιμία τους. Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρωτοφανής πόλεμος λάσπης, που θυμίζει μέρες δημοψηφίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν εκβιάζεται. Το έδειξε το 2012, το έδειξε πριν τις εκλογές του Γενάρη, το έδειξε και όταν έγινε κυβέρνηση. Μόνο στον ελληνικό λαό λογοδοτούμε και από αυτόν παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε.

– Το «παράλληλο πρόγραμμα» –μεταρρυθμιστικές τομές, προστασία αδυνάμων, παραγωγική ανασυγκρότηση- είναι το βασικό ζητούμενο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες σκληρής επιτροπείας;

Ένα σημαντικό κομμάτι του παράλληλου προγράμματος έχει θεσμοθετηθεί ήδη, λαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και υλοποιώντας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τους θεσμούς. Το επόμενο διάστημα έρχονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στον τομέα της παιδείας, της κοινωνικής οικονομίας, της ανάπτυξης.

Το παράλληλο πρόγραμμα υλοποιείται, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, ακριβώς επειδή είναι βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή της συμφωνίας και μόνο. Δίνουμε προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες και φιλοδοξούμε στο τέλος της 4ετίας να έχουν μπει οι βάσεις ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης και ανάπτυξης.

– Το κύριο χαρακτηριστικό του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το άνοιγμα του κόμματος ή χάραξη νέας στρατηγικής στις νέες συνθήκες;

Φιλοδοξούμε ότι το συνέδριο μας θα αποτελέσει το εφαλτήριο όχι μόνο για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την εμβάθυνση της πολιτικής του στρατηγικής με βάση τα νέα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει αφενός να αποτιμήσει την πορεία της διακυβέρνησης, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το αποτέλεσμα της. Και, βεβαίως, να σχεδιάσει την τακτική και τη στρατηγική του για το επόμενο διάστημα, με γνώμονα τις ιδέες και τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το εγχείρημα αυτό είναι πολυσύνθετο. Θέλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, τις προτάσεις της, τις αγωνίες της. Ταυτόχρονα, πρέπει να συμπεριλάβουμε στις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα μας τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τόσο την Ευρώπη, όσο και τον κόσμο. Δρούμε μέσα σ” ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον με την οικονομική κρίση να είναι ακόμα σε εξέλιξη, εντός του οποίου αναπτύσσονται ελπιδοφόρες προοπτικές (βλ. Πορτογαλία, Ισπανία, αριστερή στροφή του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, όπως και εξελίξεις στους Δημοκρατικούς της Αμερικής με την αξιοσημείωτη προεκλογική πορεία του Μπ. Σάντερς), αλλά και αντιδραστικές εξελίξεις, οι οποίες συμπυκνώνονται στα ακροδεξιά αντανακλαστικά που επιδεικνύει η Ευρώπη στο θέμα του προσφυγικού κύματος, λόγω του πολέμου στη Συρία. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύπλοκο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί το συνέδριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων δεκαετιών, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για την Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά. Δεν επιλέξαμε εμείς τις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Πρέπει όμως να βγούμε νικητές.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας