«Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόταση μομφής από ΝΔ για τη συμφωνία – Μαζεύουν υπογραφές

  • Το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εξετάζει έντονα τις τελευταίες ώρες η Νέα Δημοκρατία
  • Τα σενάρια
  • Σύσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη της ΝΔ
  • Από το μεσημέρι άρχισε η συλλογή υπογραφών μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, ενέργεια απαραίτητη για την υποβολή πρότασης μομφής.
  • Αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει την έγκριση της Βουλής πριν υπογράψει τη συμφωνία
  • Προηγήθηκε η συνάντηση Παυλόπουλου-Μητσοτάκη
  • Ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα πολιτικής νομιμοποίησης υπό την έννοια πως ο έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου
  • Ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων

Την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας για τη συμφωνία στο Σκοπιανό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διαπιστωθεί εάν η Βουλή περιβάλλει τη συμφωνία με εμπιστοσύνη, τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση «φλερτάρει» έντονα τις τελευταίες ώρες με την κατάθεση πρόταση μομφής για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Το ενδεχόμενο αναμένεται να γίνει πραγματικότητα αν δεν υπάρξει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στο ερώτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πριν υπογραφεί επίσημα η συμφωνία από τις δύο χώρες.

Παρέμβαση Παυλόπουλου ζήτησε ο Μητσοτάκης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Πατλόπουλο έθεσε θέμα πολιτικής νομιμοποίησης υπό την έννοια πως ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.

Στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων.

Η συνάντηση των δύο αντρών ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί και διήρκεσε για μισή ώρα. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΝΔ ήταν αυτός που είχε ζητήσει ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για την Τρίτη και εντέλει μετατέθηκε για σήμερα το πρωί.

Τα σενάρια για κατάθεση πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση

Το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εξετάζει έντονα τις τελευταίες ώρες η Νέα Δημοκρατία.

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει την πρόταση μομφής αύριο, σταματά αυτόματα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφισή του και ξεκινά η διαδικασία της συζήτησης πρότασης μομφής.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για τη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή, καθώς υπάρχουν σκέψεις για επικοινωνία του προέδρου της ΝΔ με τον Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί το απόγευμα στη Βουλή, από όπου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και το αν τελικά θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει την έγκριση της Βουλής πριν υπογράψει συμφωνία. Αν το αίτημα απορριφθεί τότε η ΝΔ θα προχωρήσει σε κατάθεση πρόταση μομφής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι άρχισε η συλλογή υπογραφών μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, ενέργεια απαραίτητη για την υποβολή πρότασης μομφής.

Ο σύντομος διάλογος μπροστά από τις κάμερες

Έναν σύντομο διάλογο μπροστά από τις κάμερες είχαν οι δύο άντρες, όπου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε αρχικά την επέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου και στη συνέχεια διεμήνυσε ότι θα επεμβεί και ο ίδιος.

Στη συνέχεια διατύπωσε το αίτημά του να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν υπογραφεί.

«Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρόθεσή του να υπογράψει διακρατική συμφωνία, μία συμφωνία που κατά την άποψή μας είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο γιατί είναι αντίθετη με την άποψη του λαού, καθώς παραχωρεί γλώσσα και εθνικότητα αλλά και γιατί ο Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος του είναι αντίθετοςΠρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία ενώ δεν έχει κυβερνητική νομιμοποίηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια πραγματικότητα που μετά δεν θα μπορεί να αλλάξει. Θέλω να επέμβετε, θα το κάνω και εγώ, για να έρθει η συμφωνία στη βουλή πριν υπογραφεί για να διαπιστωθεί αν η συμφωνία έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. Θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη λίγο μετά τη συμφωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνική υποχώρηση» και «κακή συμφωνία», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία.

 

Δείτε Επίσης