Στο Βερολίνο με «μενού» τη μη μείωση συντάξεων και τις προοδευτικές συμμαχίες ο Τσίπρας

  • Στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός
  • Το μήνυμα πως είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων για τις προοδευτικές δυνάμεις αναμένεται να στείλει ο κ. Τσίπρας από το συνέδριο του SPD
    Κρίσιμη συνάντηση με Σολτς με «φόντο» τη μη μείωση των συντάξεων
  • Αναλυτικά το πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού

Το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες, αναμένεται να στείλει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και με βάση τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επισημάνει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα υπογραμμίσει πως μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά, όμως, θα σημειώσει πως πέραν αυτών χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών.

Ως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναμένεται να αναφέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

Θα επισημάνει πως πάνω σε αυτό το έδαφος μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη να βρουν πεδίο συνεργασίας και θα αναφερθεί στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου μια τέτοια ακριβώς συνεργασία προχωρά με επιτυχία.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο, για να πάρει μέρος στο συνέδριο του SPD, και το βράδυ είχε συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ.

Κρίσιμη συνάντηση με Σολτς με «φόντο» τη μη μείωση των συντάξεων

Την ίδια στιγμή στο τετ α τετ που θα έχει το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό και διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να του αναλύσει το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης για το ελληνικό αίτημα περί μη μείωσης τω συντάξεων.

Παράλληλα, σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις και θα μιλήσει στο συνέδριο του SPD, σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Το πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα σήμερα στο Βερολίνο,, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

  • 12:00 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα
  • 13:00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς
  • 14:30 Συνάντηση με την πρόεδρο του SPD Άντρεα Νάλες
  • 16:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook