Με την βέβαιη συμμετοχή των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την -επίσης- βέβαιη απουσία του ΚΚΕ και με ένα…ερωτηματικό, αυτό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, όπως επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή της, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας, από το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους προέδρους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ενημερώνοντας τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Όπως αναφέρουν “κύκλοι” από το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επιδιώκει εθνικό διάλογο, κάτι που επίσης είχε προαναγγείλει από την ανάγνωση ακόμα των προγραμματικών δηλώσεων, όταν σημείωνε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο με τις προτάσεις τους, «διότι η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος δεν αφορά αυτή την κυβέρνηση. Ξεπερνά αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις, αφορά την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, αφορά τις επόμενες γενιές». Η κυβέρνηση πιστεύει, εξάλλου, ότι αν από τη σύσκεψη προκύψει σύνθεση αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ως προς το προσφυγικό, την Κυριακή έχει οριστεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει εξελίξεις και δεδομένα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του στην ΕΡΤ 3 επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει σε θέση παθητικού παρατηρητή, αντίθετα διεκδικεί ενεργό ρόλο στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και γι’ αυτό θα δώσει μάχη για τις θέσεις της Ελλάδας και τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης είναι σοβαρότερος και γι’ αυτό επιβάλλεται μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.

Για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 4ετίας θα ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Από τότε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας προαναγγείλει ότι θα ανοίξει ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά από τη μεγάλη συμμετοχή των δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαν πλατιές αλλαγές.

Φιλοδοξία μας, είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός, είναι να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας τη δίνουν και να συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση των δυνάμεων που μας έστειλαν εδώ, και αυτό θα είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης.

Ο “κύκλος” των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού

Η πρώτη τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού είχε αποδέκτη τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος απάντησε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας στη συνέχεια με δήλωσή του, ότι η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα».

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την Φώφη Γεννημάτα να διαμηνύει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρουν «κύκλοι» από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά, σε αυστηρό ύφος, κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

Ωστόσο διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.

Εντούτοις, “θολό” παραμένει ακόμα το τοπίο για την στάση που θα κρατήσει η συμμαχία των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά.

Αντιθέτως, θετικά ανταποκρίθηκε ο Βασίλης Λεβέντης ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στα «9 σημεία» που έχει καταθέσει η Ένωση Κεντρώων ως προαπαιτούμενο για την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει με έντονη επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, διαμήνυσαν από το Ποτάμι, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη αυριανή σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση.

«Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι «παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας, όπως είχε άλλωστε ενημερώσει από χθες ο Περισσός, απάντησε αρνητικά στη πρόταση του πρωθυπουργού, με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωστοποιεί τη διάθεσή του να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, όποτε αυτός το κρίνει σκόπιμο.

Με ανακοίνωσή του χθες, το Μαξίμου διαψεύδει ότι η σύγκληση του συμβουλίου αποτελεί αίτημα των δανειστών ώστε να υπάρξει συναίνεση των κομμάτων στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός “MEGA”.

Χθες συνεδρίασε το EuroWorking Group για την καταβολή του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι. Για να απελευθερωθεί θα πρέπει να ψηφιστεί εντός Δεκεμβρίου η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων μέτρων που περιλαμβάνει:

  • τη συνολική ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, (με το βάρος να πέφτει στα επιχειρηματικά)
  • την αποκρατικοποίηση τμήματος του ΑΔΜΗΕ
  • τη συγκρότηση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων
  • την εφαρμογή ρυθμίσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, απελευθέρωση “κλειστών” επαγγελμάτων, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ερωτώμενος χθες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, υπάρχει ένα καλό πνεύμα και κλίμα, σημειώνεται πρόοδος, πιστεύουμε ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά».

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας με βασικό αντικείμενο την εταιρεία που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών. Αν δεν υπάρξουν σήμερα οριστικές αποφάσεις, δύσκολα θα προλάβει η Συγγρού να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας