«Στηρίζουμε την πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες της Κρήτης», τόνισε ο Σπίρτζης
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι «στηρίζουμε την πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες της Κρήτης», γνωστοποιώντας ότι προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τον αγωγό μεταφοράς νερού στον ταμιευτήρα Μπραμιανού και τα έργα κατασκευής αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγ. Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου συνολικού προϋπολογισμού 28.350.000 ευρώ.

Κάνει λόγο για έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας, που αποτελούν τα δύο αρδευτικά έργα τα οποία έβαλε σε τροχιά υλοποίησής τους με τις προκηρύξεις να έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τα έργα να έχουν προϋπολογισμό 16.800.000 ευρώ και 11.550.000 ευρώ αντίστοιχα).

«Πρόκειται για δύο έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η διάρκεια εκτέλεσης των οποίων είναι 24 μήνες, για το πρώτο έργο, και 30 μήνες για το δεύτερο, από την υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για ένα προσοδοφόρο μέλλον στις καλλιέργειες της περιοχής, με την επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων και την ενίσχυση των καλλιεργειών, ζητήματα που αποτελούν πάγια αιτήματα των αγροτών και στις δύο περιοχές, εδώ και αρκετά χρόνια», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο υπουργός.

Με βάση την περιγραφή των έργων, ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα Μύρτου στον ταμιευτήρα Μπραμιανού, συνολικού μήκους 17.795 μέτρων θα ενισχύσει και θα καλύψει με επάρκεια καλλιεργούμενες εκτάσεις 35.380 στρεμμάτων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των αρδευτικών δικτύων σε επιπλέον έκταση περίπου 18.000 στρεμμάτων. Με την κατασκευή του νέου αγωγού θα ενισχυθεί σημαντικά και αξιόπιστα το υδατικό δυναμικό του ταμιευτήρα Μπραμιανού, καθώς θα αντικαταστήσει τον παλιό φθαρμένο χαλύβδινο αγωγό, μεταφέροντας με ασφάλεια και επάρκεια μέρος των επιφανειακών απορροών της ανάντη υδροληψίας λεκάνης Μύρτου.

Όσον αφορά το Λασίθι, πρόκειται για έργο κατασκευής του αρδευτικού δικτύου στη Λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου, χωρητικότητας 2.150.000 κ.μ., από το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα άρδευσης καλλιεργούμενων εκτάσεων 13.370 στρεμμάτων. Πρόκειται για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του οροπεδίου και σήμερα δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης του ταμιευτήρα Χαυγά.

Καταληκτική ημερομηνία των δύο διαγωνισμών οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με ανοιχτή διαδικασία είναι η 19η Ιουνίου 2019 για το έργο «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του Ταμιευτήρα Μπραμιανού» και η 3η Ιουλίου 2019 για τον «Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγ. Γεωργίου, οροπεδίου Λασιθίου».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook