Στην ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο – Συγκρούσεις για απεργίες και επιδόματα

  • Επί της αρχής ψηφίστηκε στις επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο
  • Επιστολή βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ σε Τσίπρα για τα επιδόματα
  • «Πώς αυτή η επιστολή έφτασε στα χέρια του βουλευτή της ΝΔ» διερωτάται η Γεννιά
  • Τη Δευτέρα η ψήφισή του
  • Για υποκρισία κατηγορεί τη ΝΔ η Φωτίου

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση με αφορμή επιστολή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργίας Γεννιά προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τα επιδόματα, η οποία -άγνωστο το πώς- έφτασε στα χέρια του βουλευτή της ΝΔ, Χρίστου Δήμα. Τα οικογενειακά επιδόματα και η εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα της αντιπαράθεσης.

Δείτε επίσης: Δεν αλλάζουν οι όροι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Στην κριτική από πλευράς ΝΔ απάντησε η Θεανώ Φωτίου, χαρακτηρίζοντας ως «υποκριτές μέχρι θανάτου» βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τόνοι, ωστόσο, ανέβηκαν και στη συνέχεια της συνεδρίασης, τόσο μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιάννη Βρούτση, όσο και μεταξύ του Γιώργου Σταθάκη και του Γιάννη Μανιάτη.

Δείτε επίσης: Σύγκρουση Σταθάκη – Μανιάτη στη Βουλή, με «φόντο» το δημόσιο χρέος

Τσακαλώτος: Πελατειακή η πολιτική της ΝΔ για τρίτεκνους και πολύτεκνους

«Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ εκείνη που εφάρμοσε πελατειακές πολιτικές για τρίτεκνους και πολύτεκνους», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπερασπίστηκε απόλυτα την αναδιαμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ήρθε λίγη ώρα μετά την δημόσια δήλωση της Θ. Φωτίου, ότι οι διατάξεις δεν αλλάζουν και τυχόν μειώσεις που θα υποστούν δικαιούχοι – τρίτεκνοι και πολύτεκνοι – θα αναπληρωθούν εντός του έτους. Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στα οικογενειακά επιδόματα εκτιμάται και ως μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Ήταν η στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών, είπε πως η κριτική για τα επιδόματα αγνοεί ότι 730.000 οικογένειες από το σύνολο των 800.000 θα έχουν σημαντικό όφελος, αγνοεί όσα έκανε η κυβέρνηση για το αφορολόγητο, ιδίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, αγνοεί ότι το μέρισμα στήριξε οικογένειες με τρία και με τέσσερα παιδιά, αγνοεί όλες τις πολιτικές που διαπραγματεύτηκε και υλοποιεί η κυβέρνηση για το παιδί.

Δείτε επίσης: «Πελατειακή η πολιτική της ΝΔ για τρίτεκνους και πολύτεκνους», τόνισε ο Τσακαλώτος

Κόντρα Αχτσιόγλου – Παφίλη για τις απεργίες

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκχυδαΐζει την συζήτηση στο θέμα της απεργίας. Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί “δικολαβίστικα επιχειρήματα”, ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα, κι αυτό το οποίο ισχύει τελικά είναι ότι καθίσταται δυσχερής η απόφαση για απεργία.

Δείτε επίσης: Κόντρα Αχτσιόγλου – Παφίλη για τις απεργίες

Δείτε επίσης: Η διάταξη για την απεργία, πεδίο αντιπαράθεσης Αχτσιόγλου – Βρούτση στη Βουλή

Δείτε επίσης: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Αναλυτικότερα, με την έναρξη της διαδικασίας, ο εισηγητής της ΝΔ Χρίστος Δήμας ανέγνωσε χθεσινή επιστολή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητεί να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τα επιδόματα, διότι θα οδηγήσουν στην κατάργηση της στήριξης πολλών οικογενειών με τρία τέκνα και άνω.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό, την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και σημειώνει ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργείται επί της ουσίας η δυνατότητα λήψης των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων για μεγάλη μερίδα οικογενειών με τρία τέκνα και άνω. Και παρόλο που ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 40% (260 εκατ. ευρώ) συντελείται μια αδικία σε βάρος τρίτεκνων και πολύτεκνων με εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ.

Όπως σημειώνει η βουλευτής, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυστηροποίησης στους όρους χορήγησης των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους και κυρίως λόγω της “οριζοντιοποίησης” των όρων, χωρίς τις απαραίτητες και δικαιολογημένες διαβαθμίσεις βάσει του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων. Η κ. Γεννιά χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην υπάρχει διαβάθμιση στο απαιτούμενο εισόδημα των οικογενειών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Δείτε επίσης: Βουλή: «Άναψαν τα αίματα» για την εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας

«Η ανησυχία, η δυσαρέσκεια και η διαμαρτυρία των οικογενειών αυτών που πλέον θα αποκλείονται ή θα λαμβάνουν μειωμένο αντί για αυξημένο επίδομα από μια κυβέρνηση της αριστεράς, είναι πιστεύω δικαιολογημένη» αναφέρει στην επιστολή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «γνωρίζοντας τις ευαισθησίες όλων ως προς το θέμα της βούλησης αφενός ενίσχυσης των αδυνάμων πολιτών και τόνωσης της χειμαζόμενης ελληνικής οικογένειας και αφετέρου αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, παρακαλώ πολύ όπως επανεξετάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων με βάση τις πραγματικές οικονομικές αντικειμενικά ανάγκες τους».

Η κ. Γεννιά σε δήλωσή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ εξέφρασε την απορία της πώς μια επιστολή, που εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας που οφείλουν να έχουν οι βουλευτές με τους υπουργούς, βρέθηκε στα χέρια του κ. Χρίστου Δήμα.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα καταψήφισης, πολύ περισσότερο που αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα επιδόματα. Επισήμανα την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για εξορθολογισμό» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Γεννιά.

Για υποκρισία κατηγορεί τη ΝΔ η Θεανώ Φωτίου

Για υποκριτική στάση σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, η Θεανώ Φωτίου, κατηγορώντας την για καταστροφολογία.

«Μην επενδύετε στην καταστροφολογία, σας αφήνει παγερά αδιάφορους το δημογραφικό, εκτοξεύσατε την ανεργία και φέρατε εργασιακό μεσαίωνα, παίζετε αυτές τις ώρες με τα ιερά και τα όσια του δημογραφικού», είπε απευθυνόμενη στη Νέα Δημοκρατία.

Δείτε επίσης: Επίθεση της Φωτίου στη Νέα Δημοκρατία για τα οικογενειακά επιδόματα

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται τα οικογενειακά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε ότι αφορά στη νέα διάταξη, είπε ότι αφορά 800.000 οικογένειες, εκ των οποίων οι 738.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις.

Μεγαλύτερες θα είναι για εκείνους που έχουν ένα παιδί, αφού από 40 ευρώ θα πάρουν 70, ενώ στα δύο παιδιά από 80 ευρώ θα λάβουν 140.

Δείτε επίσης: Φωτίου: Δεν θα αλλάξουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα οικογενειακά επιδόματα

Δείτε επίσης: Πυρά Σπίρτζη κατά ΝΔ – «Ο Μητσοτάκης σάς έκανε κόμμα Uber – taxibeat»