Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία της Novartis
  • Τον κοινοβουλευτικό δρόμο έχει πάρει η υπόθεση του σκανδάλου της Novartis
  • Αρχικά θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή Δεοντολογίας
  • Κατόπιν θα αποφασιστεί η άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης η δικογραφία της υπόθεσης Novartis, μία μέρα μετά τη δίωξη που ασκήθηκε στον Ανδρέα Λοβέρδο επί υπουργίας του οποίου ερευνάται η δράση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis την περίοδο Απρίλιο 2011 – Μάιο 2012.

Ο κ. Λοβέρδος καλείται να καταθέσει ως ύποπτος για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο.

Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012.

Η έρευνα αφορά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τέθηκαν στην ελληνική αγορά από την Novartis.

«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, θα λάβουν γνώση του περιεχομένου της, ενώ η υπόθεση είναι καταγεγραμμένη σε τρεις φακέλους, που περιέχουν 6.000 σελίδες με όλα τα στοιχεία.

Μετά τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας η Ολομέλεια θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άρση της ασυλίας του πρώτην υπουργού και νυν βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ fm, Vima fm και Αθήνα 9,84) για τη διαφήμιση της Novartis. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκαν από την εταιρεία για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook