Σταθάκης: Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μειωθεί δυο διαδοχικές χρονιές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1 τόνισε πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν υποστεί μειώσεις δύο διαδοχικές χρονιές.

Αυτό συνέβη «με τις εκπτώσεις, του 15% της ΔΕΗ στους συνεπείς καταναλωτές και δεύτερον διότι υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά με τις ανταγωνιστικές εταιρείες» όπως πρόσθεσε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα τιμολόγια ρεύματος,  ανάφερε πως «αναπροσαρμόσαμε το ΚΟΤ, με έκπτωση έως 70% για τα πιο φτωχά νοικοκυριά, για 300.000. Φτιάξαμε ταμείο επανασυνδέσεων για εκείνους που έχαναν το ΚΟΤ και πληρώνουμε ό,τι χρωστάνε στη ΔΕΗ για να επανασυνδεθούν. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίσαμε όλα τα ακραία προβλήματα που είχαν εμφανιστεί, όπως τα φαινόμενα νοικοκυριών που ζούσαν με κεριά».

Για την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Σταθάκης ανέφερεΣυντρέχουν σοβαροί λόγοι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ως οικονομολόγος, πιστεύω πως κάθε μέρα η κυβέρνηση κερδίζει από την οικονομία, από τη βελτίωση των συνθηκών. Άρα να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί τον Οκτώβρη».

Για τις ενεργειακές διασυνδέσεις τόνισε ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μια ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια, τα οποία θα διασυνδεθούν και ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη προς όλες τις πλευρές. «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε, άνοιξαν τρεις πύλες: Θέλουμε με τους γείτονες την ηλεκτρική διασύνδεση, τη διασύνδεση του φυσικού αερίου και την επανεκκίνηση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων. Θέλουμε πλήρη διασύνδεση των αγορών μας σε όλες τις μορφές ενέργειας. Αυτό θα ανοίξει τεράστιους δρόμους, θα ενοποιήσει τις αγορές μας και θα επιτρέψει αμοιβαίες επενδύσεις. Επιπλέον, θα μειωθεί το κόστος πρόσβασης που έχουν οι γείτονες, π.χ. στην πρόσβαση φυσικού αερίου αλλά και το αντίστροφο. Είναι μια αμοιβαία επωφελής διαδικασία».

Τέλος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (στις 6 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν οι προσφορές) ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook