Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αναλάβει την ιστορική τους ευθύνη στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον 19ο αιώνα, και αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στο ασταθές περιβάλλον. Επίσης αναζητούν από κοινού τρόπο εξόδου από την κρίση, με πολιτικές ανάπτυξης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά με ενδιαφέρον για την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη.

Αυτό επισήμανε, κλείνοντας τις εργασίες στο 1ο Επιχειρηματικό Forum Ιταλίας-Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, Ελλάδα και Ιταλία έχουμε ίδιες αντιλήψεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, και στον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη για τις επιλογές της ΕΕ, οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο βηματισμό, καθώς θέλουν να υιοθετηθεί μια πιο φιλική ατζέντα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και να υπάρξουν συντονισμένες ευρωπαϊκές προσπάθειες για τα γεωπολιτικά προβλήματα όπως το προσφυγικό», ανέφερε ο υπουργός.

Ακόμη, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια κρίσης, επιχειρεί μία μόνιμη και σταθερή στροφή στην ανάπτυξη με προϋποθέσεις καλύτερες, για να επιστρέψουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των εξής πρωτοβουλιών:

Δράσεις για την ίδια τη στρατηγική της ανάπτυξης. Θα κατατεθεί, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, τον επόμενο Απρίλιο, το στρατηγικό σχέδιο με τις βασικές κατευθύνσεις, ενώ προωθούνται και πρωτοβουλίες για εργαλεία που θα στηρίξουν τις επενδύσεις, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση. Η δεύτερη πρωτοβουλία, που είναι επίσης προς εισαγωγή στη Βουλή, αφορά στο ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, που θα επιτρέψει τη διαφάνεια και θα δώσει χώρο να συμμετέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Το αναπτυξιακό ταμείο (μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ) είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα και μπορεί να δίνει δάνεια

– Δίνεται έμφαση σε όλες τις δράσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, με αλλαγές στον επιμελητηριακό θεσμό, με μείωση της γραφειοκρατίας.

Συνάντηση Σταθάκη -Τζεντιλόνι  για συνεργασία σε ενεργειακά, αγροδιατροφική βιομηχανία, υποδομές και μεταφορές

Οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των υποδομών και των μεταφορών συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Ξανθάκος, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Μετά τη συνάντηση ο Ιταλός αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, με τον οποίο συζητήσαμε τις προοπτικές που έχουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας για την οικονομία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ιταλός αξιωματούχος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχουμε ήδη πολύ καλές σχέσεις και ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτίωσης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως στην αγροδιατροφική βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υποδομές».

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία πιστεύουν ότι η Ευρώπη ως σύνολο θα πρέπει να επιλέξει μια πιο ενεργή πολιτική σε σχέση με την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Αυτό το ζήτημα άλλωστε θα αποτελέσει τον στόχο μας για το επόμενο διάστημα», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι «η Ιταλία είναι ο υπ’ αριθμόν 1 και 2 εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στις εξαγωγές και τις εισαγωγές» και σημείωσε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ στενές και σκοπεύουμε να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα να ενώσουμε οικονομικές δυνάμεις στις κοινές δράσεις των χωρών μας στον οικονομικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε, επίσης, ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε και στα ευρωπαϊκά θέματα και στην ανάγκη να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ στα δημοσιονομικά και στην ατζέντα που θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας