Στα τέλη Απριλίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στη Βουλή

Στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου άρχισε το απόγευμα της Δευτέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων». Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Προηγουμένως, την Τετάρτη του Πάσχα, θα γίνει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Το νομοσχέδιο ήταν αντικείμενο πολύμηνων συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και στόχος του είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων καθώς όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες οδήγησαν στο κενό», ανέφερε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχουν προβλεφθεί εχέγγυα εμπιστευτικότητας ώστε ακόμη και αν αποβεί άκαρπη η προσπάθεια, να μην στιγματίζεται καμία επιχείρηση.

Η Θ. Τζάκρη ανέφερε ότι μια σημαντική καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου έγκειται στη δυνατότητα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενοι να επωφελούνται από τις πρόνοιες του νόμου, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνταν από προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Ειδικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η βουλευτής επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο μπαίνουν οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ. Δεν ρυθμίζονται μόνο όσες οφειλές έχουν προέλθει από την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. «Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής», σημείωσε η Θ. Τζάκρη.

Σημειώνεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο, η ΝΔ διά της Ντόρας Μπακογιάννη δήλωσε πως θα το καταψηφίσει, κάτι που δήλωσε πως θα πράξει και το ΚΚΕ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της. Παράλληλα, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων εκτιμούν πως χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τη θέση ότι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έρχεται να γιατρέψει μια τεράστια πληγή», διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ