Στα «χέρια» του Μητσοτάκη ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης
  • Ποιες αρμοδιότητες και υπηρεσίες περνούν κατευθείαν στον πρωθυπουργό
  • Συγκεντρωτισμός εξουσιών το νέο μοντέλο διακυβέρνησης
  • Το πρώτο ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης

Ένας πρωθυπουργός που αρνήθηκε να πάει στην ΕΡΤ για συνέντευξη, την παίρνει στη δικαιοδοσία του. Από αγάπη δεν το λες. Πρώτη πράξη ρεβανσισμού το λες. Οι μάσκες της καλοσύνης θα πέφτουν κάθε μέρα.

Ο λόγος για το πρώτο ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο μεταφέρονται συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρμοδιότητες κατευθείαν στον πρωθυπουργό,  φανερώνοντας πως το νέο μοντέλο διακυβέρνησης χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό εξουσιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 81, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) περνάει πλέον στα «χέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από 10 χρόνια (2009) που υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2008 η ΕΥΠ υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παλαιότερα ήταν και πάλι στο «χαρτοφυλάκιο» του Πρωθυπουργού.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό», αναφέρεται στο συγκεκριμένο  Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την επόμενη μέρα των εκλογών.  

Και η ΕΥΠ δεν είναι η μοναδική υπηρεσία που θα υπάγεται πλέον απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς με το ίδιο ΦΕΚ μεταφέρεται στον πρωθυπουργό και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με το σύνολο των αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων της.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον, στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού θα βρίσκεται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αλλά και η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

«Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περίπτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.», σημειώνεται στο άρθρο 5 του ΦΕΚ.

Ποιες ήταν οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπως αναφέρονται στον ιστότοπό της
Απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως το γιατί πρέπει να υπάγονται απευθείας στον κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ και η κρατική ενημέρωση, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αφήνοντας σκιές όσον αφορά στις σκοπιμότητες μιας τέτοιας κίνησης με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης.

Αναλυτικά όλο το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook