«Σπάνε» πέντε δήμοι – Στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση των πέντε δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Βελβεντού – Σερβίων), με την ψήφισή της να προσδιορίζεται για αύριο, Τετάρτη.

Από την κατάτμηση, θα προκύψουν 12 νέοι δήμοι και έτσι ο συνολικός αριθμός τους θα αυξηθεί σε 332, ενώ δεύτερο κύμα χωροταξικού επανασχεδιασμού δήμων αναμένεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού προηγηθεί σχετική έκθεση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με ορίζοντα διετίας.

Οι διασπάσεις των πέντε δήμων

Ο δήμος Κέρκυρας «σπάει» στα τρία: σε δήμο Βόρειας Κέρκυρας (δημοτικές ενότητας Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων, με έδρα την Κασσιόπη), σε δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας) και σε δήμο Νότιας Κέρκυρας (δημοτικές ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων, με έδρα την Λευκίμμη).

Ο δήμος Κεφαλληνίας «σπάει» επίσης στα τρία: σε δήμο Αργοστολίου (δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς κι Ομαλών, με έδρα το Αργοστόλι), σε δήμο Ληξουρίου (δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας, με έδρα το Ληξούρι) και σε δήμο Σάμης (δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης, με έδρα την Σάμη).

Ο δήμος Λέσβου «σπάει» στα δύο: σε δήμο Μυτιλήνης (δημοτικές ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, με έδρα την Μυτιλήνη) και σε δήμο Δυτικής Λέσβου (δημοτικές ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου, με έδρα την Καλλονή).

Ο δήμος Σάμου «σπάει» επίσης στα δύο: σε δήμο Ανατολικής Σάμου (δημοτικές ενότητες Βαθέος και Πυθαγόρειου, με έδρα την πόλη της Σάμου) και Δυτικής Σάμου (δημοτικές ενότητες Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου, με έδρα το Καρλόβασι).

Ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού «σπάει» κι αυτός στα δύο, με την δημοτική ενότητα Βελβεντού να αποσπάται και να συγκροτεί ξεχωριστό δήμο, ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές ενότητες παραμένουν στον δήμο Σερβίων.

Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Τις δημοτικές αρχές εκλέγουν οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των αντίστοιχων εκλογικών διαμερισμάτων.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι για τους υποψηφίους των προσεχών δημοτικών εκλογών στους δήμους που συνιστώνται τα κωλύματα εκλογιμότητας αφορούν στους αντίστοιχους καταργούμενους δήμους, ενώ τα σχετικά ασυμβίβαστα καταλαμβάνουν και τους αντίστοιχους δήμους που συνιστώνται.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό των καταργούμενων δήμων, η τροπολογία δίνει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να δηλωθεί η προτίμηση για τη μεταφορά σε έναν από τους αντίστοιχους νέους δήμους.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων δήμων, με το νέο καθεστώς αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των συνιστώμενων δήμων για τουλάχιστον δύο έτη, ενώ ρυθμίζονται και οι περιουσιακές σχέσεις των νέων δήμων.
Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των ΟΤΑ α΄ βαθμού για τον εντοπισμό ανάλογων περιπτώσεων που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και εντός δύο ετών υποβάλλει σχετική έκθεση στον υπουργό Εσωτερικών και λαμβάνεται υπόψη για τις νέες κατατμήσεις.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook