Απόλυτα συντασσόμενη με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο θέμα της Ελλάδας, παρουσιάζεται η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και τον ρόλο του Ταμείο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του στη Realnews αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία να νομοθετήσει μόνο μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, και τίποτα περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη θέση του ΔΝΤ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως μία ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ -θέση την οποία έχει υιοθετήσει πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- για τη λήψη των προληπτικών μέτρων θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των θεσμών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ενώ θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ζητείται Σύνοδος Κορυφής για τη συμφωνία του καλοκαιριού. Μήπως οδηγείτε τη χώρα σε νέες περιπέτειες, κ. υπουργέ;
Η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. της δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να θέτει τα κορυφαία ζητήματα των σχέσεών της με τους εταίρους της σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση σε αυτή την οριακή στιγμή για τη χώρα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές μορφές που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και τα συμφέροντα του λαού μας.

Plan b υπάρχει σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στη θέση τους για τη λήψη προληπτικών μέτρων;
Μια ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ για τη λήψη των προληπτικών μέτρων θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των θεσμών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μιας και θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Μπροστά σε τυχόν αδιέξοδο, το ενδεχόμενο της κάλπης, έστω και θεωρητικά υπάρχει. Ο λαός με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν θα πρέπει να μιλήσει;
Το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό πριν της εκλογές του Σεπτεμβρίου και με αυτή έννοια η κυβέρνηση διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί εντός του πλαισίου της, δεν διαθέτει όμως τη νομιμοποίηση να κινηθεί σε άλλες κατευθύνσεις.

Σε περίπτωση διαφωνίας ενός βουλευτή της πλειοψηφίας με τα μέτρα, εξακολουθεί να ισχύει το ότι πρέπει να παραδώσει την έδρα του;
Οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης είμαι βέβαιος πως θα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις διαθέσεις του συνόλου των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν βλέπω λοιπόν να τίθεται μπροστά μας τέτοιου είδους δίλημμα.

Εσωκομματικό πρόβλημα με τους «53» υπάρχει; «Πρέπει κάποιοι να προσέχουν τα λόγια τους», όπως είπε πρόσφατα ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας;
Όταν διαβάζω τα ρεπορτάζ για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με πιάνουν τα γέλια, παρόλο που αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα τους. Η ύπαρξη τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως θεμιτή, εκείνο όμως που θέλω να υπογραμμίσω με αφορμή το ερώτημά σας και αφορά κατά κύριο λόγο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι τάσεις και τα ρεύματα εντός του κόμματος για να συμβάλουν σε έναν γόνιμο και προωθητικό προβληματισμό πρέπει να δομούνται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και αναλύσεων. Ομαδοποιήσεις οι οποίες συγκροτήθηκαν στην προηγούμενη φάση και δυσκολεύονται να επικαιροποιήσουν τις αναλύσεις τους ουσιαστικά μετατρέπονται σε απλούς και στείρους μηχανισμούς. Από αυτή την επισήμανση δεν εξαιρείται κανείς.

Θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών κατά τη γνώμη σας υπάρχει; Ή θεωρείτε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να παραμείνει στη θέση του;
Ασφαλώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που είναι ένας από τους πιο άξιους υπουργούς Οικονομικών. Παρατηρώ τελευταία πως, ανεπιτυχώς και αυτός, γίνεται αντικείμενο μιας προσπάθειας αποδόμησης από εξωθεσμικά κέντρα και πολιτικούς αντιπάλους.

Μήπως, τελικά, κ. υπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που παίρνει χάνει την ψυχή του; Και τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί η κατάσταση;
Αυτό που αναγνωρίζει ο κόσμος είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που με ρωτάτε. Με ειλικρίνεια απέναντι στον κόσμο, σε δύσκολες συνθήκες, παλεύουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά και για να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας. Ποτέ δεν διεκδικήσαμε την πατρότητα της λιτότητας και σε καμία περίπτωση δεν εμπνεόμαστε από τις αρχές του αγοραίου νεοφιλελευθερισμού. Φιλοδοξούμε να εκπροσωπούμε την Αριστερά της εποχής μας, που στοχεύει στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Με αφορμή και τη νέα «σκούπα» στα αποθεματικά, εφόσον η ασφυξία συνεχιστεί, μεταξύ δανειστών και εργαζομένων – συνταξιούχων ποιους θα επιλέξει να πληρώσει η κυβέρνηση;
Δεν υπάρχει για εμάς τέτοιο δίλημμα και ούτε εκτιμώ πως θα μας τεθεί. Η τοποθέτηση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας έχει αποφέρει καλύτερες αποδόσεις για όσους οργανισμούς το έκαναν.

Κακώς, κατά τη γνώμη σας, το ΔΝΤ μένει στο ελληνικό πρόγραμμα; Και μήπως θα έπρεπε να αποχωρήσει ο Τόμσεν από επικεφαλής του προγράμματος;
Η παρουσία του ΔΝΤ έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί πως δεν βοηθά τις ελληνικές θέσεις. Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα έχουν αναδειχθεί οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό ζήτημα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Μην κοιτάτε που στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις του.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι οδηγούμαστε και σε λάιτ λύση για το χρέος. Θα υποχωρήσετε και σε αυτό, κ. υπουργέ;
Αν πετύχουμε μια μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους κατά 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, όπως λένε οι πιο «λάιτ» προσεγγίσεις, θα είναι κάτι σημαντικό. Κι αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Στο μέλλον, θα βλέπατε θετικά μια διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προς τον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρίως, όπως ζητούν και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές;
Όχι, δεν βλέπω μια τέτοιου είδους διεύρυνση. Αντιθέτως, βλέπω τον συγκεκριμένο χώρο να βιώνει μια διαρκή κρίση ταυτότητας και την αδυναμία του να βγάλει συμπεράσματα από τα λάθη του, φαίνεται δε να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις οποίες αναζητήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας