Την δημιουργία ενός “υπερταμείου” κύριας ασφάλισης, στο οποίο θα υπαχθούν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, με ταυτόχρονη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ μόνο για τις προνοιακές και λοιπές μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες, φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”.

Στόχος είναι να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες παροχών, όπου είναι εφικτό, με νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταλείπεται το σενάριο που προέκρινε το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για σύστημα καθορισμένων εισφορών «νοητής κεφαλαιοποίησης» και κερδίζει έδαφος η πρόταση για ένα σύστημα καθορισμένων παροχών με ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές και εθνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία στα 384 ευρώ.

Εισφορές

Την ίδια στιγμή, σαρωτικές αλλαγές προωθούνται και στο μέτωπο των εισφορών. Για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες εξετάζεται η σύνδεση των εισφορών τους με το πραγματικό εισόδημα, με διατήρηση μιας κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης.

Ειδικά για τους αγρότες, η σημαντική αύξηση των εισφορών τους, που εκτιμάται πως θα αγγίξει το 100% στα χαμηλά εισοδήματα και έως το 130% στα υψηλότερα, προβλέπεται να γίνει κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου τριών έως πέντε ετών. Αντίστοιχα για τους ελευθεροεπαγγελματίες φαίνεται πως προκρίνεται η είσπραξη των εισφορών ως ποσοστό επί των εκδιδόμενων αποδείξεων, μέθοδος που εκτιμάται πως θα αυξήσει την εισπραξιμότητα και θα περιορίσει την εισφοροαποφυγή.

Για τους μισθωτούς δεν έχει αποσυρθεί εντελώς από το τραπέζι το σενάριο της μικρής αύξησης των εργοδοτικών (ενδεχομένως και εργατικών) εισφορών, για παράδειγμα κατά 1%, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αν και το σενάριο συγκεντρώνει αντιρρήσεις από δανειστές και επιχειρηματικό κόσμο.

Ζητούμενο παραμένει ο τρόπος εξοικονόμησης 900 εκατ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται και ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων με μαθηματικό μοντέλο που προβλέπεται να έχει τρία βασικά κλειδιά: συντάξιμες αποδοχές, έτη ασφάλισης και ηλικία συνταξιούχου.

Πηγή: Έθνος

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας