Σκάνδαλο Novartis: Η κατάθεση – «φωτιά» για Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο (εικόνες)

  • Ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης μιλάει για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τα εμβόλια της γρίπης
  • Αναφέρει και το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου
  • Τι αναφέρει στην κατάθεσή του για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή
  • Ολόκληρη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis

Πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis που αγγίζει πολιτικά πρόσωπα από πρώην πρωθυπουργούς μέχρι πρώην υπουργούς.

Δείτε επίσης: Υπόθεση Novartis: Τα ψευδώνυμα των μαρτύρων – Αντίγραφα της δικογραφίας στους εμπλεκόμενους

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης, του αποκαλούμενου “Μάξιμου Σαράφη“, που δημοσιεύεται στο Newsit.gr. Όπως υποστηρίζει, το 2008 επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, «έτρεχε» το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας, CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα, έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Δείτε επίσης: Αντίγραφα της δικογραφίας για τη Novartis αναμένεται να λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ».

Δείτε επίσης: «Χιονοστιβάδα» οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis – Τα πρόσωπα όπου κατέληγαν οι μίζες

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συγκεκριμένες υπηρεσίες που ουδέποτε έγιναν.

Δείτε επίσης: «Οι στημένοι ψευδομάρτυρες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», διαμηνύει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

Ο Μάξιμος Σαράφης, αναφέρεται και στον Κωνταντίνο Φρουζή. Όπως λέει στην κατάθεσή του:

«Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας, ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας. Η εξυπηρέτηση αυτή, πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως π.χ. το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης, επι υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε».

Δείτε επίσης: «Στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες», αποκαλύπτει ο Πολάκης (video)

Και συνεχίζει: «Με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της».

Ο μάρτυρας συνεχίζει: «Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

Δείτε επίσης: Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί στις μίζες Novartis – Δείτε τα ονόματα

– αφενός, δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων.

– αφετέρου, δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Δείτε επίσης: Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ολομέλεια για τη Novartis – Στα 50 εκατ. ευρώ οι μίζες

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή, ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος ο οποίος είχε αναλάβει την διαπραγμάτευση, και έκλεισε συμφωνία εκ μέρους της NOVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους:

1) Θ.Παπαδημητρίου

2) τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλο

και

3) τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, με το ψευδώνυμο Μάξιμος Σαράφης, συνεχίζει:
«Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω, χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως, το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Δείτε επίσης: Πώς ο Άδωνις μίλησε για τη Novartis, χωρίς να μιλήσει για τη Novartis

Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας, όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ», καταλήγει ο μάρτυρας.

Οι μάρτυρες εμπλέκουν και τον Άδωνι – “Πήρε 2 εκατ. ευρώ”

Ακόμα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να κατέθεσαν πως η Novartis έδωσε στον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το ποσό των 2 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την επίσπευση της καταβολής οφειλομένων ποσών του Δημοσίου στην εταιρεία. 

Ειδικότερα, οι μάρτυρες καταγγέλλουν ότι στους πρώτους μήνες του 2014 το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 65 εκατ. ευρώ στην γνωστή φαρμακευτική εταιρεία και από αυτά τα χρήματα προήλθε, όπως υποστηρίζουν οι μάρτυρες, το ποσό που δόθηκε στον κ. Γεωργιάδη.

Ο τότε υπουργός Υγείας φέρεται, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι μάρτυρες, να αποκάλυπτε στοιχεία για την πολιτική του claw-back με ενημερωτικά σημειώματα προς τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Κώστα Φρουζή.

Δείτε επίσης: Μηνύσεις και από τον Λοβέρδο για τη Novartis – «Ελεεινή σκευωρία»

Ο θάνατος ασθενούς και ο διαγωνισμός μαμούθ

Ο μάρτυρας θυμάται πως μετά από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ένα περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς ύστερα από μετάγγιση, «ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου».

Δείτε επίσης: «Έκρηξη» Βενιζέλου για Novartis – Μηνύσεις Σαμαρά κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου (video)

Τα διαγνωστικά αυτά τεστ, συνεχίσει την κατάθεσή του, διέθεταν μόνο οι εταιρίες: Roche και Chiron. Η δεύτερη ανήκει στον όμιλο Novartis. Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει και το 30% των μετοχών της Roche.

Ο μάρτυρας συνεχίζει λέγοντας: «για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος».

Δείτε επίσης: Απειλές στους μάρτυρες και ειρωνείες για μουστάκια από Σαλμά (video)

Όπως λέει, η προμήθεια ανατέθηκε:

«Α) για μεν την εταιρία Roche σε εταιρεία συμφερόντων του μπροστινού της Roche, Ασημάκη Κατοπη, στο ύψος των 40 ευρώ ανα τεστ

β) για δε την εταιρεία Chiron, στην εταιρεία sefeblood bioanalytical συμφερόντων Λόντου Διαμαντίδη, στο ύψος των 50 ευρώ ανά τεστ».

Σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα «(…) τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ένα εύρος τιμής 5 έως 15 ευρώ ανα τεστ. Σήμερα και στη χώρα μας τα ίδια τεστ κοστολογούνται στο ύψος περίπου 5 ευρώ».

Δείτε επίσης: Πικραμμένος για Novartis: «Κλαυσίγελος» και αθλιότητες όσα ακούγονται (video)

«Θεωρώ αδύνατο να δόθηκε μίζα κάτω από 40 εκατ.»

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, σε αυτό το σημείο της κατάθεσής του, εκτοξεύει την πιο βαριά κατηγορία εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Λέει συγκεκριμένα: «Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας, θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τη μίζα μοιράστηκαν οι:

-ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος
-ο τότε γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Αριστείδης Καλογερόπουλος
-ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου.

Δείτε επίσης: Αβραμόπουλος: Ατεκμηρίωτη και διάτρητη η δικογραφία για τη Novartis

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρήματα που δόθηκαν ως μίζα, ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ, δια του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος».

Δείτε επίσης: «Δεν είχα καμία σχέση με φαρμακευτική πολιτική», τονίζει ο Λυκουρέντζος (video)

Πηγή: Newsit.gr

Δείτε Επίσης