Σκηνικό ρήξης διαμορφώνεται πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αντιφρονούντες βουλευτές του κόμματος συντηρούν τις διαχωριστικές γραμμές τους από τις βασικές επιλογές του Μαξίμου, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή τα μεσάνυχτα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα, μέσω του iskra.gr, συνεχίζει την “πολεμική” εναντίον του κ. Τσίπρα, λίγη ώρα πριν από τη νέα συγκέντρωση που διοργανώνουν στα Προπύλαια κατά των μέτρων (19.30) ΑΔΕΔΥ, Πανεργατικό Μέτωπο, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής.

Επίθεση απ΄ τα Αριστερά

Σε ένα έντονα επικριτικό κείμενο που υπογράφει ο Νίκος Περπεράς αναφέρεται μεταξύ άλλων στο iskra.gr:

“Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;”

“Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου”;

Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;”

“Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν”.Σε κείμενο που αναρτήθηκε στον iskra.gr, ιστότοπος που απηχθεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, επιχειρείται -σε έντονα επικριτικό ύφος- να δοθεί “απάντηση” στο πρόσφατο “μήνυμα” του Αλέξη Τσίπρα προς τους διαφωνούντες.

Το “μήνυμα” του πρωθυπουργού

H δημοσίευση στο iksra.gr, που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, έρχεται ως “απάντηση” στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη σε συνεργάτες του, κατηγόρησε τους αντιφρονούντες ότι δεν παρουσίασαν πειστική εναλλακτική πρόταση και τώρα κρύβονται πίσω από την υπογραφή του, κάνοντας απλώς “ηρωϊκές” δηλώσεις.

“Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα” είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: “Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε”.

Όλγα Γεροβασίλη: Σύγκρουση δύο κόσμων

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν δίστασε να παραδεχθεί (Alpha 9,89) ότι αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και “αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι”, ενώ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής πως θα καταψηφίσει για δεύτερη φορά σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση, εκδηλώνοντας την αντίθεσή του με την ακολουθούμενη πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν τόσο ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χαρακτήρισε “εφιάλτη για μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ” τα προαπαιτούμενα, όσο και ο Δημήτρης Κοδέλας που τόνισε ότι “η Βουλή λειτουργεί ως σε κατεχόμενη χώρα”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να ονομαστεί διάσωση η καταστροφή της κοινωνίας”.

Στο μπλοκ των αντιφρονούντων και η Ραχήλ Μακρή, η οποία επίσης αναμένεται να καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Το ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι η ομάδα των βουλευτών που αντιτάσσεται, σταδιακά οχυρώνεται πίσω από κοινή επιχειρηματολογία, η οποία αναδεικνύει τα θέματα των πλειστηριασμών και της υποτέλειας στους δανειστές.

Ταυτόχρονα, ένας άλλος πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωτίζει ακόμη περισσότερο τις γωνίες και τις αμυχές, καθώς με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό τονίζει πως “οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο “Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015″ δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή”.

Ποιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ασκούν σκληρή κριτική

– “Απαιτούσα από τον πολιτικό μου χώρο να έχει εναλλακτικό σχέδιο και να μην εκβιάζεται” ανέφερε ο Θωμάς Κώτσιας και συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχουν μονόδρομοι για έναν λαό που υπερασπίζεται τη ζωή του”.

– Η Αγλαϊα Κυρίτση δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή προσβάλει τη Δημοκρατία.

– Έντονα επικριτικός και ο Θανάσης Σκούμας ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τα προαπαιτούμενα.

Σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο;

Στο αμιγώς κομματικό σκέλος, δεν αποκλείεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αυτό θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος των διαρροών στην αποψινή ψηφοφορία αλλά και από τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Θυμίζουμε ότι 109 από τα 201 συνολικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει κοινό κείμενο κατά των μέτρων που συνοδεύουν την συμφωνία – γέφυρα. Και όλα αυτά, ενώ η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, κάτι το οποίο προγραμματίζει ο πρωθυπουργός για τον Σεπτέμβριο σε συνθήκες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών…

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας