Την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παράλληλα με την διευθέτηση του χρέους προτείνει μέσω άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρώην ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών.

Ο κ. Χατζημάρκης, τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση και να ζητήσει μια ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους, εξηγώντας ότι η χώρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση.

Ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός επισημαίνει ότι το βλέμμα της Ευρώπης έχει στραφεί και πάλι στην Αθήνα, καθώς γίνεται η αξιολόγηση για την πορεία του προγράμματος βοήθειας, όμως παράλληλα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι το κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τη μίνι σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό κατέστη ξεκάθαρο ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν στη Συνθήκη του Δουβλίνου, επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι εξαιτίας της κρίσης η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε το προσωπικό για να αντιμετωπίσει την εισροή των προσφύγων, την ίδια ώρα που χώρες όπως η Αυστρία επιμένουν στην θέση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο Χατζημαρκάκης, ήδη γίνεται λόγος περί σύνδεσης της προσφυγικής κρίσης με το ελληνικό χρέος, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της Ελλάδας, με το σκεπτικό πως αν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της προσφυγικής ροής, πρώτον η Αθήνα χρειάζεται τεχνική και οικονομική βοήθεια και δεύτερον μια σημαντική απομείωση του χρέους της.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμά ο πρώην ευρωβουέυτής, οι Έλληνες θα έχουν περιθώριο για να εφαρμόσουν τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις πιο αργά αλλά πιο αποτελεσματικά.

«Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όμως πώς μπορούν να πειστούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι; Η κορύφωση του προσφυγικού δράματος προσφέρει τώρα στους πιστωτές μια ευκαιρία για μια λογική εξήγηση γιατί πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας: Προκειμένου να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη και να καταπνιγούν εν τη γενέσει τους ο θυμός και οι αντιπαραθέσεις που προκαλεί τόσο σε ευρωπαϊκά κόμματα, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και των πολιτών η διαχείριση της κρίσης αυτής», καταλήγει ο κ. Χατζημαρκάκης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας